Εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, ενώ η σαουδαραβική τηλεόραση μετέδωσε ότι αποκρούσθηκε επίθεση των δυνάμεων των ανταρτών Χούτι με βαλλιστικούς πυραύλους κατά της πρωτεύουσας.

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να «κηρύξουν» πόλεμο νεύρων στην συμμαχική προς την Ελλάδα, Σαουδική Αραβία, με το «νόμο Κασόγκι»

Προελαύνουν οι Χούτι στην Υεμένη – Κτύπησαν το Ριάντ με βαλλιστικούς πυραύλους

Οι αντάρτες Χούτι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν στην σύρραξη της Υεμένης, έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ηγείται στρατιωτικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης.

Πλέον οι φιλοϊρανοί αντάρτες κατέχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και την πρωτεύουσα Σαναά. Οι Χούτι έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους κατά της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν που αποφάσισε να αποσύρει τους Χούτι από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσαν «επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους των Χούτι» κατά της πρωτεύουσας Ριάντ, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός συνασπισμός, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya.

Ο συνασπισμός ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε πέντε drones με εκρηκτικά που κατευθύνονταν κατά σαουδαραβικών πόλεων.

Ενα από τα drones κατευθυνόταν προς την πόλη Τζαζάν και τρία άλλα προς το Χάμις Μουσάιτ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται στη στιγμή που η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί το πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ε σε προάστιο του Ριάντ, όπου παρέστη ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Οι δυνάμεις των Χούτι διεξάγουν πολύνεκρη επίθεση σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της πετρελαϊκής ζώνης Μαρίμπ, τελευταίο οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Εχουν καταλάβει έκταση πέραν των 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, κατά την πρόσφατη πρόοδό τους στα διοικητικά σύνορα των επαρχιών της Υεμένης, al-Bayda και Marib από το περασμένο καλοκαίρι.

Στην περιοχή Soq Qaniya, οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν μεγάλο αριθμό όπλων, πυρομαχικών, οχημάτων και συστημάτων πυροβολικού που άφησαν πίσω τους μαχητές, πιστοί στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του Mansur Hadi.

Οι Χούθι με την χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων  τύπου Qasef-2K κτυπούν αίθουσες επιχειρήσεων και ελέγχου στο αεροδρόμιο Najran και αποθήκες πυρομαχικών και υπόστεγα πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση King Khalid.

Η Υεμένη έχει αποκοπεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον υπόλοιπο κόσμο από το 2015, μετά την ανακοίνωση με επιστολή που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Μαρτίου του ίδιου έτους από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Το ΣΣΚ, με πρόσχημα το αίτημα υποστήριξης που έλαβε από τον πρόεδρο της Υεμένης ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Υεμένης για την επανεγκατάσταση του φιλο-Σαουδάραβα Προέδρου Mansur Hadi.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το makelio

Διαβάστε επίσης »