Ένα ακόμη αγκάθι για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που περνάει στα ψιλά των Δελτίων ειδήσεων αλλά όχι σε εμάς. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλοί γονείς εκεί έξω που δεν ξέρουν τι να κάνουν, αφού η ενημέρωση είναι ανύπαρκτη. Με την ημερομηνία ανοίγματος των βρεφονηπιακών –παιδικών σταθμών να παραμένει ακόμα άγνωστη, παρ’ ότι το σταδιακό σπάσιμο της καραντίνας ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα και με το ζήτημα των διδάκτρων να παραμένει αρρύθμιστο και νομικά διφορούμενο, οι μεν γονείς απειλούν με μηνύσεις, οι δε παιδικοί σταθμοί λένε: Μην μας πληρώνετε όσο είμαστε κλειστοί αλλά θα ζητήσουμε να το κάνετε αν στο τέλος δεν μας στηρίξει η Πολιτεία.

Το τοπίο των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών-σύμφωνα με τον ιστότοπο Δικαιολογητικά- φάνηκε από την αρχή της εφαρμογής της καραντίνας ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο αγκάθι από όλες τις ιδιωτικές δομές που οι υπηρεσίες τους έχουν να κάνουν με παιδιά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες δομές δεν επιτηρούνται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά το Υπουργείο Εργασίας –μιας και θεωρείται ότι παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας κι όχι εκπαίδευσης- ενώ σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούν και προγράμματα ΕΣΠΑ για να παράσχουν μια υπηρεσία στην οποία το κράτος διαχρονικά παίρνει κακό βαθμό.

  • Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Γιώργο Σταθόπουλο:  πανελλαδικά σε αυτές τις δομές φιλοξενούνται 82.000 παιδιά. Από αυτά, τα 2.000 είναι βρέφη και τα υπόλοιπα, νήπια, ηλικίας 2,5 έως 4 ετών. Κάθε δομή φιλοξενεί 40 περίπου παιδιά. Οι ιδιωτικοί σταθμοί υπολογίζονται στους 1500 περίπου ενώ τα μέλη στην παραπάνω ομοσπονδία είναι κοντά στα 1.000.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν διαρκώς η σωστή επιλογή κατα τον Πρόεδρο είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου για να προετοιμάσουν οι ιδιοκτήτες το έδαφος της λειτουργίας για την ερχόμενη χρονιά αλλά και για να δοκιμάσουν εν είδος προσομοίωσης τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτεί οι σταθμοί να έχουν λάβει έγκαιρα σαφείς οδηγίες για το πως και με πόσα παιδιά πρέπει να λειτουργούν για να εξασφαλίζεται στο ακέραιο η υγειονομική θωράκιση.

  • Ένα σημαντικό ακόμα επιχείρημα για να ανοίξουν ξανά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι αυτό των εγγραφών κι επανεγγραφών βρεφών και παιδιών, η γνωριμία των γονιών με τους ιδιοκτήτες αλλά κι οι δηλώσεις των γονιών για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα ανακοινωθούν τον Μάιο. Οι γονείς ως συνήθως καταθέτουν τα δικαιολογητικά τον Ιούνιο και μέσα στον Ιούλιο βγαίνουν τα αποτελέσματα. Το ίδιο γρήγορα πάντως φαίνεται ότι θέλουν να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί και πολλοί γονείς που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις δoυλειές τους καθώς αίρεται σταδιακά η καραντίνα. To μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και τα παιδιά τους είναι κάτω από 4 ετών δεν δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού. Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας οι περισσότεροι από αυτούς να τα βόλεψαν με κάποιον τρόπο, καθώς ένας από τους δύο γονείς ή τηλεεργαζόταν ή εργαζόταν σε επιχείρηση που ήταν είτε πληττόμενη είτε κλειστή, τώρα το τοπίο αλλάζει άρδην.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο καυτό θέμα των διδάκτρων, σύμφωνα με τον κο Σταθόπουλο, οι γονείς οφείλουν να πληρώσουν στο 40% τα δίδακτρα για τον μήνα Μάρτιο. Για το υπόλοιπο διάστημα κι όσο παραμένουμε στους πληττόμενους ΚΑΔ δεν ζητάμε ούτε μισό cent από τους γονείς τονίζει, όμως σε αυτό το σημείο έρχεται ένα αλλά καθώς όπως συμπληρώνει:

Αν η Πολιτεία δεν μας στηρίξει οικονομικά, τότε θα απευθυνθούμε στους γονείς και θα ζητήσουμε κάποια χρήματα από τα δίδακτρα με έκπτωση και με συμφωνία που θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μεταξύ μας. Αξιολογώντας τα μέτρα αυτά (ΕΣΠΑ, Εργάνη, ασφαλιστικές εισφορές κλπ), θα μελετήσουμε την έκπτωση που θα προτείνουμε, ώστε κάθε ιδιωτική δομή να πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα με τις υποχρεώσεις της.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διαβάστε επίσης »