Με σταθερή ταχύτητα απλώνεται ο κορωνοϊός σε όλη τη χώρα, επιταχύνοντας ωστόσο σε κάποιες περιοχές. Κοζάνη, Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία του κορωνοϊού και οι οποίες παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τα… ραντάρ της Πολιτικής Προστασίας και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ποιες περιοχές… ακολουθούν την Κοζάνη για lockdown – Στο μικροσκόπιο η Αττική

Μάλιστα, για τα Ιωάννινα χθες οι εκπρόσωποι της πολιτείας για τον κορωνοϊό έκρουσαν από το υπουργείο Υγείας τον κώδωνα του… συναγερμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι η ύστατη ώρα για τη συμμόρφωση των κατοίκων προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της επιδημίας και το lockown που συνεπάγεται.

Συνολικά, και σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του προηγούμενου 24ωρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το επιδημικό κύμα έχει φτάσει σε 40 περιφερειακές ενότητες, δηλαδή σχεδόν στις μισές από τις 74 της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Αττική, η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα, η οποία βρίσκεται σχεδόν έναν μήνα στα ραντάρ των ειδικών λόγω της δυναμικής που είχε η επιδημία, παραμένει στο προσκήνιο, αλλά με την αγωνία να διατηρηθεί η σταθεροποίηση που κατακτήθηκε με πολλή προσπάθεια μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική και την περιφέρεια

Στην Αττική χθες καταγράφηκαν τα 227 από τα 490 εγχώρια κρούσματα. Παρότι είναι υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκαν λιγότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας στην Αττική. Το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου στις περισσότερες επιδημιολογικές εκθέσεις η Αττική συγκέντρωνε τα μισά και πλέον κρούσματα της επικράτειας. Χρειάζεται βεβαίως εύρος και βάθος χρόνου ώστε να φανεί αν πρόκειται για πρόσκαιρο δεδομένο ή αν θα επιμείνει ως στοιχείο της επιδημίας.

Προβληματισμός επικρατεί και για τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και την Κόρινθο, με τους ειδικούς να παρακολουθούν και αυτές τις τρεις περιοχές στενά.

Στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν χθες 63 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό μέσα στον Οκτώβριο να ανέρχεται σε 345.

Στην «κόκκινη» από χθες και για τις επόμενες 14 ημέρες Κοζάνη καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα, άλλα 20 στην Καστοριά και 31 στα Ιωάννινα.

Με 14 νέα κρούσματα διατηρείται υψηλά στις επιβαρυμένες περιοχές η Λάρισα.

Ακολουθούν στην φθίνουσα κατάταξη με τον ημερήσιο αριθμό νέων διαγνώσεων κορωνοϊού η Ρόδος (9 κρούσματα), οι Σέρρες και η Μαγνησία (8 κρούσματα) και η Αχαϊα (7 κρούσματα).

Με 5 κρούσματα μπαίνουν στην επιδημιολογική κατάταξη η Καβάλα, ο Έβρος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κέρκυρα, τα Τρίκαλα, και με 4 κρούσματα η Πέλλα.

Μεσσηνία, Ημαθία, Νάξος και Χίος μετρούν από 3 κρούσματα έκαστη και από 2 κρούσματα η Εύβοια, η Λέσβος και η Ροδόπη.

Τέλος, με ένα κρούσμα βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης οι εξής περιοχές: Αργολίδα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κορινθία, Κως, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σποράδες, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά. Αλλα 15 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Σχετικό νέο:

Έγκαυμα: Τι να κάνετε πριν ξεκινήσετε για το νοσοκομείο

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των πληρωμάτων των περισσότερων ασθενοφόρων Πρώτων Βοηθειών για περιπτώσεις θερμικού εγκαύματος στο δέρμα.

Ένα από τα πιο απλά υλικά που υπάρχει στο ντουλάπι κάθε κουζίνας και μπορεί να περιορίσει την βλάβη στην επιδερμίδα σας μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο είναι η πλαστική μεμβράνη που χρησιμοποιούμε για τα τρόφιμα.

Η επικάλυψη με πλαστική μεμβράνη μιας πληγής από θερμικό έγκαυμα μειώνει τον πόνο, την μόλυνση του τραύματος, και τις απώλειες υγρών. Επιπλέον, είναι φθηνό, ευρέως διαθέσιμο, μη τοξικό, και διαφανές, πράγμα που επιτρέπει την παρακολούθηση της πληγής χωρίς την αφαίρεση επιδέσμου.

Η πλαστική μεμβράνη χρησιμοποιείται για θερμικά εγκαύματα, αλλά όχι για επιφανειακά ή χημικά εγκαύματα.

Εφαρμόστε ένα μόνο στρώμα μεμβράνης απευθείας στην επιφάνεια του τραύματος χωρίς αλοιφή ή κάποιον άλλο επίδεσμο κάτω από το πλαστικό και στη συνέχεια στερεώστε τη χαλαρά με γάζα-ρολό, όσο χρειάζεται.

Αυτή η κίνηση θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο, αφού περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια επάνω στην πληγή.

Επειδή η πλαστική μεμβράνη εκτίθεται κατά την κατασκευή της σε θερμοκρασίες άνω των 150° C, είναι ένα αποστειρωμένο υλικό, ενώ ο χειρισμός της κατά την συσκευασία της γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα για μόλυνση όταν πλέον την ξετυλίξετε για χρήση.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »