Ο ερευνητής και γιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σχολίασε την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής αλλά και το lockdown

Μιλώντας στο στην «Ώρα Ελλάδος» του Open TV, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σχολίασε την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής αλλά και το υφιστάμενο lockdown. Ειδικότερα, ο κ. Παυλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως το lockdown στην Αττική «δεν είναι τίποτα το τρομερό» από τη στιγμή που είναι ανοιχτά τα εργοστάσια και λειτουργούν κανονικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Είχαμε την αγωνία να μην σκάσει η Αττική, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κοντά. Ελπίζω να δούμε έναν μετριασμό του κύματος που έρχεται, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αρχίζει ένα μεγάλο κύμα με τα νοσοκομεία, που δεν είχαν πίεση και τώρα την έχουν. Αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς» επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.

Παυλάκης για κορονοϊό: Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα εκπαιδευτήρια

«Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό. Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

Ζήτημα ατομικής ευθύνης

Μάλιστα, ανέφερε πως τα μέτρα είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης αναφέροντας πως θα πρέπει να είμαστε «πιο προσεκτικοί», ενώ σε αυτή τη χρονική στιγμή «θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ο κ. Παυλάκης τόνισε πως «τα εμβόλια δουλεύουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλά. Στην Καλιφόρνια κυκλοφορεί ένα χειρότερο στέλεχος. Ο ιός θα σταματήσει με τα εμβόλια αν τα κάνουμε παγκόσμια. Εμβόλια και καραντίνα θα σταματήσουν την αλυσίδα μετάδοσης» και πρόσθεσε πως: «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ενδημικός ο ιός και θα μας ταλαιπωρεί για χρόνια».

Διαβάστε επίσης »