Η “μάχη” κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, αλλά ο κόσμος αρχίζει και τρελαίνεται από τα όσα λένε καθημερινά οι ειδικοί. Τη μία είναι επικίνδυνα τα σχολεία, την επόμενη δεν είναι. Τη μια φταίει η νεολαία, την άλλη η εκκλησία. Τώρα, ήρθε η σειρά των σούπερ μαρκετ να μπουν στο “στόχαστρο” των ειδικών.

Όλα πηγαίνουν όπως σχεδιάστηκαν…Η τρομοκρατία του κόσμου συνεχίζεται κανονικά…

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μετά και την τελευταία μελέτη, που έγινε στη Βρετανία την περίοδο της καραντίνας και συγκεκριμένα από 9 μέχρι 15 Νοεμβρίου δείχνουν ότι το 18% των κρουσμάτων προήλθαν από επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στο σούπερ μαρκετ και να ψωνίζουμε online.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας  Αθηνά Λινού εξήγησε: «Όντως υπάρχει μια ανάλυση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας , η οποία παρουσιάζει ότι την εβδομάδα από 9 μέχρι 15 Νοεμβρίου το 18% των κρουσμάτων προήλθαν από επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και το 12% από μαθητές Γυμνασίου. Αυτό είναι ανησυχητικό και μάλιστα συμπίπτει να έχει δημοσιευτεί πριν λίγο καιρό και μια μελέτη του Χάρβαρντ  για τη Βοστώνη στις ΗΠΑ που αφορούν εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ  σύμφωνα με την οποία, το 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί και μάλιστα πέντε φορές πιο συχνά θετικοί ήταν οι εργαζόμενοι που ερχόντουσαν σε επαφή με πελάτες.

Έχω δύο πράγματα να παρατηρήσω: το ένα είναι ότι στην Αγγλία, αυτές οι μετρήσεις αφορούν περίοδο που ίσχυε το lockdown. Το lockdown άρχισε στην Αγγλία στις 5 Νοεμβρίου επομένως οι άλλες πηγές διάδοσης όπως τα εστιατόρια και παμπς δεν λειτουργούσαν.Και ίσως για αυτό έρχονται πρώτα τα σούπερ μάρκετ. Στην Αμερική είναι εντυπωσιακό ότι οι εργαζόμενοι ερχόντουσαν σε επαφή με τους πελάτες οπότε μπορεί να γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Οι πελάτες έρχονται να ψωνίσουν , μεταδίδουν τον ιό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι στους επόμενους πελάτες» λέει και συνεχίζει:

«Αυτή τη  στιγμή αυτό που θα σύστηνα  και κάνω έκκληση στους διευθυντές και ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ είναι να αυξήσουν στο μέγιστο και να διευκολύνουν τη διανομή των τροφίμων ή των προϊόντων κατ οίκον. Και από όσο γνωρίζω,στην Αθήνα από τότε που ξεκίνησε ο κορωνοϊός, αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να χρειάζεται και μια εβδομάδα για να σου κάνουν ντελίβερι ενώ πριν ήταν θέμα ωρών. Πρέπει να αυξήσουν τους εργαζόμενους για να μπορούν να καλύπτουν αυτή τη ανάγκη του κόσμου έτσι ώστε να μειώσουμε τις επαφές. Με αυτό τον τρόπο και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα προστατευτούν γιατί δεν θα έρχονται σε επαφή με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αλλά και ο πληθυσμός θα προστατευθεί.

 Είναι πιθανό να συμβαίνει αυτό και στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να το δείχνουν ενώ  θα έπρεπε να ληφθούν δείγματα από τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο και οι ίδιοι» επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Πηγή

https://apagoreuetai-group.blogspot.com/2020/11/blog-post_312.html

Διαβάστε επίσης »