Του Patrick Tucker για το Defence One

Το Πεντάγωνο θα στείλει όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ως μέρος της τετραετούς Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, ή USAI , ανακοίνωσαν αξιωματούχοι άμυνας την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν

Η βοήθεια περιλαμβάνει αντιβαλλιστικά ραντάρ, συστήματα επιτήρησης του αέρα, άλλο τακτικό εξοπλισμό, στρατιωτική ιατρική περίθαλψη, άμυνα στον κυβερνοχώρο και στρατηγικές επικοινωνίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου την Πέμπτη . Η βοήθεια στοχεύει να ενισχύσει τις θανατηφόρες ικανότητες της Ουκρανίας και την επίγνωση της κατάστασης στον θαλάσσιο τομέα και να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις και παραπληροφόρηση στον κυβερνοχώρο.

Η προηγούμενη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια , περιελάμβανε: αντιπυραυλικά Javelin, αποσυρμένα περιπολικά ακτοφυλακής, μη οπλισμένα αεροσκάφη, ραδιόφωνα Harris, θωρακισμένα Humvees και εξοπλισμό επικοινωνίας. Οι ΗΠΑ βοήθησαν επίσης στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η νέα βοήθεια επιβεβαιώνει την μακροχρόνια αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας – έναν κρίσιμο εταίρο στην πρώτη γραμμή του στρατηγικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους για την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Πέρυσι, η κατάχρηση των πόρων της USAI οδήγησε στην διαδικασία μομφής του Προέδρου Donald Trump. Αφού το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού απέκλεισε 214 εκατομμύρια δολάρια που το Κογκρέσο είχε διαθέσει μέσω της πρωτοβουλίας, ο Τραμπ είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η βοήθεια θα αποδεσμευτεί μόνο μετά από ορισμένες βασικές εύνοιες, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης μιας έρευνας για την οικογένεια του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν . Η Laura Cooper, υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ για τη Ρωσία, την Ευρασία και την Ουκρανία, κατέθεσε ότι η Ουκρανία είχε καταφέρει διάφορες μεταρρυθμίσεις για πολιτική μεταρρύθμιση και ότι το Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε την απελευθέρωση της βοήθειας. Το κυβερνητικό γραφείο λογοδοσίας διαπίστωσε ότι η παρακράτηση ήταν παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για τον έλεγχο της κατάσχεσης.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διαβάστε επίσης »