Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα παρότρυνε τις χώρες που σήμερα λαμβάνουν ή ζητούν από την ιατρική συνεργασία της Κούβας να απορρίψουν τη συνεισφορά αυτή, παρά την πανδημία Covid-19.

Αυτό παρέχεται από ένα Twitter της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εδώ, όταν οι υγειονομικές ταξιαρχίες από την Κούβα φεύγουν σε διάφορα έθνη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του νέου κορωναϊού.

Gob. #Cuba retiene la mayor parte del salario de médicos y enfermeras en las misiones médicas internacionales, exponiéndolos a condiciones laborales atroces. Los países anfitriones que busquen ayuda de Cuba para #COVIDー19 deben examinar acuerdos y poner fin a abusos laborales https://t.co/fGgSm4tPBX

— Embajada de los Estados Unidos en Cuba (@USEmbCuba) March 25, 2020

Είναι εξωφρενικό, είπε η νοσηλεύτρια Mary Nieves, η οποία έχει παράσχει διεθνιστικές αποστολές σε πολλές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τον αποκλεισμό κατά της Κούβας σε περιόδους πανδημίας, αλλά θέλει επίσης να αρνηθεί σε άλλους λαούς τη βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού μας, πρόσθεσε.

Ο ειδικός είπε ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι η χώρα που αποκαλείται η πιο ισχυρή στον πλανήτη είναι μία από τις λιγότερο συνεταιριστικές με άλλα έθνη που έχουν ανάγκη.

Το μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας, το οποίο άξιζε πολλές εκφράσεις αποκήρυξης στα κοινωνικά δίκτυα, λαμβάνει χώρα όταν η νήσος συμμετέχει στην αντιπαράθεση με την Covid-19 στην Κίνα, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ, τη Γρανάδα, την Τζαμάικα, το Μπελίζ και την Ιταλία.

Επίσης, όταν η πανδημία μαστίζει στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι καλείται να γίνει το επίκεντρο της εξάπλωσης της νόσου.

Την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός της Δομίνικα, ο Ρούσβελτ Σκερίτ, στη σελίδα του Facebook, ευχαρίστησε για τη βοήθεια το μεγαλύτερο νησί των Αντίλλες και ανακοίνωσε την άφιξη μιας υγειονομικής αποστολής που θα ενταχθεί στην ταξιαρχία Κουβανών ιατρών που εργάζονται σε αυτό το νησί της Καραϊβικής.

Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση και το λαό της Δημοκρατίας της Κούβας, που έδειξαν για άλλη μια φορά αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. Πάντα είπα ότι ξέρετε ποιοι είναι οι φίλοι σας σε περιόδους δυσκολιών , έγραψε ο κυβερνήτης.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Inacio Lula da Silva απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Miguel Díaz-Canel, στην οποία συγχαίρει τον λαό, και κυρίως τους Κουβανούς επιστήμονες και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, για την αλληλεγγύη τους σε άλλα έθνη του κόσμου.

Σε στιγμές κρίσης συναντάμε το πραγματικά μεγάλο. Και σε αυτές τις ώρες οι άνθρωποι αυτού του νησιού αναπτύσσονται πάντα μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο, υπέγραψε ο Λούλα.

Η ενεργός, μαχητική και επαναστατική αλληλεγγύη της Κούβας είναι ήδη εμφανής σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ως υπεράνω και κυρίαρχη απάντηση σε εκείνους που προσπαθούν να επιβάλουν τον οικονομικό αποκλεισμό και την πολιτική απομόνωση, τόνισε ο βραζιλιάνος πολιτικός.

Ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Εκουαδόρ Rafael Correa, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα μήνυμα στο οποίο αντιπαραθέτει ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διοικούν στρατιωτικές παρεμβάσεις στον κόσμο, το μικρό νησί της Καραϊβικής στέλνει ανθρώπους που σώζουν ζωές.

Πηγή: https://cubainformacion.tv/contra-cuba/20200325/85221/85221-eeuu-presiona-a-otros-paises-que-rechacen-asistencia-medica-de-cuba

Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »