Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τον τρόπο ζωής των vegans με αυτόν τον vegetarians. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα τους.

Ποιοι τύποι vegans και vegetarians υπάρχουν και ποιες οι σημαντικές διαφορές μεταξύ τους;

Vegeterians 

Σύμφωνα με την Vegetarian Society, ένας χορτοφάγος θεωρείται εκείνος που δεν τρώει καθόλου κρέας, πουλερικά, ψάρια και οστρακοειδή. Οι δίαιτα του χορτοφάγου περιλαμβάνει διάφορα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, αυγά όσπρια και ξηρούς καρπούς. Βέβαια μια σημαντική διευκρίνιση είναι πως οι χορτοφάγοι διακρίνονται σε κατηγορίες. Μάλιστα, οι περισσότεροι vegetarians τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράγμα που δεν κάνουν οι vegans.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ vegans και vegetarians

Τύποι Vegeterians 
  • Lacto-ovo-vegetarian: Εάν προσδιορίζεστε ως αυτό το είδος χορτοφάγου, τρώτε συνήθως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά μαζί με πολλά λαχανικά και καρύδια. Είναι συνήθως ο πιο γνωστός τύπος χορτοφαγικής διατροφής και αυτός που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι.
  • Lacto-vegetarian: Είναι συνήθως ένα άτομο που είναι χορτοφάγος και δεν τρώει αυγά, αλλά θα φάει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί.
  • Ovo-vegetarian: Είναι  ένα άτομο δεν τρώει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά τρώει αυγά. Αυτός τείνει να είναι ο λιγότερο συνηθισμένος μεταξύ των τριών.
  • Semi-vegetarian: Είναι επίσης γνωστός ως ευέλικτος, αυτός είναι ένα άτομο που τρώει κυρίως φυτική διατροφή, αλλά περιλαμβάνει ακόμα και το περιστασιακό κρέας ή θαλασσινά όταν το θέλει.
  • Demi-vegetarian: Ένα άτομο σε αυτή τη διατροφή τρώει κυρίως λαχανικά και περιστασιακά και ψάρια. Τρώει επίσης αυγά και τυρί.

Vegans

Η Vegan Society ορίζει τον veganism ή το να είσαι vegan, ως «τρόπος ζωής που αποσκοπεί να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και πρακτικά, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισμό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό».

Αυτό περιλαμβάνει τη μη χρήση προϊόντων που παράγονται από ζώα, όπως το μέλι από μέλισσες και ακόμη και τα είδη ένδυσης που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα.

Τύποι Veganism
  • Απλοί Vegans (περιβαλλοντική/ηθική): Είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον γίνονται vegans λόγω της ανησυχίας τους για την καλή διαβίωση των ζώων ή/και για το περιβάλλον.
  • Raw-veganism: Είναι κάποιος που τρώει μόνο ωμά φυτικά τρόφιμα. Οι Raw Vegans αποφεύγουν να ζεσταίνουν το φαγητό τους πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου και συχνά μουλιάζουν ορισμένα τρόφιμα, όπως καρύδια και σπόρους, για να είναι πιο εύκολα στην κατάποση.

Διαβάστε τους υπόλοιπους τύπους στο health4u.gr

 
  • Βότανα και μπαχαρικά που βοηθάνε στο αδυνάτισμα
  • Άγχος: Ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση του;
  • Πόσο επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες την υγεία μας;

Διαβάστε επίσης »