Ο Nick Turse είναι ένας συνεργάτης συγγραφέας για το The Intercept, που αναφέρεται στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Την επόμενη φορά θα έρθουν να μετρήσουν τους νεκρούς: Πόλεμος και Επιβίωση στο Νότιο Σουδάν, καθώς και των Πεδίο Μάχης του Αύριο: Πόλεμοι δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μυστικές επιχειρήσεις στην Αφρική, και Σκοτώστε ο,τι κινείται: Ο Πραγματικός Αμερικανικός Πόλεμος στο Βιετνάμ. Έχει γράψει για τους New York Times, τους Los Angeles Times, το San Francisco Chronicle, το Nation και τη Village Voice, μεταξύ άλλων δημοσιεύσεων. Έχει λάβει το Βραβείο Ridenhour Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, το Βραβείο James Aronson για τη Δημοσιογραφία της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και την Αδελφότητα Guggenheim. Είναι συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου και αρχισυντάκτης του TomDispatch.com.

ΣΤΟΥΣ ΠΡΏΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙ ΜΗΝΕΣ του τρέχοντος έτους, η Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ διεξήγαγε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στη Σομαλία από ό,τι κατά σε όλη διάρκεια την οκταετή θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η μαζική κλιμάκωση του αδήλωτου πολέμου της Αμερικής στη Σομαλία έρχεται ενώ ο Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. António Guterres έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένας αγώνας στον κόσμο μας σήμερα, ο κοινός αγώνας μας κατά του Covid-19, επανέλαβε στις 3 Απριλίου. Πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε ουγγιά ενέργειας για να τον νικήσουμε.

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Σομαλία κλιμακώνονται, ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται

Την ίδια ημέρα, η AFRICOM διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή με στόχο τρομοκράτες της al-Shabaab στην περιοχή Bush Madina της Σομαλίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της διοίκησης. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι πέντε μέλη της al-Shabab σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Από τις αρχές του έτους, η AFRICOM ανακοίνωσε 39 αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία. Η διοίκηση ανακοίνωσε συνολικά 36 τέτοιες επιθέσεις από το 2009 έως το 2017, υπό τον Ομπάμα, οι οποίες κορυφώθηκαν το 2016 με 19 δηλωμένες αεροπορικές επιθέσεις. Πέρυσι, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 63 αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία, οι περισσότερες από ποτέ σε ένα χρόνο.

Είναι ευθύνη της διοίκησής μας να στηρίξει τους εταίρους μας, ώστε αυτή η τρομοκρατική ομάδα να μην μπορεί να επεκταθεί και να χτυπήσει την πατρίδα των ΗΠΑ όπως επιθυμούν να κάνουν οι ηγέτες της, ανέφερε ο Στρατηγός του Σώματος Ναυτικών των ΗΠΑ Brig. Gen. Bradford J. Gering, υποδιευθυντής επιχειρήσεων της AFRICOM, μετά το χτύπημα της 3ης Απριλίου στους στόχους της al-Shabab, το οποία ακολούθησαν επιθέσεις στις 5, 6, 9 και 10 Απριλίου. Η AFRICOM δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την αύξηση των επιθέσεων εγκαίρως για δημοσίευση.

Ο υψηλός ρυθμός των εναέριων και επίγειων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Σομαλία φαίνεται να επικεντρώνεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των σομαλικών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων της [Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία] να απομακρύνουν την τρομοκρατική ομάδα από τα προπύργιά της, είπε ο Κρις Γουντς, διευθυντής της Airwars, μιας ομάδας επιτήρησης αεροπορικών επιθέσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός χτυπημάτων που στοχεύουν στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η αύξηση στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έρχεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη Σομαλία αυξάνεται παρομοίως. Στις 8 Απριλίου, υπήρξαν 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Σομαλία. Από την Τετάρτη, υπήρχαν 286. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών στο εξωτερικό, υποδεικνύοντας τοπική μετάδοση της νόσου και ανησυχητικές προοπτικές για το μέλλον. ιδιαίτερα μεταξύ των πολλών εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, ή των IDP, που έχουν χάσει τα σπίτια τους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της al-Shabab και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα κρούσματα να μην εντοπιστούν ή να μη διαγνωστούν εάν ξεκινήσει η μετάδοση από την κοινότητα και διαδοθεί ευρέως, αναφέρει έκθεση της Υπηρεσίας Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στις 20 Απριλίου. Ο αντίκτυπος στα 2,6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων που ζουν σε περισσότερους από 2.000 πολυπληθείς οικισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και νερού, καθαριότητας και υγιεινής θα είναι καταστροφικός.

Ενώ κυκλοφορούν αναφορές για πιθανές στρατιωτικές υποχωρήσεις των ΗΠΑ, ακόμη και κλείσιμο βάσεων στην Αφρική, ο αριθμός των αμερικανικών φυλάκιων στη Σομαλία είναι σημαντικός και είναι έτοιμος να επεκταθεί. Υπάρχουν πέντε αμερικανικές βάσεις στη Σομαλία, οι δεύτερες περισσότερες στην ήπειρο μετά την Νιγηρία, σύμφωνα με παλαιότερα μυστικά έγγραφα σχεδιασμού της AFRICOM που αποκαλύφθηκαν από το Intercept στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία από αυτές τις βάσεις, ένα αμερικάνικο φυλάκιο στο Baledogle, δέχθηκε επίθεση από την al-Shabab. Και τον Ιανουάριο, η τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε στη βάση των ΗΠΑ στο Manda Bay της Κένυας, σκοτώνοντας ένα μέλος της Αμερικανικής υπηρεσίας και δύο εξωτερικούς συνεργάτες των ΗΠΑ.

Ο Chris Woods του Airwars επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το ευρέως διασπαρμένο αποτύπωμα του AFRICOM από διασκορπισμένα φυλάκια άφησε μικρότερες περιοχές όπως ο Κόλπος Manda ευάλωτες. Αν και μπορεί να δούμε (στρατιωτική) αναδίπλωση σε ορισμένα αφρικανικά έθνη, σε άλλα είναι εξίσου πιθανό να δούμε τις βάσεις ενοποιημένες και βελτιωμένες, είπε στο The Intercept.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη Σομαλία παραμένει υψηλός, παρά την παγκόσμια πανδημία και τις συζητήσεις για τις μειώσεις. Τον περασμένο μήνα, οι New York Times ανέφεραν ότι υπήρχαν περίπου 500 αμερικανικά στρατεύματα με έδρα τη χώρα. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, με τις εκπαιδευτικές αποστολές, τις επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες βοήθειας της δύναμης ασφαλείας, κυμαίνεται μεταξύ 650 και 800, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της AFRICOM Τζον Μάνλεϊ.

Παρά την υποστήριξη για καθολική ανακωχή από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των ΗΠΑ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί από την έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων. Ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου παρέπεμψε το Intercept σε σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο περιοδικό Foreign Policy: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν έκκληση του γενικού γραμματέα για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έχουμε σημειώσει ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη νόμιμη αντιτρομοκρατική αποστολή μας.

Αν και έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις σε κάποιες συγκρούσεις, σημείωσε ο Γουντς, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των Ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στη βόρεια Συρία από τις αρχές Μαρτίου, άλλες εμπόλεμες ζώνες έχουν βιώσει έντονη αύξηση στη βία.

Στη Σομαλία, δεν έχουμε δει καμία απολύτως χαλάρωση στις αμερικανικές ενέργειες κατά της al Shabaab, που επί του παρόντος τρέχουν στο υψηλότερο ρυθμό τους, είπε στο The Intercept. Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι περισσότεροι εμπόλεμοι δεν ακολουθούν το κάλεσμα του ΟΗΕ για εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »