Πηγή: Telesur

Αριστεροί ακτιβιστές στις ΗΠΑ απέρριψαν ισχυρισμούς του υποτιθέμενου υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατικής Δημοκρατίας, Joe Biden, ο οποίος ανέφερε ότι η κριτική για το Ισραήλ πολύ συχνά στρέφεται προς τον αντισημιτισμό προτού δηλώσει την αντίθεσή του στο κίνημα Μποϊκοτάζ, Εκποίησης και Κυρώσεων (BDS).

Ο Μπάιντεν κατηγορεί το Κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης BDS ως αντισημιτικό

Η κριτική για την πολιτική του Ισραήλ δεν είναι αντισημιτισμός, δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με χορηγούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αλλά πολύ συχνά αυτή η κριτική από τους αριστερούς μεταμορφώνεται σε αντισημιτισμό.

Η πρόσκληση ήταν μέρος εικονικού εράνου που φιλοξένησε ο Νταν Σαπίρο, πρώην πρεσβευτής στο Ισραήλ, και ο Ντέμπορα Λίπσταντ, καθηγητής Εβραϊκής ιστορίας και Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστήμιο Εμόρι.

Ζητήθηκε από τον Μπάιντεν να απαντήσει στον αντισημιτισμό μεταξύ προοδευτικών ακτιβιστών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρέπει να το καταδικάσουμε, και έχω βρεθεί σε μπελάδες για να το κάνω αυτό, ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος. Όποια και αν είναι η πηγή, δεξιά, αριστερά ή κέντρο.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αργότερα κυκλοφόρησε ένα έγγραφο πολιτικής λέγοντας ότι απορρίπτει σθεναρά το κίνημα BDS, μια ειρηνική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους Παλαιστινίους το 2005 για να πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να υπερασπιστεί τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το κίνημα ξεχωρίζει το Ισραήλ – πατρίδα εκατομμυρίων Εβραίων – και πολύ συχνά καταφεύγει στον αντισημιτισμό, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους να ξεφύγουν για τις επιλογές τους.

Οι αρχηγοί του κινήματος BDS απάντησαν ότι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι πρέπει να επικυρώσουν το κίνημα αντί να το απορρίψουν.

Απορρίπτοντας το BDS, ο Τζο Μπάιντεν επικυρώνει τη συνενοχή των ΗΠΑ στο εδώ και δεκαετίες καθεστώς κατοχής, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ, και στηρίζει την αποστέρηση των Παλαιστινίων από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, ανέφερε η οργάνωση.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να ενώσει ένα Δημοκρατικό Κόμμα βαθιά διχασμένο μεταξύ μετριοπαθών και νεότερων προοδευτικών, οι οποίοι έλκονται προς τον αντίπαλο του Μπάιντεν, τον Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος αποσύρθηκε από τις εκλογές.

Η προοδευτική πτέρυγα εκφράστηκε ανοικτά κατά της πολιτικής του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ιδίως υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Από την Guernica
Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »