Από A. AE
09:40 – 04/03/2020
Τελευταία Ενημέρωση 09:42 – 04/03/2020

Θετικά αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου την βαρυσήμαντη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών στις Καστανιές Έβρου.
Στην πρώτη γραμμή δηλαδή των όσων συμβαίνουν το τελευταία 24ωρα με τις μαζικές απόπειρες παράνομης εισόδου μεταναστών, καθοδηγούμενων από τις τουρκικές αρχές.
Στον απόηχο του κυνικού εκβιασμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη, ο οποίος δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει με τρόπο κυνικό τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να επιδιώξει τους διπλωματικούς στόχους του καθεστώτος του, οι ευρωπαίοι ηγέτες που στάθηκαν δίπλα στον πρωθυπουργό –ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι- έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα: Ότι δηλαδή τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, κάτι που επαναλήφθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στο πνευματικό κέντρο των Καστανεών.
Αντανακλαστικά
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση επέδειξε οξυμένα αντανακλαστικά, με τις πρωτοβουλίες της να εκδηλώνονται σε διπλωματικό επίπεδο ήδη από τις πρώτες ώρες της κρίσης που επιχείρησε να στήσει ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό:
Άμεσα, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκίνησαν την επιχείρηση διεθνοποίησης του επίμαχου ζητήματος και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες όχι μόνο κινητοποιήσαν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά έφεραν τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άμεσα στο σημείο μηδέν της κρίσης: Μόλις 48 ώρες μετά τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στη νεκρή ζώνη στα σύνορα, οι κ.κ. Μισέλ, φον ντερ Λάγιεν και Σασόλι βρισκόταν στην καρδιά του προβλήματος μαζί με τον πρωθυπουργό και ενημερωνόταν από πρώτο χέρι για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά τον πόλεμο προπαγάνδας που έστησε η Άγκυρα στην προσπάθειά της να καταστήσει την Ελλάδα από θύμα, σε… θύτη.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν από την κυβέρνηση, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς επίσης και η ισχυρή πίεση που δέχεται ο Ερντογάν από τα Συριακά και τα Ρωσικά στρατεύματα στη Συρία τον ώθησαν σε σπασμωδικές κινήσεις στο μέτωπο του μεταναστευτικού – δηλαδή τον εκβιασμό με τους χιλιάδες ανθρώπους- κάτι που τελικά αποκάλυψε και τις προθέσεις του σε όλους.
Πρακτική στήριξη
Πέραν όμως της ηθικής στήριξης που απέσπασε η κυβέρνηση από την Ευρώπη, υπάρχει και η υλική διάσταση του ζητήματος: Και αυτό γιατί ανακοινώθηκε η παροχή βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ, προς τη χώρα μας, εκ των οποίων τα 350 εκατ. είναι άμεσα διαθέσιμα και επιπλέον 350 θα ζητηθούν μέσω τροποποιημένου προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών.
Εκτός αυτού, θα παρασχεθεί στη χώρα μας και συνδρομή μέσω της Frontex. Ειδικότερα ετοιμάζεται η ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτης θαλασσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Κριτική Μητσοτάκη και στην ΕΕ
Ακόμη ένα σημείο που εστιάζουν από την κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μάσησε τα λόγια του και αναφορικά με τις ευθύνες της ίδιας της Ευρώπης στην διόγκωση της μεταναστευτικής κρίσης.
Κατά τις δηλώσεις στις Καστανιές, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Ένωσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους.
Όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μια χώρα. Μάλιστα, όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση. Γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων ήδη απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη. Άλλωστε, βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος, δεν υπάρχει όμως κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα. Και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου.
Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση.

Διαβάστε επίσης »