Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

Επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ιατροδικαστικές εκθέσεις ότι το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό δύο 24χρονων νεαρών από την αστυνομία την Κυριακή 24 Μαΐου, στην οδό Κρέοντος, στα Σεπόλια, εξελίσσεται σε νέα υπόθεση ζαρντινιέρας. Έτσι, στις επίσημες εκθέσεις που συνέταξε την 11η Ιουνίου ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης επισημαίνεται ότι ο τραυματισμός τους στο κεφάλι προκλήθηκε από θλων αμβλύ όργανο.

Η ιατροδικαστική έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τις καταθέσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που περιγράφουν ότι ο ένας τουλάχιστον από τους νεαρούς χτύπησε όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε σε σταθμευμένη μηχανή.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου, το μεσημέρι της 24ης Μαΐου στα Σεπόλια. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. ήταν σταθμευμένοι στην συμβολή των οδών Αντιγόνης και Κρέοντος όταν ο ένας από τους νεαρούς που ενεπλάκη στο επεισόδιο τους πλησίασε και τους επιτέθηκε φραστικά λέγοντάς τους μεταξύ άλλων γιατί με κοιτάτε έτσι, αν δεν φοράγατε στολή δεν θα με κοιτάζατε έτσι.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. αντέδρασαν περνώντας του χειροπέδες. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ένα δεύτερο άτομο – φίλος του 25χρονου – παρενέβη και ζήτησε το λόγο από τους αστυνομικούς.

Ενώ επιχειρούσαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός -σύμφωνα με τις περιγραφές των αστυνομικών- έχασε την ισορροπία του και έπεσε πάνω στη μια από τις υπηρεσιακές μηχανές με συνέπεια να τραυματιστεί στο κεφάλι. Χάσαμε την ισορροπία μας και εμείς με αποτέλεσμα να πέσουμε πάνω στο πίσω μέρος της υπηρεσιακής μηχανής και να χτυπήσουμε το κεφάλι μας λέει στην κατάθεσή του ο ένας από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που μετείχε στη σύλληψη.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι δύο νεαροί υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί τους χτύπησαν με γκλομπ και χειροπέδες στο κεφάλι καθώς και ότι χρησιμοποίησαν δυσανάλογη βία. Σε αυτό συνηγορεί και βίντεο που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών.

Θ. Καμπαγιάννης: Να διερευνηθεί η απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση

Ο δικηγόρος των νεαρών, Θανάσης Καμπαγιάννης, δήλωσε σχετικά στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Όπως καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και έχει καταγραφεί στην από 28/5/2020 μηνυτήρια αναφορά/έγκληση των θυμάτων, τα τραύματα στο κεφάλι του ενός 24χρονου μηνυτή προέρχονται από σιδερένιο αντικείμενο (αλυσίδες χειροπέδησης) και όχι από πτώση σε μοτοσικλέτα, όπως ψευδώς και προσυνεννοημένα κατέθεσαν οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Το βιντεοληπτικό υλικό παρακείμενων καταστημάτων, οι αυτόπτες μάρτυρες και τα έγγραφα της δικογραφίας δικαιώνουν τα θύματα της αστυνομικής βίας. Για τον λόγο αυτό, θα απευθυνθούμε προς την Εισαγγελία στην οποία διαβιβάζεται πλέον η δικογραφία, ζητώντας τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό των αδικημάτων που τελέστηκαν: τα επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι πεσμένου στο έδαφος πολίτη με σίδερο αποτελούν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ως τέτοια πρέπει να διερευνηθούν. Με δεδομένο ότι δεν διετάχθη καν η τυπική -και πλέον απολύτως ανυπόληπτη– ΕΔΕ σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα εξαντλήσουμε βέβαια όλα τα νομικά μέσα, απευθυνόμενοι και στον Συνήγορο του Πολίτη. Ωστόσο, οφείλουμε να απευθύνουμε δημόσια προειδοποίηση ότι η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει όσο χρονικό διάστημα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στον δρόμο σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ – ειδήσεις από την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης »