Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 18ης Οκτωβρίου, για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, αναφέρεται ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας). Κατά τη διάρκειά της θα γίνει ανταλλαγή των αιχμαλώτων και των νεκρών και από τις δύο πλευρές και θα παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους που βρέθηκαν εν μέσω των συγκρούσεων.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατάπαυση πυρός συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα για να επιτευχθεί η εκεχειρία, μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των δύο χωρών και τους τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την ανακοίνωση αυτή, τόνισε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία) καθώς και της Αρμενίας» για την επίτευξη εκεχειρίας. Πρόσθεσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι έτοιμο «να τηρήσει τους όρους» όπως συμφωνήθηκαν «στην ανακοίνωση της Μόσχας της 10ης Οκτωβρίου και των συμφωνιών της 17ης Οκτωβρίου». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από τις δύο πλευρές.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Σχετικό νέο:

Ανατριχιαστική αποκάλυψη: Το ξύλο, τα βασανιστήρια και οι αλυσίδες σε ισλαμικά σχολεία

Δύο χρόνια κράτησε η έρευνα του BBC News Arabic και απέδωσε πρόσφατα καρπούς.

Το δίκτυο κατάφερε να μπει με κρυφή κάμερα στα ισλαμικά σχολεία του Χαρτούμ, όπου κατέγραψε πρώτα-πρώτα τους ήχους από τις αλυσίδες που έφεραν τα μικρά αγόρια στα πόδια τους.

Το BBC είχε πληροφορίες για κακοποίηση στα θρησκευτικά εκπαιδευτήρια και αποφάσισε να τις ερευνήσει.
Και μας λέει σήμερα πως ξυλοδαρμοί, ψυχολογική βία, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση επικρατούν εκεί. Και μιλάμε για 30.000 τέτοια ισλαμικά σχολεία που λειτουργούν σε όλο το Σουδάν, μαθαίνοντας τους μαθητές να αποστηθίζουν το Κοράνι.

Οι φτωχές οικογένειες συνηθίζουν να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους και όχι σε κανονικά σχολεία. Το BBC μπήκε σε 23 τέτοια σχολεία του Σουδάν και κατέγραψε με κρυφή κάμερα όσα ανατριχιαστικά λάμβαναν χώρα.

Και είδε ακόμα και πεντάχρονα αγόρια να ξυλοκοπούνται αλύπητα και να είναι δεμένα με αλυσίδες, «σαν ζώα», όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να μας δένουν όλους μαζί, σε ομάδες των έξι ή εφτά, και μας αναγκάζουν να τρέχουμε σε κύκλους. Όταν πέσει κάποιος, πρέπει να ξανασηκωθεί, γιατί συνεχίζουν να μας μαστιγώνουν. Μας λένε πως αυτό είναι για το καλό μας», είπε ένα αγόρι με βαθιά τραύματα γύρω από τις αλυσίδες των ποδιών του.

Το BBC μιλά για τη χειρότερη εμπειρία σε ένα αξιοσέβαστο τέτοιο ισλαμικό σχολείο στο Νταρφούρ το 2018. Όπου είδε τον δάσκαλο να μαστιγώνει ένα μικρό αγόρι πάνω από 30 φορές. Ακόμα και στο νοσοκομείο στέλνονται κάποιες φορές τα παιδιά, όταν τα βασανιστήρια ξεφεύγουν.

Σε μια τέτοια υπόθεση βαριάς κακοποίησης, δυο αγόρια προσπάθησαν να το σκάσουν. Τα έπιασαν και τα μαστίγωναν επί μέρες. Η αστυνομία συνέλαβε δύο δασκάλους, βγήκαν όμως με εγγύηση και το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.

Ακόμα και βιασμούς αναφέρει το BBC, είτε από δασκάλους σε παιδιά είτε από μεγαλύτερα αγόρια σε μικρότερους μαθητές. Οι αλυσίδες στα πόδια είναι κοινός τόπος σε όλα τους, καθώς θεωρούνται παιδαγωγικές.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν ελέγχει πια τα ισλαμικά σχολεία και ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων, Nasreddine Mufreh, υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις.

Το ντοκιμαντέρ «The Schools that Chain Boys» θα είναι από σήμερα διαθέσιμο στο κανάλι του BBC News Arabic στο YouTube…

(πληροφορίες απο το makeleio)
Διαβάστε επίσης »