“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς” δήλωσε χθες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ αφαιρώντας από τον Κούλη ακόμη και το …φύλλο συκής που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για το Σκοπιανό. Στο χθεσινό τους γεύμα μάλιστα δεσμεύτηκαν και για την “καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών”. Για να δούμε λοιπόν πόσο ψεύτης αλλά και συνειδητά εθνοπροδότης αποδεικνύεται και για το θέμα αυτό ο Κούλης, θέλετε να κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στο το τι έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός; Ένα απάνθισμα δηλώσεων του που αποτελούν και τον μεγάλο διασυρμό του…

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά ενώπιον του Ζάεφ και του Τσίπρα στις 12 Ιουνίου 2018 η ΝΔ χαρακτήρισε την συμφωνία ως «κακή» και ζήτησε από τον Τσίρπα να μην την υπογράψει διότι «αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

mitsotakis-zaev-16-9-2020

Στις 14 Ιουνίου 2018, δηλαδή δύο ημέρες αργότερα και λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, ο Μητσοτάκης και το κόμμα του κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ανακοινώνοντας από το βήμα της Βουλής την πρόταση, ο Μητσοτάκης είχε πει ότι «η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ να το αποτρέψω. Η συμφωνία είναι κακή. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση». Και σε ανάρτησή του την ίδια ώρα έγραφε: “Έχω υποχρέωση να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας με μια κακή συμφωνία, που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Σήμερα όλοι αναμετριόμαστε με την Ιστορία.”

Στις 21 Ιουνίου μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη, ο Κούλης χαρακτήρισε ξανά ως «κακή» τη συμφωνία οποία, όπως προειδοποίησε παράγει «τετελεσμένα και ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες». Ακόμη πιο σκληρός, είπε στη συνέχεια ότι “η η «κατασκευή» την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εμφανίζουν ως «Συμφωνία» υπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαλαλεί: Δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον.

mitso-skopi
«Και έκαναν το χειρότερο δυνατόν. Διότι, εκχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα, αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι ακυρώνεται τελικά και το όνομα. Γιατί, όταν εκχωρείς τη λέξη Μακεδόνας και επιτρέπεις επιπλέον να ισχυρίζονται οι γείτονές μας ότι μιλούν Μακεδονικά, τότε όχι μόνον νομιμοποιείς, αλλά αυξάνεις τον αλυτρωτισμό τους. Είμαι Μακεδόνας και κατοικώ στην Βόρεια Μακεδονία τι σημαίνει άραγε;»

Στις 28 Ιουνίου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση  και με συνέντευξή του προς το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας «βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα».

Στις 15 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο, προκάλεσε ενθουσιασμό στο ακροατήριό του μόλις επανέλαβε την δέσμευση για καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στην Βουλή. Μάλιστα οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον καταχειροκρότησαν. Ο Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ α όχι μόνο θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και θα την ακυρώσει όταν έρθει στην κυβέρνηση. Τόνισε πως πρόκειται για «συμφωνία ντροπής » που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας». Μάλιστα έστειλε και “μήνυμα” προς τα Σκόπια ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή…

mitsotakis-zaev3-16-9-2020

Στις 14 Δεκεμβρίου  μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στη Σάμο ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών “ούτε τώρα” αλλά “ούτε και αν τη βρει μπροστά της στην επόμενη Βουλή”. Μάλιστα το προχώρησε ζητώντας εκλογές για να μην κυρωθεί η συμφωνία: «Για αυτό και εμείς θα επιμένουμε: Εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο το δυνατόν συντομότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Και για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή».

Στις 24 Ιανουαρίου 2019 ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών και ο Κούλης κατά την ομιλία του ήταν (υποκριτικά) λάβρος: «Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ», είπε και συμπλήρωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή».

Μετά την ψήφιση της συμφωνίας, την επόμενη ημέρα 25 Φεβρουαρίου, έκανε μια μακροσκελή δήλωση σημειώνοντας ότι “σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών” κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “εγκατέλειψε μια εθνική γραμμή δεκαετιών με μία εθνική υποχώρηση”, μιλώντας για “μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας” και αναλαμβάνοντας τη “δέσμευση” ότι παρά την ψήφιση της συμφωνίας “ θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω…”

Στις 4 Φεβρουαρίου 2019 έγινε το συλλαλητήριο -πραγματική λαοθάλασσα στο κέντρο της Αθήνας κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες και ότι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ είχε επιτρέψει στους βουλευτές του να συμμετέχουν. “Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα” ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.
Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης το έπαιξε εξίσου σκληρός και είπε προς τα τότε κυβερνητικά έδρανα: “Δεν θα πω ποτέ εγώ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα». Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να πει καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει…”.

Και χθες “καλωσόρισε” τον Ζάεφ ως “ Μακεδόνα πρωθυπουργό” στη χώρα μας…

(πληροφορίες απο το makeleio)

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »