Τα αναδρομικά των συντάξεων θα δοθούν εφάπαξ, πλήρως, σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους συνταξιούχος τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάση της απόφαση τους Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τόνισε εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσό που θα εκταμιευτεί είναι ύψους 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που θα επεκταθεί και στο Δημόσιο.

Δικαιούχοι, κατά τον πρωθυπουργού θα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Πάντως, όπως υπογράμμισε, επειδή αυτή η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλου τέτοιου είδους αιτήματα.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε κερδισμένη χαρακτήρισε τη χώρα μας από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε οι καθαρές εισροές προς την Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό ΑΕΠ.

Αυτό μεταφράζεται σε 72 δις. Από τα πρώτα 32 δισ. τα 19 είναι άμεσες επιδοτήσεις και τα 13 ευνοϊκές δανειοδοτήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών ήταν ιστορική.

Είναι η απάντηση σε όσους έσπευσα να αμφισβητήσουν τη δύναμη της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα της Συνόδου είχε έναν νικητή, την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις και τις ενστάσεις δεν αμφισβητήθηκε από κανένα η έκδοση κοινού χρέους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για την πτώση ουσιαστικά ενός πολιτικού ταμπού καθώς η ενίσχυση γίνεται από κεφάλαια σε υπερεθνικό επίπεδο με αμοιβαίες εγγυήσεις.

Εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι, επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση.

Θέλουμε να κατευθύνουν σε δράσεις με αναπτυξιακό αποτέλεσμα, μετατρέψουμε το net generation eu σε next generation hellas, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες καθυστερήσεις, πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν για πόσους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα, αλλά θα είναι βασισμένη στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Για τους επόμενους δυο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις, τόνισε.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα να επιβάλλει τη χρήση μάσκας εντός του Κοινοβουλίου.

Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνιση του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη διάταξη μέσω της οποίας απονέμεται σύνταξη στους άνδρες που πολέμησαν στην Κύπρο. Όπως είπε επρόκειτο για ένα ανεξόφλητο χρέος της ελληνική πολιτείας, κάτι που το οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και στην ιστορική μνήμη και το κάναμε.

Διαβάστε επίσης »