Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), η εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε η ίδρυση Σωματείου Φίλων Iskra.

Η εκδήλωση είχε ικανοποιητική συμμετοχή, παρά την δύσκολη θερινή περίοδο που διανύουμε και το γεγονός ότι την ίδια ώρα πραγματοποιείτο στο κέντρο της Αθήνας πορεία κατά των μέτρων κατάργησης των διαδηλώσεων, η οποία εξαγγέλθηκε τις τελευταίες μέρες και αφού είχε ανακοινωθεί η εκδήλωση της Iskra και ενώ η αστυνομία κατά απαράδεκτο τρόπο είχε κλείσει όλους τους δρόμους στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και τις στάσεις του μετρό, καθιστώντας το τελευταίο απροσπέλαστο.

Ομιλία Π. Λαφαζάνη

Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος σύνταξης της Iskra.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Iskra δεν είναι όργανο κανενός κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης αλλά μια ανεξάρτητη παρεμβατική ιστοσελίδα με ιδιαίτερη μοναδική και εναλλακτική στο σημερινό σύστημα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα.

H Iksra, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, έχει στην σημαία της ως πρώτες προτεραιότητες τον αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα μας από την βαθιά ιστορική εξάρτηση και την ιμπεριαλιστική κηδεμονία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα είδος μισο-αποικίας και τον παράλληλο αλληλένδετο αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση, με ένα σύγχρονο προοδευτικό δρόμο ανάπτυξης, παραγωγικής ανόρθωσης, βαθιάς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Iskra, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσπαθεί να συνδυάσει ένα σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό και μια νέα πρόταση διεξόδου από την κρίση που θα στηρίζεται σε μια οικονομία με προωθημένη παραγωγικότητα, καινοτομία και τεχνολογική ανανέωση, με μια βαθιά δημοκρατική πατριωτική αντιιμπεριαλιστική στρατηγική.

Η Iskra δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη ανύψωσης ενός απελευθερωτικού πατριωτικού και αντιιμπεριαλιστικού πνεύματος μέσα στον αριστερό προοδευτικό χώρο και στον ελληνικό  λαό. Σημαντικό μέρος της σημερινής αριστεράς έχει, δυστυχώς, παραιτηθεί στην ουσία από την ΕΑΜική και ΕΛΑΣιτικη παράδοσή της, την οποία περισσότερο χρησιμοποιεί  ως φολκλόρ και μουσειακό είδος, ενώ, συχνά, νοιώθει άβολα ή και ενοχικά όταν αναφέρεται στις μεγάλες έννοιες του πατριωτισμού, της Ελλάδας και της πατρίδας, τις οποίες έχει, περίπου, χαρίσει σε ένα δουλοπρεπές και προσκυνημένο κατεστημένο της διαπλοκής και της αρπαχτής ή σε μια εθνοκάπηλη ακροδεξιά, που από κοινού κάνουν πολιτικό πλιάτσικο, πολιτικό εμπόριο και παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με αυτές τις έννοιες.

Μέγα το λάθος για αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσιμων εθνικών απειλών, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Ελλάδα, το έθνος και η πατρίδα είναι πρώτα από όλα συνυφασμένα με την εργατική τάξη και τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα τα οποία έχυσαν το αίμα τους για να υπάρξουν και αυτά τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, να πάρουν στα χέρια τους την Ελλάδα και την πατρίδα μας, για να τις αλλάξουν και να τις ανατάξουν δίνοντας πνοή ανεξαρτησίας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η περιοχή μας, η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν αλλάξει εκ βάθρων και έχουν περάσει σε μια εντελώς νέα εποχή την οποία χαρακτηρίζει η κατάρρευση των παλαιών δογμάτων και μια συνολική κρίση που τη συνοδεύουν νέες πραγματικότητες, αντιθέσεις, ανταγωνισμοί και ανάγκες και στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης στην ιστορία της οικονομικής και εθνικής κρίσης σε ειρηνική περίοδο.

Σε αυτήν την περίοδο κλείνει οριστικά ένα ιστορικό κεφάλαιο για την αριστερά και η τελευταία για να μπορέσει να σταθεί στο προσκήνιο και να αντεπιτεθεί στις νέες συνθήκες, χρειάζεται όχι μερεμέτια και φτιασιδώματα και φραστικούς εξωραϊσμούς και λεκτικές κενές περιεχομένου ακροβασίες αλλά μια ριζική και στο βάθος επαναθεμελίωση, μέσα από την ταυτόχρονη αξιοποίηση των καλύτερων θεωρητικών πολιτικών και αγωνιστικών στιγμών και παραδόσεων της

Η Ιskra, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι η μόνη, σχεδόν, ιστοσελίδα, η οποία αμφισβητεί σε βάθος και εφ’ όλης της ύλης την κυρίαρχη στρατηγική των κατεστημένων κέντρων στην Ελλάδα την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από τις γραμμές της προβάλλεται μια επίκαιρη, ριζοσπαστική αλλά και άκρως ρεαλιστική και απόλυτα αναγκαία εναλλακτική πρόταση, η οποία δεν παραπέμπει ούτε σε μια αέναη διαμαρτυρία ούτε σε μια μεταφυσική αλλαγή του συστήματος στο μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει, υποτίθεται, οι συνθήκες.

Η Iksra για αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τα κατεστημένα κέντρα στη χώρα μας, τα οποία κατανοούν πλήρως ότι η φωνή της δεν πρέπει να εξαπλωθεί γιατί αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το σύστημα τους.

Η Iskra ενοχλεί γιατί θέτει σε πρώτο πλάνο την απαλλαγή από την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

Γιατί υποστηρίζει την ανάγκη εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού οικονομικοκοινωνικού προγράμματος διεξόδου και ανάπτυξης.

Γιατί προτείνει μια νέα πολυδιάστατη στρατηγική οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, με αιχμή την στρατηγικής συνεργασία με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα στο πλαίσιο νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας και στη Μεσόγειο, για την προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας μας και της γενικότερης ειρήνης και σταθερότητας.

Γιατί συντάσσεται με τον αγώνα του Άσαντ στη Συρία ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και γιατί στηρίζει τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, ενάντια στο καθεστώς ανδρεικέλων της Τουρκίας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Γιατί υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση ενάντια στην βάρβαρη κατοχή και την πολιτική εποικισμών και γενοκτονίας του Ισραήλ.

Η Iksra ενοχλεί ακόμα γιατί μάχεται κατά της διαπλοκής και ενός παρακμιακού και διεφθαρμένου και δουλοπρεπούς πολιτικού κατεστημένου, προτείνοντας αυτό που ονομάσαμε ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό κοινωνικό και μεταβατικό πρότυπο.

Ένα πρότυπο που αντιμάχεται τις παρασιτικές γραφειοκρατικές πελατειακές και διαπλεκόμενες πρακτικές του κράτους και του Δημόσιου τομέα και τάσσεται υπέρ της πλήρους αναδιοργάνωσής τους, με όρους παραγωγικής αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και προωθημένης οικονομικής απόδοσης και κοινωνικής προσφοράς, ενώ την ίδια ώρα αγωνίζεται για έναν ιδιωτικό τομέα που, όσο είναι δυνατόν, θα συνδυάζει επενδύσεις, παραγωγική δραστηριότητα και καινοτόμες προσπάθειες, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ – ειδήσεις από την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης »