Η απόφαση για το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα, συμπίπτει με την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Είναι λογικό, λοιπόν, αγρότες και ελαιοπαραγωγοί που ενδιαφέρονται άμεσα να έχουν έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει στη δική τους περίπτωση, ειδικότερα όπου απαιτείται μετακίνηση από νομό σε νομό για να προχωρήσει η διαδικασία.

Για τη συγκομιδή της ελιάς, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον «ΣΚΑΪ 100.3», οι εργάτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ενώ αν πρόκειται για ιδιοκτήτες και κληρονόμους, απαιτείται το Ε9.

Lockdown: Πώς θα πάνε στο μάζεμα των ελιών οι παραγωγοί – Τι χαρτιά απαιτούνται στη καραντίνα

Επίσης, σε ότι αφορά στους ελαιοπαραγωγούς, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

Ο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ελαίων και γενικά επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα καθώς και όλες οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες.

Άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά την ανακοίνωση του lockdown: «Θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για εποχικά εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα για τη συγκομιδή ελιάς. Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές».

Διαβάστε επίσης »