Κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη

Υπέρ της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ τάχθηκε ο στρατιωτικός σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Χοσεΐν Ντεγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα (22/06).

Ο Χοσεΐν Ντεγκάν, στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υπενθύμισε την υποστήριξη της χώρας του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), της οποίας είναι επικεφαλής ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ο Ντεγκάν σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, τη Δευτέρα (22/06), είπε ότι το Ιράν στηρίζει την GNA στην Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς, και κάλεσε όλα τα μέρη να αναζητήσουν πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να διαπραγματευτεί με το Ριάντ χωρίς προϋποθέσεις και επέκρινε τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Περσικό Κόλπο.

​Υπενθυμίζεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη μαίνεται από τότε που ο Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε το 2011. Η χώρα χωρίστηκε σε δύο κέντρα εξουσίας, ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας, υποστηριζόμενο από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και την -υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ- κυβέρνηση του GNA του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στα δυτικά.

Αμφότερες οι πλευρές της σύγκρουσης κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι έλαβαν όπλα και ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό.

Ο Ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Τραμπ, τον αποκάλεσε εγκληματία και είπε ότι η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στον Περσικό Κόλπο, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να συζητήσει το πυραυλικό πρόγραμμά της και την περιφερειακή πολιτική της με άλλους.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ – ειδήσεις από την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης »