Έντονος είναι ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων για το ιικό φορτίο που παρουσιάζει η Αττική

Αυξάνονται τα αυστηρά lockdown στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας με την Βοιωτία να είναι η τελευταία ύστερα από απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Στην περιοχή επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου καθώς σημειώθηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή σε αυστηρή καραντίνα παραμένουν και οι εξής περιοχές της χώρας:

 • Δήμοι Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής
 • Δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης
 • ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
 • Κάλυμνος
 • Τοπική Κοινότητα Ανθήλης Δήμου Λαμιέων Φθιώτιδας
 • Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας

Τα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές με αυστηρό lockdown

Μπορεί όλη η χώρα να παραμένει στον «πάγο» και μόνο δημοτικά και νηπιαγωγεία να έχουν ξεκινήσει από χθες την λειτουργία τους, ωστόσο τα μέτρα που ισχύουν στις παραπάνω περιοχές είναι πιο αυστηρά σε σχέση με της υπόλοιπης χώρας.

Κορονοϊός – Αυξάνονται τα

Ειδικότερα: 

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται στην Περιφερειακή Ενότητα της Βοιωτίας:

 • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω περιφερειακής ενότητας .
 • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Έντονος προβληματισμός για την κατάσταση στην Αττική

Ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε «χτυπώντας» κυρίως την Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι εμφανής μια υποχώρηση του ιικού φορτίου. Ωστόσο, προβληματισμοί δημιουργούνται για την εικόνα της Αττικής καθώς οι αριθμοί παραμένουν σταθερά υψηλοί και είναι τριψήφιοι. Μάλιστα, πολλοί λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους κυρίως μετά τις εικόνες συνωστισμού λόγω της καλοκαιρίας που υπήρχε το Σαββατοκύριακο.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος στην χώρα δήλωσε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Αττικής πως:

«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική. Το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Διαβάστε επίσης »