Με την παραγωγή εμβολίων σε σταθερά επίπεδα, η Ένωση θα δωρίσει υπέρ των φτωχότερων εθνών, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λάθη της. 100 εκατομμύρια εμβόλια θα προωθηθούν στα φτωχότερα κράτη, στην προσπάθεια ελέγχου και εξάλειψης του ιού.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, δεσμεύονται για μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών. Αρχικά, ζητούν να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τον μηχανισμό COVAX που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπροσθέτως, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες «για την αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής εμβολίων για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών».

Αίσθηση προκάλεσε και το mea culpa των ηγετών της Ένωσης, που αναγνώρισαν ότι ο εμβολιασμός επιτέλους επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια οδυνηρά αργή έναρξη σε σύγκριση με τις επιτυχημένες προσπάθειες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Κορονοϊός – 100 εκατομμύρια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στοιχεία στους ηγέτες που υποδηλώνουν πως 300 εκατομμύρια δόσεις θα έχουν παραδοθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαΐου, με περίπου το 46% του ενήλικου πληθυσμού στο σύνολο των 450 εκατομμυρίων να λαμβάνει τουλάχιστον μία πρώτη δόση του εμβολίου. Όσο για τα εμβόλια που θα δοθούν σε φτωχότερα κράτη, δεν είναι σαφές ποιας εταιρείας θα είναι αυτά, με τα εγκεκριμένα, ως τώρα, να είναι αυτά τωνPfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Διαβάστε επίσης »