Στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας οδεύουμε τις επόμενες ημέρες, με όλα τα προγνωστικά μοντέλα να επιβεβαιώνουν το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι η σταθεροποίηση θα πρέπει να αναμένεται μετά το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ η αποκλιμάκωση που θα ξεκινήσει λίγο πριν τα τέλη Μαρτίου θα εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Το σύστημα υγείας πιέζεται και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση στην Αττική, ενώ οι ανοδικοί ρυθμοί των κρουσμάτων όπως επιβεβαιώθηκαν και σήμερα με τα 3.200 και πλέον περιστατικά, προϊωνίζουν ένταση της πίεσης στα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες, με ολοένα και περισσότερους ασθενείς να αναζητούν κλίνες και περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή όμως, πληθαίνουν και οι φωνές του «ανοίγματος» είτε γιατί οι πιέσεις στην οικονομία είναι εξαιρετικά έντονες, είτε γιατί τα μέτρα αναμένεται να αποδώσουν τις επόμενες ημέρες, οπότε να επιτραπούν νέα «έξυπνα» μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε άρση του lockdown και μάλιστα χωρίς επιστροφή.

Έξυπνα μέτρα

Στις προτάσεις για την άρση του περιοριστικού περιλαμβάνεται άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με click in shop και διατήρηση του click away μόνο για τις κόκκινες περιοχές, χρήση φίλτρων αέρα στα καταστήματα και στους χώρους εργασίας, εκ περιτροπής μαθήματα στα σχολεία επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες για συγκρότηση μικρότερων τμημάτων, ξεκινώντας από την 3η Λυκείου και τα Δημοτικά.

Το βασικότερο όμως, είναι να προσδιοριστεί η ημερομηνία του ανοίγματος, γιατί η αποκλιμάκωση δεν προβλέπεται να έρθει πριν τα τέλη του Μαρτίου, όμως υπάρχει ενδιάμεσα και η επέτειος της παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου, φέρνοντας το άνοιγμα ένα βήμα πιο μπροστά, στις 22 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, τόσο το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, όσο και του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Κρήτης Νίκου Τζανάκη, προβλέπουν την κορύφωση μετά τις 20 Μαρτίου, σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε ημερήσιο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών πάνω από τις 2.000 περιστατικά γύρω στις 25 Μαρτίου και πολύ αργή αποκλιμάκωση στη συνέχεια. Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για τα αποτελέσματα αυτά, προϋποθέτουν απόδοση των μέτρων τουλάχιστον κατά 30%, συνέχιση των εμβολιασμών με τους τρέχοντες ρυθμούς, επικράτηση του βρετανικού στελέχους στην Αττική κατά 80% και διατήρηση των μέσων θερμοκρασιών της εποχής.

Το κυβερνητικό επιτελείο του υπουργείου Υγείας προσβλέπει στην επιβεβαίωση των μοντέλων αυτών, όμως προτιμά τις παρατηρήσεις των επιδημιολογικών δεδομένων σε καθημερινή και πραγματική βάση, προκειμένου να προχωρήσει στην εισήγηση μέτρων στην Επιτροπή των ειδικών.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά έντονες οι πιέσεις του συστήματος υγείας, ιδίως στην Αττική, όμως εκφράζεται η αντίληψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση ασθενής να χρειαστεί περίθαλψη και να μην του παρασχεθεί.

Δυνατότητα για 10.000 άτομα

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους, ότι «το ΕΣΥ έχει ακόμη τη δυνατότητα να καλύψει νοσηλευόμενα άλλες 10.000 άτομα.

Όμως οι κλίνες γεμίζουν, οι κλινικές συμπτύσσονται και αυτό γίνεται σε βάρος των άλλων περιστατικών άλλων παθήσεων που συμπιέζονται ακόμη περισσότερο. Τώρα, καλύπτεται μόνο ότι είναι απολύτως επείγον. Και ότι είναι χρόνιο, μετατίθεται για αργότερα.

Στην Αττική, τα νοσοκομεία είναι μεγάλα και υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν άλλες 10.000 περιστατικά. Πάντα όμως, σε βάρος των άλλων παθήσεων. Οπότε το θέμα, δεν είναι να καλύπτουμε περιστατικά covid και να πεθαίνει ο κόσμος από  τις υπόλοιπες ασθένειες».

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν την ίδια στιγμή πως «τo θέμα είναι ότι δεν πρέπει να παραβιάζουμε τα μέτρα».

Η Επιτροπή

Στελέχη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι τα κρούσματα παραμένουν ακόμη πολλά και θα συνεχίσουν αυξανόμενα τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας σε αύξηση των νοσηλειών και περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ. Εντούτοις, αναγνωρίζουν την κόπωση του πληθυσμού και υποστηρίζουν την ανάγκη ανοίγματος των σχολείων καθώς τα παιδιά δεν συμβάλλουν καθοριστικά στη διασπορά της νόσου με την τήρηση των μέτρων στη δια ζώσης εκπαίδευση.

MEGA Ελλάδα Ειδικός φρουρός ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση στη Νέα Σμύρνη – Υποβάλλεται σε εξετάσεις Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύεται ο αστυνομικός που τραυματίσθηκε σοβαρά στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη 09/03/2021 20:48 Ελλάδα Μόσιαλος: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις Για την Aγγλική παραλλαγή γνωρίζουμε ότι διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από τη μέχρι τώρα επικρατούσα. Είναι πιο θανατηφόρα όμως; 09/03/2021 20:15 MUST READΠώς θα γίνει η αξιολόγηση 180.000 εκπαιδευτικών 09/03/2021 | 20:48 video Ελλάδα Τραυματισμένος στο κεφάλι αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη – της επίθεσης Σοβαρά επεισόδια αυτή την ώρα στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην πορεία για την αστυνομική βία 09/03/2021 19:42 MUST READΠαγκόσμιος αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς 09/03/2021 | 20:48 Ελλάδα Δημόσια επιστολή από 36 δικηγόρους για το θέμα της μεταγωγής Κουφοντίνα Δημόσια επιστολή προς την αρμόδια εισαγγελέα, που συμμετέχει στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, απευθύνουν 36 δικηγόροι για την υπόθεση του πλυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα 09/03/2021 19:20 MUST READΚαρδιά: Οι αποτελεσματικές κινήσεις που την θωρακίζουν 09/03/2021 | 20:48 Ελλάδα Παιδικά Χωριά SOS: Θα στηρίξουν περισσότερες από 300 οικογένειες στη Μυτιλήνη Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας θα λειτουργήσει στη Μυτιλήνη, με τη συνεργασία των Παιδικών Χωριών SOS και του τοπικού Δήμου 09/03/2021 18:42 MUST READΑνάπτυξη μωρού: Πότε θα πει «μαμά» και «μπαμπά»; 09/03/2021 | 20:48

Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να επιταχυνθεί με την αύξηση της διαθεσιμότητας των εμβολίων, προκειμένου να κρατηθούν τα αποτελέσματα της ύφεσης που αναμένεται με την άρση του lockdown, προκειμένου να μην χρειαστεί να επανέλθουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα MEGA Ελλάδα Ειδικός φρουρός ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση στη Νέα Σμύρνη – Υποβάλλεται σε εξετάσεις Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύεται ο αστυνομικός που τραυματίσθηκε σοβαρά στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη 09/03/2021 20:48 Ελλάδα Μόσιαλος: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις Για την Aγγλική παραλλαγή γνωρίζουμε ότι διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από τη μέχρι τώρα επικρατούσα. Είναι πιο θανατηφόρα όμως; 09/03/2021 20:15 Ελλάδα Τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη από ψηλά – Δείτε βίντεο από drone Άγρια επεισόδια με ρίψη μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην Νέα Σμύρνη, συνέβησαν στο περιθώριο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην κεντρική πλατεία με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής 09/03/2021 20:03 video Ελλάδα Τραυματισμένος στο κεφάλι αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη – της επίθεσης Σοβαρά επεισόδια αυτή την ώρα στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην πορεία για την αστυνομική βία 09/03/2021 19:42 video Ελλάδα Επιστρέφει ο χειμώνας – Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες Μετεωρολόγοι, προβλέπουν ότι το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα κυλήσει με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας. Προειδοποιήσεις για βροχές στις σεισμόπληκτες περιοχές 09/03/2021 19:28 Ελλάδα Δημόσια επιστολή από 36 δικηγόρους για το θέμα της μεταγωγής Κουφοντίνα Δημόσια επιστολή προς την αρμόδια εισαγγελέα, που συμμετέχει στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, απευθύνουν 36 δικηγόροι για την υπόθεση του πλυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα 09/03/2021 19:20 video Ελλάδα Επεισόδια στην πορεία στη Νέα Σμύρνη – Τραυματίστηκε αστυνομικός [εικόνες+βίντεο] Βροχή χημικών κοντά στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης – Νέα ένταση στην πάνω μεριά της πλατείας. 09/03/2021 19:19 Ελλάδα Παιδικά Χωριά SOS: Θα στηρίξουν περισσότερες από 300 οικογένειες στη Μυτιλήνη Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας θα λειτουργήσει στη Μυτιλήνη, με τη συνεργασία των Παιδικών Χωριών SOS και του τοπικού Δήμου 09/03/2021 18:42 Video Πολιτική To fake news με τις ζημιές που έκαναν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο και η «γκάφα» ΣΥΡΙΖΑ Τελικά… δεν έσπασαν οι αστυνομικοί τα φανάρια σε αυτοκίνητο στην Πανόρμου. Ηταν τρακαρισμένο από παλιά, και το επιβεβαιώνει και ο κάτοχός του 09/03/2021 18:40 MEGA Ελλάδα Συναγερμός: 50χρονος εξαφανίστηκε μέσα από το νοσοκομείο – «Ούτε που τους ένοιαξε» λέει η κόρη του Οι συγγενείς ισχυρίζονται ότι είχαν ενημερώσει πως ο άνθρωπός τους πάσχει από χρόνιο νευρολογικό πρόβλημα που του προκαλεί διαλείψεις και τάσεις φυγής και θεώρησαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσο θα βρισκόταν ασυνόδευτος στα επείγοντα. Η συνέχεια ωστόσο, δεν ήταν αυτή που φαντάζονταν… 09/03/2021 18:39

Διαβάστε επίσης »