ΓΝΩΜΕΣ

Τράπεζες: Τι έχουν οι έρμες και δεν… φτουράνε;

Newsteam 0 Comments

31/07/2020 – 08:06 Κατηγορία Ο Ενδελεχής Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ένα ιλιγγιώδες ράλι, άνω του 47%, με έκρηξη του όγκου συναλλαγών. Και μετά επέστρεψαν οι ρευστοποιήσεις, παρά τη γενικότερη… αποχή των short funds τα οποία συνήθως ασκούν πιέσεις, στέλνοντας έτσι τον κλαδικό δείκτη σχεδόν 18% χαμηλότερα σε λιγότερο από ένα μήνα. Αυτό που θα ήθελαν να δουν οι ξένοι επενδυτές είναι μια ταχύτερη μείωση των NPLs, μέσω «Ηρακλή» ή και Bad Bank, ώστε να μειωθεί η πίεση στους ισολογισμούς των ελληνικών συστημικών τραπεζών για τα επόμενα χρόνια. Άρα και οι ανησυχίες τους γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού.

Διάβασε το »

ΔΕΗ: Την εγκαταλείπουν τα νοικοκυριά

Newsteam 0 Comments

31/07/2020 – 08:07 Κατηγορία Ο Ενδελεχής Μεγάλη μετατόπιση νοικοκυριών, από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες παρόχους, παρατηρήθηκε το φετινό α’ εξάμηνο. Η αύξηση των τιμολογίων, σε συνδυασμό με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας και το γεγονός ότι η ΔΕΗ τιμολογεί τους οικιακούς καταναλωτές με δύο κλίμακες φαίνεται ότι ήταν οι κυριότεροι λόγοι της παραπάνω εξέλιξης. Να εξηγήσουμε ότι, μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες η χρέωση της ΔΕΗ είναι 0,11058 ευρώ/KWh και από τις 2.000 κιλοβατώρες και πάνω 0,11936 ευρώ/KWh. Όταν, όμως, η κατανάλωση ξεπεράσει τις 2.000 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ χρεώνει από την πρώτη κιλοβατώρα με την τιμή της δεύτερης κλίμακας, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πελάτες της.

Διάβασε το »

Οι 400 νέες θέσεις εργασίας από την Εlval Halcor

Newsteam 0 Comments

Έως το τέλος του 2020 η ElvalHalcorθα έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει και 400 νέες θέσεις εργασίας που θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας. Οι επενδύσεις της θυγατρικής του ομίλου Viohalco, προερχόμενες σε σημαντικό βαθμό από τη συνεχή επανεπένδυση των κερδών της, ξεπέρασαν τα τελευταία δέκα χρόνια τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή την περίοδο αυτή διπλασιάστηκε και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35%. 

Διάβασε το »

Στα ράφια της Walmart… μέχρι και νέο προϊόν

Newsteam 0 Comments

Στα τέλη Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής  κρουασάν και BakeRollsτης Chipitaστο εργοστάσιο της Σλοβακίας. Ταυτόχρονα το κρουασάν 7daysέχει τοποθετηθεί ήδη σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και ειδικότερα στα ράφια της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Walmart.   Hδιοίκηση παράλληλα σχεδιάζει κοινό προϊόν με τη Νίκας που θα συνδυάζει το κρουασάν με τα αλλαντικά.

Διάβασε το »

Οι 780 νέες θέσεις εργασίας του ΟΠΑΠ

Newsteam 0 Comments

Η συμβολή του ΟΠΑΠ στη μείωση της ανεργίας είναι αξιοσημείωτη και το 2019. Ειδικότερα δημιουργήθηκαν περισσότερες από 780 άμεσες νέες θέσεις εργασίας  για το υποστηρικτικό προσωπικό των καταστημάτων Playτου ΟΠΑΠ, ενώ ο συνολικός αριθμός  από το 2017 ξεπερνά τις 2.400 νέες θέσεις εργασίας.

Διάβασε το »

Ποιος Έλληνας θα αναλάβει το management της ΕΛΒΟ;

Newsteam 0 Comments

Όπως όλα δείχνουν η κοινοπραξία SKGroup και η Plasanισραηλινών συμφερόντων φέρεται να προηγείται στο διαγωνισμό για την απόκτηση της ΕΛΒΟ.   Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα το μάθουμε στις 27 Αυγούστου 2020 που θ ανοίξει και η οικονομική προσφορά. Το ενδιαφέρον είναι ότι εφόσον επικρατήσει η ισραηλινή κοινοπραξία το managementτης ΕΛΒΟ θα το αναλάβει ο επιχειρηματίας Αριστείδης Γλίνης.

Διάβασε το »

Εθελουσία για ηλικιωμένους…

Newsteam 0 Comments

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ιδιόμορφη εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ καθώς η βασική στόχευση της διοίκησης είναι οι εργαζόμενοι με πολυετή υπηρεσία και με ηλικίες άνω των 55 ετών. Η διοίκηση προσφέρει εξατομικευμένα πακέτα αποχώρησης  που ασφαλώς και δεν αποδέχονται όλοι οι υποψήφιοι προς έξοδο εργαζόμενοι γι αυτό και δηιουργούνται τριβές.

Διάβασε το »

Το Κάϊρο είναι κοντά….

Newsteam 0 Comments

Επένδυση 7 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει μέσα στο 2020 στο Κάϊρο η Αλουμύλ. Κατασκευάζει παραγωγική μονάδα αλλά και βάση logisticscenter για τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Αφρικής.  Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί και ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες δοκιμές  παραγωγής.  Ταυτόχρονα ο  όμιλος έχει αναπτυχθεί στην Αφρική από το 2019  όταν προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρίας(100%) θυγατρική  στην Κένυα.

Διάβασε το »

Η στροφή της Mitilineos σε μία αγορά 8 δις. ευρώ

Newsteam 0 Comments

Η Mitilineos όταν απέκτησε την Ελέμκα  που δραστηριοποιείται στη κατασκευή και διαχείριση ολοκληρωμένων έργων του ενεργειακού τομέα, εισήλθε και επίσημα  στα έργα οδοφωτισμού, «προαναγγέλλοντας»  την είσοδο  στο πεδίο της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης. Ένα πεδίο που μόνο όσον αφορά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας θα απαιτήσει επενδύσεις 8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Διάβασε το »

Η 6Η διαγραφή εισηγμένης από το ξεκίνημα της χρονιάς

Newsteam 0 Comments

Αίτημα διαγραφής των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέβαλε η εταιρεία Περσεύς. Αυτό αποφάσισε η ετήσια συνέλευση των μετόχων της  Περσεύς που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου. Θα είναι η 6η διαγραφή από το ξεκίνημα του 2020 αφού έχουν προηγηθεί η FGEurope(10 Ιανουαρίου η ημερομηνία διαγραφής), η ΕΛΤΡΑΚ(12 Μαρτίου) και τρείς τελευταίες διαγραφές του Νηρέα, της Σελόντα και του Καράτζη που διεγράφησαν στις 12 Ιουνίου 2020.

Διάβασε το »

Χ.Α.: Νέες εισαγωγές τον Σεπτέμβριο

Newsteam 0 Comments

Για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζονται νέες εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο. Η στήλη γνωρίζει ποιες εταιρίες σχεδιάζουν την εισαγωγή τους, αλλά δεν θα το αποκαλύψει ακόμη για να μην χαλάσει τις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων. Η μόνη σίγουρη εισαγωγή είναι της R1 Energy του Γιώργου Ρόκκα υιού της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας η οποία μεταβίβασε πριν από χρόνια την φερώνυμη επιχείρηση στον ισπανικό όμιλο Ibedrola.

Διάβασε το »

Τέλος εποχής μετά από έναν αιώνα…

Newsteam 0 Comments

Μετά από 113 χρόνια ζωής η εισηγμένη εταιρία Υιοί Χατζηκρανιώτη – Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου, ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός της αλευροβιομηχανίας μέσω της διαδικασίας της Ειδικής Διαχείρισης από την Grant Thornton. Ο διαγωνισμός αφορά στο ενεργητικό της επιχείρησης και συγκεκριμένα τα ακίνητα, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις αλευρόμυλου, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα μεταφορικά μέσα καθώς και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού. Οι προσφορές θα είναι δεσμευτικές. Εν συνεχεία θα αποσφραγιστούν και θα αναδειχτεί ο πλειοδότης.

Διάβασε το »

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Newsteam 0 Comments

Πολλά γράφονται και λέγονται το τελευταίο διάστημα για τις προσπάθειες του Σωκράτη Κόκκαλη να επαναφέρει σε θετική τροχιά τον όμιλο, ειδικά μετά τον υποβιβασμό της Intralot στη κατηγορία της επιτήρησης. Ότι και να συμβεί, ο ισχυρότερος επιχειρηματίας στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’90, δεν το βάζει κάτω και ήδη μαζί με τον εφοπλιστή Λασκαρίδη σχεδιάζουν σημαντικές επιχειρηματικές/επενδυτικές κινήσεις. Αιχμή, το project μετεγκατάστασης του Mont Parnes στο Kτήμα Δηλαβέρη.

Διάβασε το »

Ο βασικός μέτοχος συνεχίζει να χρηματοδοτεί αενάως…

Newsteam 0 Comments

Δεν έχουν τελειωμό οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίων από τo βασικό μέτοχο (οικογένεια Βαρδινογιάννη) προς την εισηγμένη Audiovisual. Mετά την περυσινή ΑΜΚ, θα ακολουθήσει και μια ακόμη φέτος -αυτή τη φορά ύψους έως 4 εκατομμύρια ευρώ- προκειμένου και πάλι να καλυφθούν τα κενά σε κεφάλαιο κίνησης. Και, όπως αναμένεται, ο βασικός μέτοχος θα καλύψει εκ νέου το όποιο τυχόν αδιάθετο τμήμα της έκδοσης. Την τελευταία δεκαετία, η εισηγμένη έχει αντλήσει από τον βασικό της μέτοχο ποσό σαφώς υψηλότερο των 50 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό του Χ.Α. κυμαίνεται γύρω στα 27 εκατ. ευρώ.

Διάβασε το »

Αγωγές και αποζημιώσεις

Newsteam 0 Comments

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα ακούσει με προσοχή την ενημέρωση στις συνελεύσεις ομολογιούχων που θα παράσχει η υπερχρεωμένη εισηγμένη. Σε περίπτωση που διαπιστώσει κωλυσιεργία η τυχόν απόκρυψη πληροφοριών, τότε θα προτείνει στα μέλη της την μόνη ενδεδειγμένη οδό προστασίας, όπως αυτή που ακολουθήθηκε μέχρι στιγμής σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ήτοι, την άμεση κατάθεση αγωγών αποζημίωσης και συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας των μεγαλομετόχων και των Ορκωτών Ελεγκτών.

Διάβασε το »

Οι συνελεύσεις των ομολογιούχων της MLS

Newsteam 0 Comments

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών δημοσιοποίησε τις ισάριθμες ημερομηνίες των συνελεύσεων για τους ομολογιούχους των τριών εταιρικών ομολόγων της εισηγμένης MLS Πληροφορική. Ειδικότερα στις 28 Ιουλίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση για τους κατόχους ομολογιών ΜΛΣ 01 με εκπρόσωπο την Beta Χρηματιστηριακή. Στις 29 Ιουλίου στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση για τους κατόχους ομολογιών ΜΛΣ 02 με εκπρόσωπο την Euroxx Χρηματιστηριακή. Τέλος, στις 29 Ιουλίου στις 9.00 το πρωϊ θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση για τους κατόχους των ομολογιών ΜΛΣ 03 με εκπρόσωπο την Beta Χρηματιστηριακή.

Διάβασε το »

Γ.Ε. Δημητρίου: Πλησιάζει η είσοδος του «λευκού ιππότη»

Newsteam 0 Comments

Το αποφάσισε η εισηγμένη εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου. Θα απορροφήσει τις δύο θυγατρικές της, Delta Domestic Appliances και SSM, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων και την ουσιαστική διάσωσή της. Πιστωτές, διοίκηση της εισηγμένης και ο «λευκός ιππότης» Quest Holdings έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης (θα περιλαμβάνει και κούρεμα δανείων) υποχρεώσεων της υπερχρεωμένης εταιρίας.

Διάβασε το »

Αποκρατικοποιήσεις: Όλο και χαμηλότερα

Newsteam 0 Comments

Μόλις στα 350 εκατ. ευρώ έχει χαμηλώσει ο πήχης για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ το 2020 από αρχικό στόχο στα 2,4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο χαστούκι ήταν για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αφού η πανδημία τσάκισε οικονομικά μεγέθη και μερίδια. Τα 350 εκατ. ευρώ προέρχονται μόλις από το Ελληνικό και από τη παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

Διάβασε το »

Το κλειστό “κλαμπ”

Newsteam 0 Comments

Η επένδυση της ΕΛΒΑΛ ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει “ανεβάσει κατηγορία” την θυγατρική της Viohalco. Την έχει εισάγει σε ένα κλειστό κλαμπ 20 παραγωγών βιομηχανικής έλασης αλουμινίου που διαθέτουν τετραπλά έλαστρα Tandem και εδραιώνει την εταιρία ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως. Το έργο υλοποιήθηκε σε 34 μήνες ενώ η ΕΛΒΑΛ δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας.

Διάβασε το »

Intralot: Μέσα στον Αύγουστο η πρόταση

Newsteam 0 Comments

Οι σύμβουλοι Evercore Partners και Allen & Overy που έχει προσλάβει η Intralot αναμένεται μέσα στον Αύγουστο να υποβάλλουν πρόταση προς τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση δανείων. Η Intralοt έχει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ομολογιακό, ύψους 250 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 6,75%, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, λήγει ακριβώς τρία χρόνια αργότερα.

Διάβασε το »

Ύπνος βαθύς στο Μαξίμου…

Newsteam 0 Comments

Κοιμούνται όρθιοι και πληρώνουν ξενοδοχείο στο Μαξίμου για τη μεγάλη επένδυση των 180 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο. Έχει κολλήσει η υπογραφή της σύμβασης, αφού αναβάλλεται από μήνα σε μήνα. Όλα παίζονται στις Βρυξέλλες και εδώ το κυβερνητικό επιτελείο διορίζει ακατάπαυστα σε ΕΡΤ και άλλες ΔΕΚΟ. Στην αγορά ακούγονται διάφορα. Μέχρι και για απαίτηση να αλλάξουν και τα προβλεπόμενα για την απόδοση της επένδυσης, για να αναλάβουν άλλοι.

Διάβασε το »

Οι εκπτώσεις των μεγάλων αλυσίδων

Newsteam 0 Comments

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: Ο Νο 1 παίκτης της εγχώριας αγοράς στην λιανική των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Kωτσόβολος (με το πλάνο δόσεων χωρίς πιστωτική κάρτα και την δυνατότητα στον πελάτη να ορίσει το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνών για την αποπληρωμή της οφειλής), εκ των leaders του DIY η Praktiker (με τις 24 άτοκες δόσεις κ.α.) και η Leroy Merlin (-20% στα εργαλεία μπαταρίας πράσινης σειράς Bosch μόνο για μέλη). Στην τεχνολογία, η Public (με προσφορές ως -70%, άτοκες δόσεις, δώρα, έκπτωση στις on line αγορές) και το Πλαίσιο (μειωμένες τιμές ως -30-40% ανά κατηγορία).

Διάβασε το »

Το αφεντικό τρελάθηκε…

Newsteam 0 Comments

Χαμός γίνεται με τις εκπτώσεις στο κλάδο των λιανικών πωλήσεων αφού έχουν καταρρεύσει οι πωλήσεις. Ποια οικογένεια να καταναλώσει όταν δεν γνωρίζει ότι θα έχει εργασία τους επόμενους μήνες… Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Eπιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Eλλάδος (ΣEΛΠE), «χάθηκε» το 25% του τζίρου στο λιανεμπόριο εξαιτίας της πανδημίας (12 δισ. ευρώ), με μεγάλους χαμένους τους κλάδους της ένδυσης και υπόδησης (-50%). Στα, δε, ηλεκτρικά είδη και έπιπλα οι ζημιές έφτασαν το -44%.

Διάβασε το »

R Energy 1: Τον Σεπτέμβριο βλέπει Χ.Α.

Newsteam 0 Comments

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις ετοιμάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο με τα πρωτοβρόχια. Η R- Energy 1, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Γεώργιος Μ. Ρόκας έχει μέσω της Ρόκας μία μακροχρόνια παρουσία 40 και πλέον ετών στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών. Είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου (Λευκωσίας). Το 2019 η εταιρία εμφάνισε κέρδη 516.364 ευρώ έναντι 123.312 ευρώ το 2018. Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Διάβασε το »

Η άνθηση των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων

Newsteam 0 Comments

Aπό τον Oκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα, οι ελληνικοί όμιλοι έχουν εκδώσει 12 ομόλογα, προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του X.A. και άλλα 4 στην εναλλακτική αγορά. Άντλησαν συνολικά 1,91 δισ. ευρώ με σύνολο των προσφορών στα 4,38 δισ. ευρώ. Kαι ενώ το 2017 που άρχισαν οι εταιρικές εκδόσεις, στις μεγάλες εταιρίες τα επιτόκια ήταν 4,5-5,5%, οι εκδόσεις τους κέρδισαν στη συνέχεια 2-3 μονάδες. Έχουν, έτσι, την «πολυτέλεια» να αποπληρώνουν τα παλαιά ομόλογά τους και να εκδίδουν καινούργια με χαμηλότερο επιτόκιο.

Διάβασε το »