Εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην καθαριότητα στα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ο Σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης» με ανακοίνωσή του ζητάει να σταλεί προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία, ενώ καταγγέλλει ότι στο 20ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχει παντελής έλλειψη προσωπικού καθαριότητας.

Οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν ότι: «Από το 20ο ΔΣ ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει παντελής έλλειψη προσωπικού καθαριότητας, ότι το σχολείο δεν διαθέτει από Δευτέρα 17 Μαΐου προσωπικό καθαριότητας γιατί η μοναδική καθαρίστρια πήρε αναρρωτική άδεια κι ότι η υπεύθυνη υπηρεσία του Δήμου έστειλε ένα άτομο από τις 14.00 μέχρι 15.30 με αποτέλεσμα το μισό σχολείο (ένα 12θέσιο Σχολείο 294 μαθητών /μαθητριών με συστεγαζόμενο Ν/ο, 6 τάξεις ολοήμερου προγράμματος, 3 τάξεις υποδοχής, 2 τμήματα ένταξης, κοινόχρηστους χώρος σε τρεις ορόφους) να μην καθαριστεί καθόλου και το άλλο μισό ελλιπέστατα.

Καθαριότητα στα εκπαιδευτήρια: Καταγγελίες

Η τραγική αυτή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη σχολική


κοινότητα αφού η υγιεινή και η καθαριότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσει ς για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Το σχολείο σημειώνει ότι από τις 19-04-2021, είχε ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ότι θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί ένα άτομο δε θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου αφού στα άλλα δυο άτομα που είχαν τοποθετηθεί έληγαν οι συμβάσεις τους.

Ως Σύλλογος θεωρούμε απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία, τεράστιες τις ευθύνες δήμου και κυβέρνησης και απαιτούμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του 20ου ΔΣ και όλων των σχολείων».

Τι λέει η Διεύθυνση του σχολείου, τι απαντούν οι εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, με την οποία επικοινώνησε το kedenews.gr, ο Δήμος έστειλε αντικαταστάτρια στο 20ο Δημοτικό στη θέση της καθαρίστριας που είχε πάρει αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με τον «Αριστοτέλη», το πρόβλημα ουσιαστικά δεν έχει λυθεί αφού η αντικαταστάτρια είναι προσωρινή, την πήραν από άλλο σχολείο με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση του προσωπικού εκεί, ενώ δεν φτάνει «με τίποτα», όπως μας τόνισαν, για να καλυφθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Καθαρίστρια σε σχολείο Πηγή: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καθαριότητα στα σχολεία: Ελλείψεις και στο Κουκάκι

Αντίστοιχη καταγγελία υπάρχει και στο Κουκάκι από γονείς για το 71ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Σύμφωνα με τους γονείς που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, έληξαν οι συμβάσεις καθαριστριών και έτσι έχουν αναλάβει οι ίδιοι, με βάρδιες, να καθαρίζουν τα σχολεία αφού φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους εν μέσω πανδημίας.

«Δεν μπορεί μια καθαρίστρια να καθαρίσει ένα σχολείο, με δώδεκα τμήματα Δημοτικού και 4 Νηπιαγωγείου. Έχει ζητηθεί επανειλημμένα να ανανεωθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών. Εμείς αναλάβαμε την καθαριότητα του σχολείου. Τις τουαλέτες, τις επιφάνειες που ακουμπούν τα παιδιά», είπε στο Mega η Γιώτα Μπακομιχάλη, μητέρα μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο.

Η ίδια περιέγραψε ότι οι γονείς κάνουν εκ περιτροπής την καθαριότητα των σχολείων όταν καταφέρνουν να κερδίσουν χρόνο από τη δουλειά τους, ενώ, σύμφωνα με τη μητέρα, το σχολείο έχει δύο κλειστά τμήματα λόγω κορονοϊού.

«Ας βάλουν υπογραφή στις συμβάσεις, να μας στείλουν έστω μία κυρία για καθαριότητα. Έχουμε μόνο μία κυρία τώρα, που δεν αρκεί για όλο το συγκρότημα. Έρχομαι εδώ και μερικά χρόνια και καθαρίζω, μαζί με άλλες μητέρες, κάθε Σάββατο», είπε από τη δική της μεριά η Γεωργία Ζάκκα, μητέρα μαθητή στο συγκεκριμένο Δημοτικό.

Διαβάστε επίσης »