Σε αυστηρές συστάσεις προς τους εισαγγελείς των Εφετείων και των Πρωτοδικείων της χώρας προχώρησε ο Άρειος Πάγος σχετικά με την κακοποίηση ζώων, μετά και τα κρούσματα που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας με πλέον πρόσφατο το μαχαίρωμα που υπέστη ένα σκυλάκι από καθηγητή στη Νίκαια. Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως όπου υπάρχει παράβαση του νόμου θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου και συνδέοντας τις ενέργειες αυτές των δραστών κατά της κακοποίησης ζώων με την μετέπειτα πιθανή εγκληματική συμπεριφορά τους. Στην πρώτη της εγκύκλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδια για την προστασία των ζώων, Όλγα Σμυρλή, καλεί τους εισαγγελείς της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες οδηγίες προς τα αστυνομικά τμήματα ώστε να εντείνουν τις ενέργειές τους για τη διαπίστωση βασανισμού ζώων.

Άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών

Κακοποίηση ζώων: Αυτόφωρο και σύλληψη ζητεί ο Άρειος Πάγος για τους δράστες – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Οι αστυνομικές αρχές πρέπει όπως τονίζεται στην εγκύκλιο «να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, καταγγελίες κ.λπ. για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς». Παράλληλα, θα πρέπει οι Εισαγγελείς να παραγγείλουν στα αστυνομικά τμήματα άμεση ενημέρωση και να συνδρομή των εισαγγελικών αρχών. Επισημαίνεται επίσης πως «οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις του νόμου, ειδικά σε περιπτώσεις βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός».

Εκδήλωση εγκληματικότητας

Στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου τονίζεται η σημασία και η σοβαρότητα των που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων. «Δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως μοντέλο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων» υπογραμμίζεται.

Τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να δίνεται σημασία και να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ακόμη και το ζώο συντροφιάς ή άλλης κατηγορίας από τους ιδιοκτήτες τους εφόσον υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης. «Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο» η εγκύκλιος ορίζει ακόμη και την απαγόρευση απόκτησης άλλου ζώου από τον παραβάτη. Ειδική μνεία γίνεται στην εγκύκλιο και για την τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων ως προς την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων. Επίσης, οι εισαγγελείς θα πρέπει να μεριμνούν για τους κανόνες λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
Κακούργημα έως 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακή για την κακοποίηση ζώων

Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα της κακοποίησης ζώων με απόφαση είναι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη με αφορμή τα τελευταία κρούσματα κακοποίησης που είδαμε με κορυφαίο παράδειγμα το μαχαίρωμα στη Νίκαια. Το πνεύμα της νέας διάταξης που θα εισηγηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία θα ενταχθεί σε κάποιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης τις επόμενες μέρες είναι «βαρύτατες ποινές και οι δράστες στη φυλακή». Σύμφωνα με πληροφορίες:

Η κακοποίηση ζώου από πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα με ποινή από 5-10 χρόνια κάθειρξη
Αυτό σημαίνει πως ο δράστης πάει στη φυλακή
Αναστολή θα μπορεί να δοθεί μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου
Η χρηματική (διοικητική) κύρωση πιθανόν θα παραμείνει στις 30.000 ευρώ
Να θυμίσουμε πως με την προηγούμενη ρύθμιση οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (έως και πέντε έτη), με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Σχετικό νέο:

Μασκες – φιμωτρα παντου και νεα ταφοπλακα στην οικονομια – αριθμοι σοκ! η ελλαδα η πιο κατεστραμμενη οικονομια στην ευρωπη με το υψηλοτερο δημοσιο χρεος – και ο κουλης συνεχιζει…..

Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, με την Ελλάδα να είναι «πρωταθλήτρια».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της σχετικής χρονολογικής σειράς, ενώ και η αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Έλλειμμα κατεγράφη σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης του ελλείμματος, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020 το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 95,1% του ΑΕΠ από 86,3% στο τέλος του πρώτου τριμήνου και 86,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχαν η Ελλάδα (187,4%), η Ιταλία (149,4%), η Πορτογαλία (126,1%), το Βέλγιο (115,3%), η Γαλλία (114,1%), η Κύπρος (113,2%) και η Ισπανία (110,1%), ενώ το χαμηλότερο είχαν η Εσθονία (18,5%) και το Λουξεμβούργο (23,8%).

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο (17,1 ποσοστιαίες μονάδες), τη Γαλλία (12,8), την Ιταλία (11,8), την Ισπανία (11,1), το Βέλγιο (11), τη Σλοβακία (10,6) και την Ελλάδα (10,5).

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που θα κάνουν ακόμη πιο τραγική την κατάσταση. Δείτε εδώ

Mε χαρτί εργοδότη οι μετακινήσεις εργαζομένων μετά τα μεσάνυχτα

Μόνο με χαρτί εργοδότη που θα κατατίθεται στην ΕΡΓΑΝΗ και μέσω του οποίου θα πιστοποιείται η εργασία των υπαλλήλων, θα γίνονται αποδεκτές οι μετακινήσεις στις περιοχές που από το Σάββατο θα τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτό ανέφερε εο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το μόνο έγγραφο που θα υπάρχει είναι οι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ ότι εργάζεται κι ότι τον απασχολεί η επιχείρηση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόσθετοντας παράλληλα ότι «μετά τις 12 έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπεται η μετακίνηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

 

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »