Διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ όπως γράφει ο αρθρογράφος Τσβι Μπαρέλ στην ιστοσελίδα The Marker, αναφέρουν πως μπορεί ο Ερντογάν να δείχνει δύσκολος και ατρόμητος, αλλά στην ουσία φοβάται  τις κυρώσεις των ΗΠΑ που μπορούν να φέρουν την οικονομική καταστροφή της χώρας του.

«Ο Ερντογάν έχει γίνει χοντρόπετσος μεν, αλλά η αμερικανική απειλή πραγματικά τον φοβίζει», είναι ο τίτλο του άρθρου το οποίο εξηγεί: «Η Τουρκία καταφέρνει να κοροϊδέψει την Ε.Ε., αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις είναι μια απειλή την οποία δεν μπορεί να προσπεράσει με ευκολία. Και όλα αυτά συμβαίνουν, πριν καν μπει στον Λευκό Οίκο ο άνθρωπος που θεωρεί τον Ερντογάν δικτάτορα και έχει δεσμευθεί “να τον φροντίσει”».

Ισραήλ: Χοντρόπετσος ο Ερντογάν, αλλά οι Αμερικάνοι τον φοβίζουν

Το άρθρο επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος κρατά σκληρή και περιφρονητική στάση στις απειλές επιβολής κυρώσεων της Ευρώπης λόγω του ότι έχει στα χέρια του δύο σημαντικά χαρτιά: την συμφωνία για τους «πρόσφυγες» που υπέγραψε το 2016 και τη διαπραγμάτευση των τεράστιων χρεών της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Η πραγματική θύελλα όμως», προσθέτει, «που απειλεί την Τουρκία ήρθε από τις ΗΠΑ, με την απόφαση επιβολής κυρώσεων εναντίον της. Υπό το φως και των παλαιότερων δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν που είχε αποκαλέσει  τον Ερντογάν «δικτάτορα», δύναται να υποθέσει κανείς ότι οι παρούσες κυρώσεις πρόκειται να αποτελέσουν μόνο το πρώτο στάδιο στη μάχη.

Και σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές απειλές, ο Ερντογάν έχει ήδη πικρή εμπειρία από τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ έχει γευθεί και τις ρωσικές.

Ειδικά τώρα,» καταλήγει ο ισραηλινός αρθρογράφος, που η «Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, η ανεργία αυξάνεται, τα αποθέματα του συναλλάγματος εξανεμίζονται, ο τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά λόγω του κορωνοϊού και οι στρατιωτικές δαπάνες διογκώνονται λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη και που ο φίλος του στον Λευκό Οίκο πακετάρει τις βαλίτσες του , ο Ερντογάν δεν μπορεί πια να επιτρέψει στον εαυτό του να πατά πάνω στον αμερικανικό κάλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το site makeleio.

Διαβάστε επίσης »