Για την εμπειρία του στον διαγωνισμό της Eurovision, αλλά και τη σχέση του με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη που το καλοκαίρι έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ηλίας Κόζας.
 

Μαζί με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα, ήσασταν μία από τις συμμετοχές που καταφέρατε να μπείτε στην κορυφαία 10αδα. Τι ξεχωριστό, κατά την γνώμη σου είχε η εμφάνισή σας και που υστερούν, θεωρείς, οι συμμετοχές που στέλνουμε τα τελευταία χρόνια;Αυτό που είχαμε εμείς ήταν ένα ξεχωριστό τραγούδι και παρέα. Καλώς ή κακώς το κλίμα που επικρατεί σε μια αποστολή, βγαίνει προς τα έξω, όταν μιλάμε για μια παρέα που είναι εξωστρεφή άτομα. Όσον αφορά την συμμετοχή μας, είχαμε κάτι το ιδιαίτερο, ήταν κάτι που δεν περίμενες να ακούσεις σε έναν διαγωνισμό -που κατά βάση τα περισσότερα τραγούδια είναι pop στον θεσμό-. Όσον αφορά τις τελευταίες μας συμμετοχές, δεν θεωρώ πως λείπει κάποιο συστατικό. Αλλά είναι ωραίο σε έναν τέτοιο διαγωνισμό να στέλνεις τραγούδια, που να είναι προτάσεις. Καλώς ή κακώς όμως παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο (όπως η σωστή προώθηση, το marketing). Αυτό το λέω γιατί κατά καιρούς έχουν υπάρξει συμμετοχές, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι ίδιες οι χώρες. Αλλά και σε εμάς, όσον αφορά την τελευταία 10ετία, υπήρχαν 2-3 συμμετοχές, οι οποίες αν είχαν παρουσιαστεί αλλιώς, θα είχαν πάει καλύτερα. Είναι όμως και οι επιτροπές, για τις οποίες διαφωνώ, καθώς ο κόσμος έχει σημασία τι θα πει. Σε ένα cd, δεν περιμένεις πόσα μέλη επιτροπών θα πάνε να το αγοράσουν, αλλά πόσο κοινό.

 

Ηλίας Κόζας: Η μεγαλύτερη

-Τι στιγμές κρατάς από τον Αγάθωνα και τι «μαθήματα ζωής» σου έχει δώσει σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν πολύ ευθύς, ειλικρινής, ντόμπρος και -λυπάμαι που το λέω- είναι από τους πολύ λίγους που έχω γνωρίσει στον χώρο, ο οποίος ήταν έτσι. Έκανε πολύ μεγάλο καλό που ήταν με μας. Δεν χάθηκε αυτό το παρεΐστικο που είχαμε, ίσα-ίσα ενισχύθηκε. Είμαι πολύ τυχερός που τον έζησα, γιατί τον γνώρισα πριν τον διαγωνισμό. Έχω πει πολλές φορές ότι την είχαμε έτοιμη (την δουλειά για το Alcohol if Free) και την είχαμε προγραμματίσει για τον πρώτο μας προσωπικό δίσκο. Δεν βρήκαμε δηλαδή ένα τραγούδι για την Eurovision. Όταν μας ζητήθηκε να πάρουμε μέρος, το προτείναμε εμείς για να πάμε μαζί με τον Αγάθωνα. Η μεγαλύτερη συμβουλή που μου έδωσε έμμεσα είναι ότι δεν μου έδωσε καμία συμβουλή.

Διαβάστε επίσης »