Αποτέλεσμα εικόνας για Ulrich Rippert
Ο Ulrich Rippert (γεννηθείς το 1951 στο Μόναχο) είναι Γερμανός δημοσιογράφος και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισότητας (SGP). Ως δημοσιογράφος, ο Rippert είναι μέλος της διεθνούς συντακτικής ομάδας της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Ιστοσελίδας (WSWS), ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς, με το SGP να είναι επίσης μέλος αυτής της επιτροπής.

Η πανδημία COVID-19 αναδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει κοπεί σε κομμάτια, ιδιωτικοποιημένα νοσοκομεία και έχουν υποστεί περικοπές για κέρδος, εργαστηριακές δυνατότητες και επιλογές θεραπείας σε εθνικό επίπεδο έχουν περιοριστεί μαζικά.

Παρά τις προειδοποιήσεις από την Κίνα, δεν έχουν γίνει προετοιμασίες για την προστασία του πληθυσμού. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και διαθέτει απεριόριστους οικονομικούς πόρους σε εταιρείες και τράπεζες. Αν και ο κίνδυνος του ιού ήταν γνωστός, και η δημόσια ζωή έχει περιοριστεί δραστικά, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να συνεχίσουν την εργασία τους χωρίς επαρκή προστασία.

Η αντίσταση αυξάνεται ενάντια σε αυτή την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες σχηματίζονται στο διαδίκτυο για να αντικρούσουν την κυβερνητική προπαγάνδα και να περιγράψουν και να καταπολεμήσουν τις δραματικές συνθήκες σε νοσοκομεία, σταθμούς διάσωσης, εγκαταστάσεις περίθαλψης και εργοστάσια, αλλά και τις καταστροφικές επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων στους εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Οι πολιτικοί απάντησαν στην αντιπολίτευση αυτή με εκκλήσεις για λογοκρισία και δικτατορικού τύπου μέτρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SPD) κάλεσε για κυρώσεις κατά των λεγόμενων ψεύτικων ειδήσεων σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Απαίτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει επειγόντως, αναφέροντας, πως πρέπει να απαγορευθεί η δημόσια διάδοση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την κατάσταση εφοδιασμού του πληθυσμού, την ιατρική περίθαλψη ή την αιτία, τρόπους μόλυνσης, διάγνωσης και θεραπείας του COVID-19.

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εάν οι απαγορεύσεις μπορούν ήδη να βασίζονται στο νόμο για την προστασία από λοιμώξεις. Εάν όχι, ο ποινικός κώδικας ή ο νόμος για τα διοικητικά αδικήματα θα πρέπει να τροποποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση που διαδίδεται σήμερα προέρχεται από την ίδια την κυβέρνηση. Ισχυρίζεται ότι το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλά προετοιμασμένο για την εξάπλωση της πανδημίας, και κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Για εβδομάδες, η κυβέρνηση υποβάθμισε τους κινδύνους.

Τώρα που η πραγματικότητα έχει διαψεύσει την προπαγάνδα της, οποιαδήποτε κριτική πρέπει να ποινικοποιηθεί και να κατασταλεί. Εάν ο Πιστόριους το πιστεύει, η κυβέρνηση θα επιβάλει αυστηρά το μονοπώλιό της στην πληροφόρηση και τη γνώμη. Πρόκειται για έκκληση για λογοκρισία και δικτατορία.

Ο Pistorius είναι εδώ και καιρό γνωστός ως δεξιός σοσιαλδημοκράτης στην παράδοση του Gustav Noske, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του Νοεμβρίου το 1918, συμμαχούσε με το γερμανικό στρατό και ακροδεξιούς Freikorps για να καταστείλει την αντίθεση της εργατικής τάξης στην αστική τάξη.

Για επτά χρόνια ως υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, υποστηρίζει μια αυστηρή δεξιά πολιτική κατά των προσφύγων και για την ενίσχυση των κατασταλτικών εξουσιών του κράτους. Το καλοκαίρι του 2017, παρουσίασε ένα έγγραφο θέσης του SPD για την εσωτερική πολιτική, το κεντρικό σημείο του οποίου ήταν η οικονομική ενίσχυση της ομοσπονδιακής αστυνομικής δύναμης και με περισσότερο προσωπικό. Ένα χρόνο μετά, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ανόβερο ενάντια στο νέο αστυνομικό νόμο της Κάτω Σαξονίας, τον οποίο είχε συντάξει ο Πιστόριους, καθώς επεκτείνει μαζικά τις εξουσίες των αρχών ασφαλείας ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τα στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα.

Με την έκκλησή του για λογοκρισία και μέτρα αστυνομικού κράτους, ο Πιστόριους μιλά για ένα κόμμα το οποίο έχει πάντα ανταποκριθεί σε καταστάσεις κρίσης και στην αντίσταση του πληθυσμού, ζητώντας ισχυρά κρατικά και δικτατορικά μέτρα. Ο Πιστόριους προέρχεται από την ίδια πολιτική ομάδα με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ ο οποίος διέλυσε βάναυσα τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας με τους νόμους Hartz. Τα τελευταία τρία χρόνια ζει επίσης σε μια σχέση με την τέταρτη σύζυγο του Schröder, Doris Schröder-Köpf, από την οποία χώρισε ο πρώην καγκελάριος το 2015.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και της ατομικής ελεύθερης κυκλοφορίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτραπεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια δικτατορία με το σύνθημα η ανάγκη δεν γνωρίζει νόμο! Η πανδημία του κορονοϊού, οι δυσοίωνες υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του και τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμησή της θέτουν το ερώτημα ποιος ασκεί εξουσία και ελέγχει το κράτος—η οικονομική ολιγαρχία ή η εργατική τάξη;

Παντού η άρχουσα τάξη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μέτρα ενάντια στην κρίση του κορονοϊού για να ενισχύσει την εξουσία της. Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA και του Der Spiegel, ο πρόεδρος του Bundestag (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε(Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, CDU), για παράδειγμα, πρότεινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων να επεκτείνουν τους Νόμους Έκτακτης Ανάγκης τροποποιώντας το Σύνταγμα.

Οι Νόμοι Έκτακτης Ανάγκης, οι οποίοι ψηφίστηκαν τον Μάιο του 1968 εν μέσω των μεγαλύτερων απεργιών των εργαζομένων και των φοιτητικών διαμαρτυριών της περιόδου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέχουν στο κράτος οιονεί δικτατορικές εξουσίες σε καταστάσεις κρίσης (φυσική καταστροφή, εξέγερση, πόλεμος). Μεταξύ άλλων, επιτρέπουν την αντικατάσταση του Bundestag και του Bundesrat (της άνω βουλής) από ένα έκτακτο κοινοβούλιο, την Μικτή Επιτροπή. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από μόνο 48 επιλεγμένα μέλη, αλλά έχει τις πλήρεις εξουσίες και των δύο κοινοβουλευτικών τμημάτων και, ως εκ τούτου, θα υπερίσχυε σε μεγάλο βαθμό του υπάρχοντος κοινοβουλευτικού συστήματος. Ο Σόιμπλε έθεσε τώρα την ιδέα της συμπερίληψης παρόμοιου κανονισμού στο Σύνταγμα για την περίπτωση επιδημίας.

Η ανάπτυξη του Bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις), την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, πρέπει επίσης να ειδωθεί σε αυτό το πλαίσιο. Προς το παρόν, το επίκεντρο είναι τα καθήκοντα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Το Bundeswehr διαθέτει πέντε δικά του νοσοκομεία, 3.000 γιατρούς, κινητά στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς επίσης υλικοτεχνική και μεταφορική ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του ιού.

Αλλά ο Κραμπ-Κάρενμπαουερ έχει περισσότερα στο μυαλό του. Εκτός από την ανάπτυξη έως 50.000 στρατιωτών, γίνεται επίσης λόγος για κινητοποίηση 75.000 εφέδρων. Στη συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Άμυνας τόνισε ότι τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν σωστά μόνο όταν οι πολιτικές αρχές και οι οργανώσεις έχουν φτάσει στο τέλος των δυνατοτήτων τους. Ισχυρίστηκε ότι στον τομέα της ασφάλειας και της τάξης, η βοήθεια από το στρατό θα είναι διαθέσιμη μόνο υπό αυστηρούς όρους, αλλά σε ημερία διαταγή προς τα στρατεύματα έγραψε, Θα βοηθήσουμε με την υγειονομική περίθαλψη και, εάν είναι απαραίτητο, με την εξασφάλιση υποδομών και προμηθειών καθώς και τη διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης..

Ο αρχηγός του Επιτελείου Αλφόνς Μάις έγραψε στους στρατιώτες λέγοντας ότι το Bundeswehr είχε πλέον το καθήκον να διατηρήσει την ετοιμότητα λειτουργίας για οποιαδήποτε απαιτούμενη υποστήριξη. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δρόμου του οποίου την κατεύθυνση και το μήκος δεν μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε, δήλωσε.

Στη Βαυαρία, η συντηρητική κρατική κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη Δευτέρα κατάσταση καταστροφής. Αυτό τους επιτρέπει να λάβουν εκτεταμένα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και να καλέσουν τους πολίτες να βοηθήσουν με τη μορφή υπηρεσιών, υλικού και εργασίας. Ωστόσο, η κατάσταση καταστροφών σημαίνει επίσης μια εκτεταμένη καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης. Η εργατική τάξη πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Πηγή: https://www.wsws.org/en/articles/2020/03/23/germ-m23.html?fbclid=IwAR1AeLPNxYGDbwEhMZrhlEE9_w-HN7jJDGIsa7hA7EYt-FRatJ8gqvsFp8M

Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »