Από A. AE
13:24 – 28/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 13:35 – 28/08/2020

Στην ελληνοτουρκική διένεξη αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη-μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας τόνισε χαρακτηριστικά.
Θέλουμε αποκλιμάκωση. Πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι στοιχειώδες Ελλάδα και Τουρκία να συνεχίσουν τον διάλογο.
Παράλληλα, διέψευσε τα περί τηλεφωνικής συνομιλίας σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Όπως είπε, ούτε μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, ούτε πρόκειται να το κάνει σήμερα. Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω, είπε η κυρία Μέρκελ.
Σημείωσε ακόμα ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Βερολίνο χρησιμοποιεί και εξαντλεί αυτό το διάστημα όλους τους διπλωματικούς διαύλους για να μεσολαβήσει στην ελληνοτουρκική διένεξη και να πετύχει μια αισθητή αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης, όπως διαβεβαίωσε την Τετάρτη και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ίοπου συζητείται κατάλογος με κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης »