H fake ισχύς της Ε.Ε. που κλείνει μονίμως τα μάτια στην ωμή προκλητικότητα των Τούρκων
Από Ν. ΤΣ.
21:00 – 12/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:01 – 12/06/2020

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξένησε την Πέμπτη ένα άρθρο γνώμης που έφερε τις υπογραφές δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ένας ήταν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο άλλος ήταν ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, και το κοινό πόνημά τους είχε ως θέμα –τι άλλο;– την Ευρώπη.
O επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της E.E., Τιερί ΜπρετόνΜε αφορμή την πανδημία, οι δύο πολιτικοί κατέθεσαν μεταξύ άλλων την εκτίμησή τους ότι μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, έφτασε η στιγμή για την Ευρώπη να ασκήσει την επιρροή της, να προβάλει τις αντιλήψεις της για τον κόσμο και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το ζουμί, ωστόσο, του άρθρου βρίσκεται στις επισημάνσεις τους που αφορούν την ισχύ της Ευρώπης, την οποία μάλιστα βρίσκουν ιδιαιτέρως… μαλακή για τα γούστα τους.
Η εποχή της συμφιλιωτικής, αν όχι αφελούς Ευρώπης, είναι ξεπερασμένη, σημειώνουν επί λέξει και συνεχίζουν: Η ενάρετη soft power/ ήπια ισχύς δεν είναι πλέον αρκετή στον σημερινό κόσμο. Πρέπει να τη συμπληρώσουμε με μια διάσταση σκληρής ισχύος, και μάλιστα όχι μόνο όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες και την επειγόντως αναγκαία ενισχυμένη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Τι προτείνουν ο Ισπανός ύπατος εκπρόσωπος και ο Γάλλος επίτροπος για τη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής ισχύος; Πρωτίστως, την περιφρούρηση των τεχνολογιών αιχμής, ώστε αυτές να μην εξαγοραστούν από μη Ευρωπαίους εταίρους, και εν συνεχεία τον περιορισμό της οικονομικής εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες.
Όπως υπογραμμίζουν στο άρθρο τους, στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμμαχιών ασφάλειας και άμυνας, πρέπει να ενισχύουμε τη στρατηγική μας αυτονομία στον τομέα των κοινών και διαλειτουργικών δυνατοτήτων και των κρίσιμων τεχνολογιών και υποδομών (όπως είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα drones, τα ασφαλή δίκτυα, η κβαντική τεχνολογία). (…)Επιπλέον, η Ε.Ε. πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο κατά της παραπληροφόρησης και να παράσχει επαρκή κεφάλαια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ ΜπορέλΠιθανολογούμε ότι οι δύο αξιότιμοι κύριοι είχαν προλάβει και είχαν στείλει το άρθρο τους στη συντακτική ομάδα της γερμανικής εφημερίδας πριν από το πρωινό της Τετάρτης. Διότι, αν το είχαν κάνει αργότερα, θα έπρεπε να το σκίσουν και να το ξαναγράψουν. Περιλαμβάνοντας, φυσικά, στην αναθεωρημένη βερσιόν τους πειστικές εξηγήσεις γιατί είναι τόσο εύκαμπτη η ισχύς της Ευρώπης που να την αναγκάζει να υποκλίνεται στις νεοθωμανικές προσταγές της ημισελήνου.
Για όσους δεν κατάλαβαν, αναφερόμαστε στο περιστατικό με το φορτηγό πλοίο στα διεθνή χωρικά ύδατα του λιβυκού κόλπου της Βεγγάζης. Αυτό που η ευρωπαϊκή δύναμη EUNAVFOR MED IRINI επεχείρησε να ελέγξει με την υποψία ότι σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά οι τρεις τουρκικές φρεγάτες που το συνόδευαν αρνήθηκαν τη νηοψία στο ελληνικό-ευρωπαϊκό ελικόπτερο που το προσέγγισε, απαντώντας εν είδει μπράβων ότι το φορτηγό βρίσκεται υπό την κρατική προστασία της τουρκικής δημοκρατίας!!!
Κι αντί οι συν-ευρωπαίοι των κυρίων Μπορέλ και Μπρετόν να κάνουν ρεσάλτο στο φορτηγό με το δικαίωμα που τους δίνουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκοψαν ρόδα μυρωμένα. Φοβούμενοι τι, άραγε; Και στέλνοντας ποιο μήνυμα; Ότι ο νταής σερίφης της γειτονίας είναι υπεράνω νόμου; Αλλά φαίνεται ότι η εποχή της αφελούς Ευρώπης που επικαλούνται ως ξεπερασμένη στο άρθρο τους ο Ισπανός και ο Γάλλος αξιωματούχος, μόνο τέτοια δεν είναι.
Είναι απλώς μία δίγλωσση και καιροσκοπική Ευρώπη. Αφελής είναι η Ελλάδα, αν πιστεύει πως οι σύμμαχοί της θα σπεύσουν να τη βγάλουν από τη φωτιά που θα έχει ανάψει η Τουρκία.
Διότι πιο πιθανό είναι να έλθει μόνο ο… Καρνέισον, όπως έλεγε η διαφήμιση των παιδικών μας χρόνων. 

Διαβάστε επίσης »