Φορολογία αναδρομικών στις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΠΕΚΑ Α21, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Νέος πονοκέφαλος για τους συνταξιούχους.

Ειδήσεις: Έν αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης Οικονομικών και Εργασίας που θα λύσει και το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών βρίσκονται οι δικαιούχοι αναδρομικών συντάξεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Αν και το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους είναι σχεδόν σαφές, με Κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για έναρξη καταβολής τους από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, η φορολόγηση των ποσών αυτών είναι κατά το ήμισυ άγνωστο, αναφέρει η ιστοσελίδα news247.gr.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

Στη σχετική διάταξη νόμου 4714/2020, το οποίο αφορά στην καταβολή των αναδρομικών των μειώσεων κύριων συντάξεων της περιόδου 2015-2016, προκύπτει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι από τα αναδρομικά αυτά ποσά θα παρακρατηθεί άμεσα, πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους, φόρος εισοδήματος 20%. Δεν υπάρχει όμως από εκεί και πέρα διάταξη που να ορίζει ότι το 20% εξαντλεί – όπως λέγεται – την φορολογική υποχρέωση του συνταξιούχου ή θα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον για τα χρήματα ανάλογα με την κλίμακα φόρου του έτους ή των ετών στα οποία θα δηλωθούν ως εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αφορούν την περίοδο από 11-5-2015 έως 12-5-2016, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ισχύει με τη φορολογική επιβάρυνση


Η εφάπαξ δήλωση των ποσών στις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 θα έχει ως συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση στα εκκαθαριστικά του 2021 να αυξηθεί σημαντικά για τους δικαιούχους συνταξιούχους, αφού το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του καθενός, με την προσθήκη σ’ αυτό ολόκληρου του ποσού των αναδρομικών, θα αλλάξει κλιμάκιο φορολογίας και μαζί και κλιμάκιο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ ή τραπεζών που αναμένουν αναδρομικά έως και 7.800 ευρώ μπορεί με την φορολόγησή τους σε μια χρονιά (εκ προκειμένω το 2021 ως εισοδήματα του 2020) να φορολογηθούν με τον ανώτερο συντελεστή του 44% και με εισφορά αλληλεγγύης 8%. Δηλαδή εκτός από το 20% που θα παρακρατηθεί στην πηγή θα πρέπει να καταβάλλουν για τα αναδρομικά τους επιπλέον φόρο 32%. Δηλαδή τα αναδρομικά των συντάξεων θα υποστούν φορολογία 52%.

Στην περίπτωση της αναδρομικής δήλωσης, με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016 η καταβολή του επιπλέον φόρου εισοδήματος και της επιπλέον ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα προκύψουν θα πρέπει με βάση το νόμο να γίνει εφάπαξ, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων.

Επί των καθαρών ποσών των αναδρομικών, πριν αυτά καταβληθούν στους δικαιούχους, θα παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20%, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 60 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Τα ποσά των αναδρομικών θα μειωθούν περαιτέρω, λόγω επιπλέον φορολόγησης που θα υποστούν φέτος ή το 2021, καθώς οι δικαιούχοι θα κληθούν να τα δηλώσουν είτε εφάπαξ είτε με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015-2016. Και σε αυτήν την περίπτωση τα ποσά των αναδρομικών λόγω της αύξηση τους κλιμακίου του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν για τα αναδρομικά που έλαβαν επιπλέον φόρο έως και 32% συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της παράλληλης φορολόγησης από την εισφορά αλληλεγγύης.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά από τις συντάξεις για το 11μηνο 2015-2016 προσδοκούν μια ευνοϊκή απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών που θα σταματά την υπέρογκη φορολόγηση των αναδρομικών που του επιδίκασε το ΣτΕ.

Φορολογία αναδρομικών στις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΠΕΚΑ Α21, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πότε αναμένεται η πληρωμή τους.

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΑ στην πληρωμή των επιδομάτων του.

Συγκεκριμένα, η επικρατέστερη ημέρα προκειμένου να δουν οι δικαιούχοι τα χρήματα στους λογαριασμούς τους είναι η Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Φορολογία αναδρομικών στις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΠΕΚΑ Α21, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι δύο τελευταίες πληρωμές.

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), κατέβαλε την Τετάρτη 1 Ιουλίου, το ποσό των 42.195.800 ευρώ για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) για τις αιτήσεις του 2019.

Με την πληρωμή αυτή, ο Οργανισμός ολοκληρώνει τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2019, έχοντας καταβάλλει συνολικά το ποσό των 1,98 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό ποσό που πιστώθηκε, η πληρωμή των καθεστώτων που αναφέρονται ακολούθως, πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ήτοι:

  • 484.935 ευρώ σε 45.860 δικαιούχους της ενίσχυσης Οι δυο τελευταίες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ- ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για τη διεπαγγελματική βάμβακος
  • 1.106.451 ευρώ σε 1.277 δικαιούχους της ενίσχυσης για τη καλλιέργεια μαστίχας Χίου
  • 1.038.808 ευρώ σε 355 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
  • 245.204 ευρώ σε 803 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αίγειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
  • 2.364.372 ευρώ σε 2.541 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ

Το πόσο των 36.956.030 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για τα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ΜΝΑ, που δεν αναφέρονται παραπάνω.

Οι γεωργοί μπορούν να ενημερώνονται με τους τρόπους που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες αντίστοιχες ανακοινώσεις μας καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Περισσότερα από 8,6 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (https://www.opekepe.gr/el/).

Δείτε τις πληρωμές αναλυτικά εδώ

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός στις 29/06/2020 κατέβαλε σε 6.376 δικαιούχους το ποσό των 8.652.043,03 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν μεταξύ άλλων τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική κτηνοτροφία.

Αύγουστος 2020 : Λίστα πληρωμών για συντάξεις Σεπτεμβρίου ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΚΕΑ, Α21

Προνοιακά επιδόματα : Αιτήσεις για ΚΕΑ, επίδομα παιδιού Α21, επίδομα ενοικίου – ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα τελευταία ΝΕΑ για αναδρομικά συνταξιούχων , ΕΦΚΑ εισφορές , ΑΣΕΠ αιτήσεις

Διαβάστε επίσης »