Οριστικά εκτός διαγωνισμού της Eurovision τέθηκε η Λευκορωσία, καθώς, όπως και το πρώτο, έτσι και το δεύτερο τραγούδι που έστειλε στην ειδική επιτροπή, διαπιστώθηκε πως παραβιάζει τους κανόνες διαγωνισμού.

Eurovision 2021: Οριστικά εκτός

Πριν από δύο εβδομάδες το πρώτο κομμάτι που είχε αποστείλει, κρίθηκε πως έκρυβε «πολιτικό υπόβαθρο» στους στίχους, ενώ την ίδια τύχη είχε και το δεύτερο κομμάτι και έτσι το συγκρότημα Galasy Z Mesta δεν θα παρευρεθεί στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο.

Eurovision 2021-Βελαρθσ
Απορρίφθηκε και το δεύτερο τραγούδι που έστειλε για την Eurovision το συγκρότημα από την Λευκορωσία
«Ακατάλληλοι» οι στίχοι για Eurovision

Το συγκεκριμένο συγκρότημα χλευάζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία πέρυσι, κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον ισχυρισμό ότι κέρδισε αμφισβητούμενες εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), οι διοργανωτές της Eurovision, συμφώνησαν ότι οι στίχοι ήταν ακατάλληλοι και όρισαν στη Λευκορωσία να υποβάλει νέο τραγούδι, εάν ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τον Μάιο.

Το σχολίασε και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας

Το θέμα είχε σχολιάσει και ο ίδιος ο πρόεδρος Λουκασένκο: «Αρχίζουν να μας πιέζουν σε όλα τα μέτωπα. Ακόμα και στην Eurovision, βλέπω. Θα φτιάξουμε ένα άλλο τραγούδι. Βλέπετε ότι όλα αυτά πολιτικοποιούνται». Η Λευκορωσία όντως επέστρεψε αλλά και το δεύτερο τραγούδι απορρίφθηκε.

Σε δήλωσή της η EBU ανέφερε ότι «εξέτασε προσεκτικά το νέο τραγούδι για να αξιολογήσει την δυνατότητα συμμετοχής του. Το συμπέρασμα ήταν ότι η νέα υποβολή παραβίαζε επίσης τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι ο Διαγωνισμός δεν οργανώνεται ή δεν τίθεται υπό καθεστώς ανυποληψίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δυστυχώς, η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης »