Ένα βήμα πίσω, χωρίς όμως να αναιρεί στην ουσία τον παραλογισμό της διάταξης της εγκυκλίου για ανοιχτές εκκλησίες δύο ώρες κάθε ημέρα μετά τις ιερές Ακολουθίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή επιχειρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις ειδικά, για τις ανοιχτές εκκλησίες μετά τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας υποστηρίζεται ότι συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως στην οποία αναφέρεται ότι επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνονται τα εξής:

  • Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους Μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το κεκλεισμένων των θυρών. Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους Μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.
  • Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.
  • Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και με αφορμή σχόλια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ο κ. Ιερόθεος σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διευκρινίζει:

– Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

– Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

– Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

– Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να νομοθετήσει αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

– Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Η επικαιρότητα στο Twitter:
dimosvosinakis
Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ακόμη η κυβέρνηση ΔΕΝ ανακοίνωσε την ίδρυση μίας νέας ειδικής ομάδας της αστυνομίας που θα τα φυλάει. Αρχίζω να ανησυχώ
report247.gr
Ταραντίλης : Έρχονται τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
SKAI.gr
Σταμπουλίδης σε ΣΚΑΪ 100,3: Νωρίς να μιλάμε για άνοιγμα εστίασης-γυμναστήριων
Ελεύθερος Τύπος
Έφτασε το «Λευκό Βέλος» - Σε 3:15 η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με τρένο -
Apostolos Klitsoyiannis
ΕΛStat: Building Activity Survey, October 2020 [Monthly Private Building Activity: Nov 2016 – Oct 2020 + Private Building Activity (volume), by Region (NUTS II), Oct:19 vs Oct:20]
Μακεδονικόν
SKAI.gr
Κεραμέως για ΑΠΘ: Να διερευνηθουν οι καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση
10DECO Interior | Διακόσμηση
📌 Γιατί στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με μπάλες; - ΔΕΙΤΕ:
Silver_Fox
Σε περίπτωση που σας ζητήσουν να εμβολιαστείτε υποχρεωτικά για να παραμείνετε στη δουλεία σας ή για να γίνει πρόσληψη, τι θα κάνετε?

presshub.gr
(video)Στην το «Λευκό Βέλος» - Πότε ξεκινά τα δρομολόγια
SKAI.gr
Παπαθανάσης: Εξετάζεται άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων -Χωρίς κόφτη σε SMS
olgabal2029@gmail.com
(video)Στην το «Λευκό Βέλος» - Πότε ξεκινά τα δρομολόγια
Ελεύθερος Τύπος
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή -
SKAI.gr
Τσιάρας σε ΣΚΑΪ: Τι λέει για υπόθεση Μπεκατώρου- ξυλοδαρμό σταθμάρχη στο Μετρό
Nea Moudania Blog
Πάρνηθα: Βάζουν παγίδες με φυτεμένα καρφιά σε δασικoύς δρόμους (φώτο).
Διαβάστε επίσης »