Κανόνες αλλά και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους τους παραβαίνουν βάζει στους οδηγούς οχημάτων μικρόκινητικότητας το σχέδιο νόμου, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Μεταφορών. Με το ίδιο νομοσχέδιο επανέρχονται οι δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές για την έκδοση άδειας οδήγησης στις περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στις περιπτώσεις ανανέωσης διπλώματος οδήγησης ηλικιωμένων οδηγών και μάλιστα με τριπλάσια αμοιβή των γιατρών: «Το ποσό που καταβάλλεται από τον υποψήφιο οδηγό ή οδηγό για την ιατρική εξέταση από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (Δ.Ι.Ε.), ισούται με το τριπλάσιο του ποσού που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο ιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο τους» ορίζεται χαρακτηριστικά.

Έρχονται νέοι κανόνες στα ηλεκτρικά πατίνια – Τα πρόστιμα και το όριο ηλικίας

 

 

 

Να σημειωθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές είχαν καταργηθεί και η επαναφορά τους εφόσον γίνει με το σύνολο των πέντε ιατρικών ειδικοτήτων που οριζόταν στο παρελθόν (οφθαλμίατρου, παθολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου νευροψυχιάτρου ή νευρολόγου και ορθοπεδικού), με τον τριπλασιασμό της τιμής, δηλαδή με κόστος 30 αντί για 10 ευρώ θα αυξήσει σημαντικά το κόστος της ανανέωσης του διπλώματος.

 

 

 

 

Κατά τα λοιπά καταργείται η υποχρέωση σύναψης συμβάσεων ιδιωτών ιατρών με τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και η εξέταση υποψηφίων οδηγών και οδηγών μπορεί να διενεργείται από οποιονδήποτε ιδιώτη ιατρό.

Οσον αφορά τα κάθε ελαφρύ προσωπικό ηλεκτρικό όχημα (Ε.Π.Η.Ο), δηλαδή ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers),  τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα όπως Segway το σχέδιο νόμου τα χωρίζει σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με την ταχύτητα κατασκευής:

σε οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, τα οποία θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και

 

 

σε οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, αλλά δεν υπερβαίνει τα 25 χλμ/ώρα, τα οποία θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα.

 

 

 

Για το σύνολο των οχημάτων μικροκινητικότητας ορίζεται ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ/ώρα, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα.

 

 

 

Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, ο οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Σε οδηγό ΕΠΗΟ, ο οποίος υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα το πρόστιμο ανεβαίνει στα 100 ευρώ και για όποιον το θέτει σε κυκλοφορία στα 200 ευρώ, ενώ όποιος κυκλοφορεί με αντίστοιχο όχημα σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ /ωρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80,00 ευρώ.

 

 

 

Ορια ηλικίας και υποχρεώσεις
Το όριο ηλικίας για την οδήγηση ηλεκτρικού πατινιού ορίζεται στα 12 χρόνια και για την οδήγηση μοτοποδηλάτου με ανώτατη εκ κατασκευής ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα την ώρα τα 15 έτη, ενώ για την οδήγηση ποδηλάτου από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων ορίζεται ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών. Επίσης οι οδηγοί πατινιών από 12 ετών και πάνω θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα για την περίπτωση ελέγχου διαφορετικά θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 20 ευρώ.

Η χρήση κράνους τόσο για τα ποδήλατα όσο και για τα πατίνια συστήνεται αλλά δεν καθίσταται υποχρεωτική, καθώς όπως επισημαίνεται στο σχέδιο νόμου, «οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο». Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα πατίνια και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με σύστημα τροχοπέδησης, με ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω, ως και με έναν τουλάχιστον αντανακλαστήρα σε κάθε πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 40 ευρώ.

Επίσης τα Ε.Π.Η.Ο. επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με συσκευή ηχητικής προειδοποίησης, σύστημα πρόωσης που εφαρμόζεται στον οπίσθιο ή στους οπίσθιους τροχούς, εφόσον υφίστανται. Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση, προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι, καθώς και τα ηλεκτρικά πατίνια μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρα με το άλλο σε διπλή σειρά. Σε περίπτωση παράνομης μαζικής απόθεσης Ε.Π.Η.Ο. που παραχωρούνται προς χρήση ή ενοικίαση από εταιρίες ενοικίασης ή παραχώρησης προς χρήση στις εταιρείες παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν η χρήση του χώρου συνεχίζεται και πέραν των πέντε ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση 300 ευρώ και μετά την πάροδο του δεύτερου πενταώρου απομακρύνονται τα οχήματα. Επιπλέον απαγορεύεται οι οδηγοί να φορούν ακουστικά συνδεδεμένα με ηχητικές συσκευές, κλπ, καθώς επίσης η χρήση κινητού τηλεφώνου εν κινήσει εάν δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες απο ethnos

Πληροφορίες από nassosblog

Η επικαιρότητα στο Twitter:

JotD

... μάλωνα πιο πολλές φορές με το SCO παρά με τη κοπέλα μου, αλλά τώρα, χάρη στο Linux, με μεγάλη χαρά δέχτηκε τη θέση της σαν νούμερ 😄

JotD

Πιο πιθανό είναι να ακούσεις από Γερμανό πως οι παππούδες του υποστήριζαν τον Χίτλερ, παρά από Έλληνα πως υποστήριζε ΠΑΣΟΚ 😄

presshub.gr

Γιατί όσοι έφυγαν να επιστρέψουν στην

olgabal2029@gmail.com

Γιατί όσοι έφυγαν να επιστρέψουν στην

JotD

Αν βάλω καρό πουκάμισο και κρατήσω έναν καφέ από τα starbucks δεν θα έχω ντυθεί φοιτήτρια του Deere για τις απόκριες; 😄

JotD

Μια μικρή ρήση συχνά περιέχει μεγάλη σοφία. Σοφοκλής 😄

vimapress

Ριφιφί στο Νέο Ψυχικό: Το μοιραίο λάθος των δραστών στην «τέλεια ληστεία» - Τα νέα στοιχεία - vimapress - -

Showbiz

Κ. Μητσοτάκης: «Θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια στα σπίτια για τις γιορτές»

JotD

-Τι είναι χειρότερο από να βρεις μια κατσαρίδα στο σάντουίτς σου; -Να βρεις μισή! 😄

JotD

Ολες αυτες που γλωσσοφιλαει στο Hero o Enrique Iglesias στις συναυλιες του, σκεψου τι καταρες θα τρωνε απ τις αλλες. 😄

vimapress

Απίστευτο σκηνικό: Οδηγός πήγε να φύγει από μπλόκο την στιγμή που της έγραφαν πρόστιμο για SMS - vimapress - -

ΝΑΥΣΙΚΑ

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΄΄ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ΄΄

Adologala.gr

Πορτοκαλί το σήμα του δείκτη καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα και αύριο.

FlightMode

Which new livery you like most?

FlightMode

From yesterday's delivery flight of first (SX-IOG) at International Airport, SKY Express has agreement to received 6 A320neos.

📷 ©Oksana Mitropoulou


Σχετικό νέο:

Big Brother – Το τρίγωνο της αμαρτίας στο σπιτι και η τρίχα της Δανέζη που σέρνει τον Κεχαγιά

Δε μάσησε τα λόγια του για ακόμα μια φορά ο Νίκος Παπαπαύλου στο χθεσινό αποκαλυπτικοτατο live με την πρώην παίκτρια του Power of Love Έλενα Πολυχρονοπούλου!

 

 

  • Έριξε τα βέλη του στο “πρώην παρεακι” του όπως χαρακτήρισε, λέγοντας πως βλέποντας τον εξευτελισμό τους δε θα μπορούσε να τους υπερασπιστεί άλλο εκτός αν ήταν χαζος!

 

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τον κοσμο ως προς τι η κωλοτουμπα και η ξαφνικη αγάπη στην Άννα Μαρία είπε ότι ποτέ δεν είχε κόντρα μαζί της και ότι η παρέα με τη Σοφία Δανεζη τον πήρε στο λαιμό της!

 

 

Όσο για τις τρεις Χάριτες Ορφανιδου, Αφροδίτη και Ραϊσα δε δίστασε να πει πως προκαλούν με όλους τους τρόπους για να παραμείνουν στην επικαιρότητα γιατι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να τις θυμάται αλλιώς ο κόσμος!

 

Συνεχίζουν μάλιστα να κάνουν live ρίχνοντας λάσπη σε όλους πάντα όμως… με κλειστά σχόλια γιατί δε μπορούν να αντέξουν την “αδικία” του κόσμου… Εδώ γελάμε!

 

Απ’οτι τόνισε με καμια από τις τρεις δεν έχει επαφή και σίγουρα γι’ αυτό υπεύθυνη είναι η “αρχηγός” Αφροδίτη που κάνει ο,τι μπορεί.. για ένα live!

 

Το καλύτερο το άφησε για το τέλος βέβαια… Χαρακτήρισε τον Κεχαγια ανυπόφορο που σέρνεται πίσω από το “καράβι” της Σοφίας λέγοντας ότι όλοι ερωτευτήκαμε αλλά δεν ξεπεσαμε έτσι!
Άννα Μαρία for the win ειπε και… λάλησε!

Πληροφορίες από nassosblog
Διαβάστε επίσης »