Ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε προκάλεσε ταραχή στο Buckingham. Αυτή τη φορά έγινε γνωστή μία καταγγελία για τον Κάρολο, ο οποίος δε δίστασε να ρίξει “λάσπη” στην πριγκίπισσα Νταϊάνα ακόμα και μετά από το θάνατό της και συγκεκριμένα, στην ημέρα της κηδείας της.
Το αιχμηρό σχόλιο που έκανε ο Κάρολος σύμφωνα με το βιβλίο Battle of Brothers, ήρθε λίγο πριν την κηδεία της λαίδης προς τον αδερφός της, Charles Spencer, τον 9ο Κόμη Spencer.

Οι δύο οικογένειες διαφώνησαν στο πώς θα διεξαχθεί η κηδεία, με την οικογένεια της πριγκίπισσας να επιμένει στο ότι θα ήταν λάθος να αφήσουν τα παιδιά τους να περπατήσουν σε μία δημόσια πομπή κηδείας πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους. Φυσικά, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη απόφαση του παλατιού, ενώ οι δύο πρίγκιπες έχουν αποκαλύψει σε δηλώσεις τους πως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που είχαν κληθεί να κάνουν.

Έριχνε λάσπη στη Νταϊάνα. Δεν έπρεπε να περπατήσουν πίσω από το φέρετρο – Καταγγελία βόμβα για τον Κάρολο

Αυτή είναι η καταγγελία που έγινε

“Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα έπρεπε να περπατήσει στη μεγάλη πομπή με τους δύο γιους του δίπλα του”, έγραψε ο Lacey σε αποσπάσματα που έχει στην κατοχή του το People, “αλλά ο θείος Charles Spencer δεν συμφώνησε.

Ήταν ήδη θυμωμένος εκ μέρους της οικογένειάς του που η κηδεία της αδερφής του είχε μετατραπεί σε μια βασιλική περίσταση, και ήταν ιδιαίτερα αντίθετος στην ιδέα ότι τα νεαρά ανίψια του θα έπρεπε να περπατήσουν την ενός μιλίου διαδρομή πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους”.

“Ο Spencer αισθάνθηκε απόλυτα σίγουρος ότι η Νταϊάνα θα ήταν τρομοκρατημένη με την ιδέα ότι οι γιοι της πρέπει να υποστούν μια τέτοια δοκιμασία”, πρόσθεσε o Lacey. Τα είχε ήδη πει στον Κάρολο όλα αυτά. Μία διαφωνία μεταξύ τους “είχε τελειώσει με τον κόμη να κλείνει το τηλέφωνο στον γαμπρό του αφού ο Κάρολος έκανε ένα ιδιαίτερα προσβλητικό σχόλιο για την Νταϊάνα”.

Τελικά ο Ουίλιαμ και ο Χάρι ακολούθησαν την πομπή έχοντας στο πλευρό τους τόσο τον Κάρολο όσο και τον παππού τους, Φίλιππο.

Σχετικό νέο:

Τουρκία και Γαλλία – Το γυαλί που ράγισε και ο ιδεολογικός πόλεμος του Μακρόν κατά του Τούρκου Προέδρου

Η απόφαση του προέδρου Μακρόν να κηρύξει και συμβολικά-ιδεολογικά τον πόλεμο στο φονταμενταλιστικό Ισλάμ και η ακραία επιθετική αντίδραση του Ερντογάν φαίνεται να βάζουν ταφόπλακα στις σχέσεις των δύο ηγετών, προκαλώντας ανήκεστο βλάβη και στις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Ήταν θέμα χρόνου. Η σύγκρουση των δύο ηγετών έχει αρχίσει εδώ και καιρό με εμφανή την τάση κλιμάκωσης.

Δεν πρόκειται ούτε για παρεξήγηση, ούτε για προσωπική αντιπάθεια ή περιστασιακή διαμάχη. Στην πραγματικότητά είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα Γαλλίας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που κατέστησαν αυτή τη σύγκρουση κι αναπόφευκτη κι όχι προσωρινή. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι ο Γάλλος ομόλογός του χρειάζεται ψυχοθεραπεία ήταν μονάχα μία αφορμή, η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη γεμάτο ποτήρι.

Η γαλλική προεδρία αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή της και το Παρίσι αποφάσισε να ανακαλέσει για διαβουλευσεις τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν θίγει την “ψυχική ισορροπία” του Μακρόν. Η διαφορά είναι ότι τώρα έχει προηγηθεί ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμιουελ Πατί από νεαρό Τσετσένο τζιχαντιστή. Το «αμάρτημα» του καθηγητή; Έδειξε στους μαθητές του, ζητώντας από τους μουσουλμάνους να αποχωρήσουν για να μην προσβληθούν, τα σατιρικά σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για το Μωάμεθ.

Τί είναι αυτό, όμως, που καθιστά τη δολοφονία αυτή εκτός από αποτρόπαια και συμβολικά κομβική, δεδομένου ότι το Παρίσι έχει επανειλημμένως πληγεί από πολύνεκρες επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας; Είναι η απόφαση του προέδρου Μακρόν να υπογραμμίσει την απόφασή του για υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και ευρύτερα του δυτικού τρόπου ζωής, αναρτώντας στα δημόσια κτήρια αφίσες με τα σκίτσα Charlie Hebdo για το Μωάμεθ. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ότι αυτή είναι η Γαλλία και όποιος μουσουλμάνος θεωρεί ότι προσβάλλεται, θα προσαρμοσθεί ή μπορεί να την εγκαταλείψει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν ακόμα το αίμα του άτυχου καθηγητή στεγνώσει, ο Ερντογάν έσπευσε με ακραία επιθετικό τρόπο να πάρει τον ρόλο του υπερασπιστή του Ισλάμ. Καθόλου απρόσμενο, αφού σ’ αυτό το χαρτί ποντάρει για να μετατρέψει τον εαυτό του ηγέτη των απανταχούν μουσουλμάνων και την Τουρκία σε μεγάλο παίκτη, επεκτείνοντας την επιρροή της στον μουσουλμανικό κόσμο.

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος έχει την τάση να επιτίθεται στον Μακρόν. Για την ακρίβεια του έχει σούρει τα εξ’ αμάξης: τί ανιστόρητο τον έχει αποκαλέσει, τί ανισόρροπο! Κι αυτό, επειδή ο Μακρόν είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που επικρίνει ανοικτά και πλέον χωρίς διπλωματική γλώσσα την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, μάλιστα, ήταν αυτή που εξώθησε τον Γάλλο πρόεδρο να διαβεί τον Ρουβίκωνα σε σχέση με την Τουρκία.

Τώρα πλέον, και οι δύο ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει πως τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών τους δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσόυν το business as usual. Ο Μακρόν υιοθετεί ολοένα και πιο συνειδητά τον ρόλο του σωτήρα της ΕΕ και του υπερασπιστή της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Μέρκελ παίζει τον ακριβώς αντίθετο ρόλο, εξασφαλίζοντας ότι η Τουρκία θα πέφτει στα μαλακά ό,τι κι αν κάνει. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Η Ιστορία επιστρέφει και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Το πρόβλημα Τουρκία απειλεί να προκαλέσει και ρήγμα στον άλλοτε γαλλογερμανικό άξονα, δεδομένου ότι το Βερολίνο επαναλαμβάνει τις γεωπολιτικές επιλογές του παρελθόντος, όταν η Γερμανία αντιμετώπιζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν προνομιακό σύμμαχο. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά είναι εξόφθαλμος ο αταβισμός που χαρακτηρίζει την σημερινή γερμανική εξωτερική πολιτική.

Η σημαία που ύψωσε ο πρόεδρος Μακρόν, να υπερασπίσει τον δυτικό τρόπο ζωής από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και σε κυβερνήσεις, αλλά κυρίως στην κοινή γνώμη σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, ότι η «πολιτική ορθότητα» λειτουργεί σαν ομπρέλα προστασίας για φανατικούς ισλαμιστές και κατ’ επέκταση ως παγίδα για την Ευρώπη.

Τελικά, γίνεται σαφές πως ο Ερντογάν όχι μόνο οικοδομεί το προφίλ του ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων, αλλά και για να το επιτύχει προσπαθεί με έμμεσο πλην σαφή τρόπο να αναβιώσει στο συμβολικό επίπεδο τον θρησκευτικό πόλεμο Χριστιανισμού-Ισλάμ, που με άλλα μέσα έχει κηρύξει η Αλ Κάιντα και το ISIS. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη σύνοδο των μουφτήδων και των επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών θρησκευτικών υποθέσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας κι ότι στο μήνυμά του καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Μακρόν.

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »