Με πληροφορίες από: Labor Notes

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εργαστούν μετά από ένα συνάδελφο που βρέθηκε θετικός στο COVID-19.

Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα παραγωγής στους τρεις μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, μετά από εβδομάδες κλειδώματος που έκλεισαν τις εγκαταστάσεις.

Εργαζόμενοι της Ford κλείνουν τη γραμμή στο εργοστάσιο φορτηγών του Dearborn

Οι βάρδιες στο εργοστάσιο φορτηγών Dearborn, το οποίο παράγει το F-150, τρέχουν για δέκα ώρες. Η βάρδια, η πρώτη, διαρκεί μέχρι τις 4:30 μ.μ. και η βάρδια Β ξεκινά στις 6:00 μ.μ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να φτάσουν νωρίς για να σταθούν σε κοινωνικά αποστασιοποιημένες γραμμές και να μπουν στο εργοστάσιο αφού ολοκληρώσουν μια έρευνα υγείας και πάρουν τη θερμοκρασία τους.

Σύμφωνα με πολλούς εργάτες στο εργοστάσιο, ένας εργαζόμενος κατά βάρδιες έφυγε από την εργασία την Τρίτη και εκείνη τη νύχτα βρέθηκε θετικός για τον κορονοϊό.

Όταν έφθασαν την Τετάρτη υπάλληλοι της βάρδιας, άρχισαν να διαδίδονται φήμες για το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η Ford έστειλε την εργαζόμενη στο A-shift σπίτι στις 1:30 μ.μ. για να μπορέσουν να καθαρίσουν εγκαίρως για να ξεκινήσουμε, είπε ένας εργαζόμενος B-shift που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος από το φόβο αντιποίνων από την εταιρεία.

Οι τρεις μεγάλοι προσλαμβάνουν χιλιάδες προσωρινά εργαζόμενους εν αναμονή υψηλών ποσοστών απουσίας στις γραμμές παραγωγής. Σύμφωνα με το Detroit Free Press, η Ford έχει προσλάβει 680 προσωρινούς υπαλλήλους εκεί.

Οι νέες προσλήψεις δεν γνωρίζουν πως να αποδώσουν στις θέσεις εργασίας, έτσι η εταιρεία τους αναθέτει να εργαστούν με κάποιον άλλο για να μάθουν εν κινήσει.

Όταν εμφανίστηκε η Β-βάρδια, πολλές γραμμές ήταν μικρές, ωστόσο η επιχείρηση είχε περισσότερους προσωρινούς εργάτες, ώστε να διπλασιάσουν τις δουλειές τους, ανέφερε υπάλληλος της Dearborn Φορτηγό Plant. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται πλάι-πλάι, σίγουρα δεν απέχουν 1,5 μέτρο. Όλοι άρχισαν να αρνούνται να εργαστούν και η γραμμή δεν εκτελούνταν. Απειλούσαν να απολύσουν όλους όσους αρνήθηκαν. Δεν με ένοιαζε, έφυγα.

Η Ford είχε δώσει στους υπαλλήλους ένα φυλλάδιο 64 σελίδων για το νέο πρωτόκολλο. Ζητά μια ελάχιστη κοινωνική απόσταση έξι μέτρων και πρωτόκολλα καθαρισμού αν κάποιος που εργάστηκε στο εργοστάσιο τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιωθεί ότι είχε COVID-19. Πολλοί εργαζόμενοι με βάρδιες Β δεν ένιωσαν ότι οι 1,5 ώρες μεταξύ Α-βάρδιας και Β-βάρδιες ήταν αρκετός χρόνος για καθαρισμό.

Η επιχείρηση αλλάζει τους κανόνες καθώς φεύγουν, ανέφερε άλλος υπάλληλος. Υποτίθεται ότι θα καθάριζαν σε βάθος το εργοστάσιο αφού έστειλαν τον εργάτη στο σπίτι, αλλά δεν το έκαναν. Υποτίθεται ότι ασκούμε κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά δεν το κάνουμε.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η υψηλή απουσία σημαίνει επίσης ότι η Ford δεν έχει θεσπίσει τα προβλεπόμενα διαλείμματα, αλλά αντιθέτως απαιτεί από όλους τους εργαζομένους να κάνουν ταυτόχρονα διάλειμμα.

Πώς πας στο μπάνιο και πλένεις τα χέρια σου ή πας στο δωμάτιο διαλείμματος και τρως όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με σένα; ρώτησε ένας άλλος υπάλληλος.

Όλοι οι εργαζόμενοι που μίλησαν στο Labour Notes ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία από το σωματείο τους, την United Auto Workers Local 600, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της επιβεβαιωμένης υπόθεσης ή τις αλλαγές που θα επιφέρει η εταιρεία.

Επίσης, υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εργοστάσιο τη Ford στο South Side του Σικάγου, το οποίο παράγει την Ford Explorer, την Lincoln Aviator και την Ford Interceptor. Ο Scott Houldieson, ειδικευμένος επαγγελματίας, μίλησε στο CNN αυτή την εβδομάδα για το πως η εξάρτηση τη Ford από τους έκτακτου εργαζομένους θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Πρέπει να επιβραδύνουμε την ταχύτητα της γραμμής παραγωγής, καθώς όταν οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν αυτές τις εργασίες δεν βρίσκονται σε αυτές τις εργασίες, εάν έχεις τη γραμμή σε πλήρη ταχύτητα, τότε καταλήγεις να πρέπει να διπλασιάσεις τις εργασίες, ανέφερε ο Χουλντίστον CNN. Αυτό φέρνει τους ανθρώπους σε στενότερη επαφή μεταξύ τους και αποτελεί παραβίαση του κανόνα των 1,5 μέτρων, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολο να επιβληθεί όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται στην κανονική τους δουλειά στη γραμμή συναρμολόγησης.

Από την Guernica
Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »