Επιτέλους ! Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά ΙΚΑ, Ενστόλων, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ στις 10/2/2021 – ΟΠΕΚΑ Α21 – Τι ισχύει.

Ειδήσεις: Τριπλό “πακέτο” αναδρομικών ετοιμάζει για φέτος η κυβέρνηση για συνολικά περίπου 400.000 δικαιούχους. Το πρώτο “πακέτο” αφορά τους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται την επιστροφή των περικοπών στις κύριες συντάξεις τους κατά το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Το δεύτερο αφορά στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι δικαιούται αύξηση βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση.

Το τρίτο “πακέτο” θα αφορά τους δικαιούχους της “προ-προσωρινής” σύνταξης την οποία εξήγγειλε ο νέος Υπ.Εργασίας κος Κωστής Χατζηδάκης.

1. Αναδρομικά σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής αναδρομικών που αφορούν σε πάνω από 232.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Τα αναδρομικά αυτά θα λάβουν οι κληρονόμοι τους και αφορούν στις περικοπές τις οποίες υπέστησαν οι κύριες συντάξεις των θανόντων συγγενών τους, συνταξιούχων κατά την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 (11 μήνες). Το κόστος τους έχει υπολογισθεί γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Με την καταβολή αυτή θα κλείσει ο “κύκλος” των αναδρομικών τα οποία αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωνε τις προσφυγές των συνταξιούχων ενάντια στις μνημονιακές περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και “δώρα” κατά την προαναφερθείσα 11μηνη περίοδο.

Συγκεκριμένα:

– Στις 10 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

– Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

– Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

2. Αναδρομικά σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης δικαιούνται αύξηση, λόγω της αύξησης στα ποσοστά αναπλήρωσης τους, κατ΄εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ τον Οκτώβριο. Έτσι οι εν λόγω αυξήσεις έχουν ισχύ από τον Οκτώβριο. Συνεπώς, οι δικαιούχοι τους πρέπει να λάβουν αναδρομικά. Με βάση το μέχρι πρότινος προγραμματισμό (ο οποίος για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη νέα ηγεσία του Υπ. Εργασίας), οι αυξήσεις αυτές θα καταβάλλονταν έως το Μάρτιο, ενώ τα αναδρομικά (17 μηνών) θα καταβάλλονταν τον Απρίλιο του 2020.

Το σύνολο των δικαιούχων των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε περίπου 100.000, ενώ το κόστος τους, μαζί με τα αναδρομικά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Με την καταβολή τους, θα κλείσει ο “κύκλος” των αναδρομικών που έφεραν οι αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες αυξήσεις δόθηκαν σε κοντά 260.000 επικουρικές συντάξεις τον Ιούλιο του 2020.

3. Αναδρομικά στους δικαιούχους των νέων προ-προσωρινών συντάξεων

Μετά την εξαγγελία του νέου Υπ. Εργασίας, κου. Χατζηδάκη περί καταβολής της εθνικής σύνταξης στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν έχουν καν λάβει προσωρινή, αναμένεται να γεννηθεί μία νέα “γενιά” αναδρομικών.

Aυτή θα προέλθει από τις εθνικές συντάξεις τις οποίες θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι (βασικά του ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει προσωρινή.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να “τρέξει” τ΄αργότερο από τον Απρίλιο και θα αφορά 70.000 συνταξιούχους.

Έτσι για παράδειγμα, ένας συνταξιούχους που τον Απρίλιο του 2021 θα κλείσει 10 μήνες από τη στιγμή που υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησής του (δηλ. από τον Ιούνιο του 2020), θα μπορεί να λάβει όχι μόνο την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, αλλά και αναδρομικά το ποσό πολλαπλασιασμένο επί το 10. Δηλαδή θα λάβει το ποσό των 3840 ευρώ.

Ο ίδιος συνταξιούχος θα λάβει, όμως, μετά τον Απρίλιο, και προσωρινή σύνταξη (κατά μέσο όρο εκτιμάται γύρω στα 700 ευρώ). Αν π.χ. τη λάβει τον Αύγουστο, θα λάβει αναδρομικά για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου του 2020, οπότε κατέθεσε την αίτηση συνταξιοδότησης, έως και τον Αύγουστο του 2021 οπότε θα λάβει, υποθετικά, την οριστική σύνταξή του. Δηλαδή 14 μήνες. Τα αναδρομικά αυτά θα προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ εθνικής σύνταξης 384 ευρώ και της προσωρινής σύνταξης των 700 ευρώ, πολλαπλασιασμένης επί το 14 (σ.σ. μήνες από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης έως την καταβολή της προσωρινής). Δηλαδή, θα λάβει 9800 ευρώ.

Ωστόσο, ο κύκλος των αναδρομικών για τους 70.000 “εκκρεμείς” συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται τον Απρίλιο να λάβουν την προ-προσωρινή σύνταξη των 384 ευρώ δεν θα σταματήσει στην καταβολή των αναδρομικών προσωρινών συντάξεων, καθώς θα λάβουν και άλλα μαζί με την οριστική σύνταξή τους και τα οποία θα προκύψει από τη (θετική) διαφορά μεταξύ της προσωρινής (από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης) και της οριστικής σύνταξης τους.

Επιτέλους ! Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά ΙΚΑ, Ενστόλων, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ στις 10/2/2021 – ΟΠΕΚΑ Α21 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού, με τον ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) να σημειώνει ότι σκοπεύει να εκδώσει νέο δελτίο Τύπου με όλες τις αναγκαίες για του ενδιαφερόμενους πληροφορίες.

Η πρώτη δόση του 2021 υπολογίζεται να καταβληθεί στις 31 Μαρτίου 2021 σε όσους δικαιούχους θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα που έχουν δηλώσει στην τελευταία φορολογική δήλωση, δηλαδή με τα εισοδήματα του 2019.

Ωστόσο, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2020 που θα γίνει μέσα στο 2021 θα υπάρξει επανυπολογισμός του επιδόματος παιδιού που δικαιούται ο δικαιούχος.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στο σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou

Τα ποσά
Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021
Σε έξι διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλει και φέτος ο ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) το επίδομα του παιδιού στους δικαιούχους.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2021 είναι οι παρακάτω:

Πρώτη δόση:
Στις 31 Μαρτίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και όλους όσους θα υποβάλουν αίτηση έως τα μέσα Μαρτίου.

Δεύτερη δόση:
Στις 31 Μαΐου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τρίτη δόση:
Στις 31 Ιουλίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τέταρτη δόση:
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Πέμπτη δόση:
Στις 30 Νοεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία και έκτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πώς υπολογίζεται

• με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020
• και με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.

Προσοχή: Για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο του ΟΠΕΚΑ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Οι αριθμοί για αναδρομικά 2021 : Νέες και προσωρινές συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ – 534 ευρώ επίδομα

Τα τελευταία μαντάτα για συντάξεις και αναδρομικά 2021, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – Voucher 200 ευρώ για λαπτοπ

ΟΔΗΓΟΣ 2021 : Συντάξεις και αναδρομικά 2021 ΙΚΑ, Ενστόλων, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – voucher 200 ευρώ

Διαβάστε επίσης »