Σύμφωνα με το money-money.gr, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα είναι ίδια με την περσινή χρονιά

Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προβλέπει τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, μέσω της επέκτασης του επιδόματος και σε όσους χρησιμοποιούν άλλους τρόπους θέρμανσης όπως η κατανάλωση φυσικού αερίου.

Επίδομα θέρμανσης 2020-2021: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Κατά τα λοιπά, το επίδομα θα χορηγηθεί και φέτος σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ίδια με πέρυσι εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ το ακριβές ποσό θα προσδιορίζεται με βάση την γεωγραφική κλιματική ζώνη διαμονής του κάθε δικαιούχου, το υψόμετρο στο οποίο διαμένει και τον αριθμό των τέκνων που τον βαρύνουν. Σε κάθε περίπτωση όμως το επίδομα δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 350 ευρώ.

Το επίδομα θα καλύπτει τις αγορές καυσίμων ή άλλων μέσων θέρμανσης που έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν από τις 15-10-2020 και μετά.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών:

1) Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαίρεση από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θα ισχύει για όσους πληρούν τα παραπάνω βασικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα:

α) κατείχαν το 2019 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

β) είναι κατά τη διάρκεια του 2020 «φιλοξενούμενοι»

γ) διέθεταν το 2019 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα.

2) Για τη χορήγηση του επιδόματος η Ελληνική Επικράτεια θα διαχωριστεί και πάλι σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές κλιματικές ζώνες (βλ. σχετικό πίνακα).

3) Το επίδομα θέρμανσης θα καθοριστεί σε:

  • 250 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στην Α’ ζώνη,
  • 180 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στη Β’ ζώνη,
  • 110 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στη Γ’ ζώνη,
  • 80 ευρώ για κάθε δικαιούχο με κύρια κατοικία στη Δ’ ζώνη.

4) Το ποσό του επιδόματος θα χορηγείται μειωμένο κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Η εν λόγω μείωση δεν θα ισχύει για τις ορεινές κοινότητες των μη ορεινών δήμων.

5) Το ποσό του επιδόματος θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

6) Σε κάθε περίπτωση το επίδομα, όπως θα διαμορφώνεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.

7) Το επίδομα θα χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης του δικαιούχου σε ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISNET και θα αφορά τις προμήθειες μέσων θέρμανσης που θα έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν από 15 Οκτωβρίου 2020 και μετά. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η καταβολή του επιδόματος υπολογίστηκε στα 84 εκατ. ευρώ και θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον φετινό προϋπολογισμό.

Σχετικό νέο:

Αυτοί είναι οι σοβαροί λόγοι που επιτρέπεται η κυκλοφορία το βράδυ

Από χθες τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5:00 τα ξημερώματα.
Ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμη η φόρμα την οποία θα συμπληρώνουν οι εργοδότες και θα την δίνουν στους εργαζόμενους που τυγχάνει να δουλεύουν βράδυ και την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύ πιο σκληροί σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς κανείς δεν θέλει στην κυβέρνηση η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, πέρα από τους εργαζόμενους υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος μετά τα μεσάνυχτα και αυτοί είναι λόγοι υγείας. Για παράδειγμα θα επιτρέπεται να μετακινηθεί κάποιος για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο φαρμακείο.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο χρίζει διευκρίνισης είναι τι ισχύει για την βόλτα με το κατοικίδιο. Παρόλο που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε πως η βόλτα με το κατοικίδιο μπορεί να προγραμματιστεί πριν τις 00:30, για λόγους κατανόησης του ελεγκτικού μηχανισμού, ερωτηματικό παραμένει τι ισχύει με τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων οι οποίοι εργάζονται την νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί και δεν υπάρχει χρόνος πέραν των συγκεκριμένων ωρών που ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »