Με ανακοίνωσή της η Moderna ισχυρίζεται πως οι κλινικές της δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιό της είναι άκρως αποτελεσματικό, στο 100%, στις εφηβικές ηλικίες, από 12 έως και 17 ετών. Πρόκειται δε να καταθέσει αίτημα εγκρίσεως προς τον FDA για τη χρήση του σκευάσματος στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 

Εφόσον εγκριθεί θα είναι το δεύτερο εμβόλιο που θα καταστεί διαθέσιμο στους εφήβους στις ΗΠΑ, μετά από αυτό των Pfizer-BioNTech που έχει πάρει άδεια χρήσης για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Τα αποτελέσματα της Moderna βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 3.732 άνθρωποι ηλικίας 12 έως 17 ετών. Στους πλήρως εμβολιασθέντες δεν υπήρξαν συμπτώματα ανέφερε η εταιρία, γεγονός που μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα 100%, το ίδιο δηλαδή ποσοστό με αυτό της Pfizer και BioNTech στην κλινική δοκιμή των ηλικιών 12 έως 15 ετών.

Εμβόλιο Moderna: 100% αποτελεσματικότητα

Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ανάλογες εκείνων στους ενηλίκους. Πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση, μυαλγίες και ρίγη. «Δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί ανησυχίες ασφαλείας μέχρι στιγμής», ανακοίνωσε η εταιρία. Οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη θα παρακολουθούνται για διάστημα ενός έτους μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να αξιολογηθεί πλήρως η ασφάλεια και η επιτυχημένη δράση του σκευάσματος.

Διαβάστε επίσης »