Τρεις στους τέσσερις Ρώσους πιστεύουν ότι η σοβιετική εποχή ήταν η καλύτερη εποχή στην ιστορία της χώρας τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ανεξάρτητη δημοσκόπηση του Levada Center την Τρίτη.

Οι Ρώσοι έχουν εκφράσει όλο και πιο θετικές απόψεις για τη Σοβιετική Ένωση με τα χρόνια, με νοσταλγία προς την ΕΣΣΔ και την απήχηση του Στάλιν να χτυπάει ρεκόρ ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο περίπου.

Μόλις το 18% των Ρώσων ερωτηθέντων ανέφερε ότι διαφωνεί με την ιδέα ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η καλύτερη στιγμή στην ιστορία της χώρας τους, ανέφερε η Λεβάδα.

Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το 28% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στο δρόμο που ακολουθούσε η Σοβιετική Ένωση. Πενήντα οκτώ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον δικό τους, ειδικό τρόπο της Ρωσίας και το 10% είπαν ότι προτιμούν την ευρωπαϊκή πορεία ανάπτυξης.

Όταν τους ζητήθηκε να ονομάσουν τα πράγματα που σχετίζονται με τη σοβιετική εποχή, το 16% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στη μελλοντική σταθερότητα και εμπιστοσύνη και το 15% είπε ότι τη συσχετίζει με μια καλή ζωή στη χώρα. Το 11% είπε ότι συνδέει τη σοβιετική εποχή με προσωπικές αναμνήσεις από την παιδική ή τη νεότητά τους.

Μόνο ένα μικρό μέρος των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε αρνητικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση. Το οικονομικό έλλειμμα, οι μεγάλες ουρές και τα κουπόνια χαρακτηρίστηκαν από το 4% των ερωτηθέντων, ενώ το Σιδηρούν Παραπέτασμα, η οικονομική στασιμότητα και οι πολιτικές καταστολές αναφέρθηκαν από το 1% έκαστο, ανέφερε το Κέντρο Levada.

Η κοινωνιολόγος της Levada, Karina Pipiya, είπε στην εφημερίδα Vedomosti business daily ότι ενώ οι Ρώσοι τείνουν να βλέπουν τη σοβιετική εποχή με ένα κυρίως θετικό πρίσμα, οι προσωπικές τους αναμνήσεις από εκείνη την εποχή έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μια γενική εικόνα κοινωνικής σταθερότητας, εμπιστοσύνης στο μέλλον και μιας καλής ζωής κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Σύμφωνα με την Pipiya, η νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση είναι πιο κοινή μεταξύ των παλαιότερων γενεών, αλλά υπάρχει και μεταξύ των νεότερων. Η αποκαλούμενη αναπόληση του σοβιετικού παρελθόντος δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με επιθυμία για την επιστροφή του σοβιετικού συστήματος, ανέφερε η Pipiya σύμφωνα με το Vedomosti.

Ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης στο δυναμικό εμπειρογνωμόνων Carnegie Center της Μόσχας, δήλωσε στον Βεντομόστι ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα του κόσμου για την τρέχουσα πραγματικότητα της Ρωσίας.

Η Σοβιετική εποχή μπορεί θεωρείται περίοδος υψηλών προτύπων διαβίωσης, αλλά περίοδος δικαιοσύνης. Ο σημερινός κρατικός καπιταλισμός θεωρείται άδικος: η αδικία είναι στη διανομή, την πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές. Και αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρότερο, ανέφερε ο Κολέσνικοφ σύμφωνα με το Vedomosti.

Πηγή: https://www.themoscowtimes.com/2020/03/24/75-of-russians-say-soviet-era-was-greatest-time-in-countrys-history-poll-a69735

Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »