Η Τουρκία δρα βάσει της αρχής ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους(!) και στόχος είναι μια ανεξάρτητη και ευημερούσα χώρα(!).

Με αυτή τη δήλωση ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετούν Αλτούν προσπάθησε να απαντήσει στις σκληρές επικρίσεις που δέχθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η χώρα του από Άραβες ηγέτες για την επέμβασή της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων των Ακίλα ΣάλεχΧαλίφα Χαφτάρ και των πολιτοφυλακών και παραστρατιωτικών δυνάμεων ισλαμιστών εξτρεμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Αθήνας, αφορμή στάθηκαν πρόσφατες, επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Αμπου Ντάμπι κάνει αυτά που κάνει στη Λιβύη, κάνει αυτά που κάνει στη Συρία. Όλα καταγράφονται. Οι λογαριασμοί θα κλείσουν στον σωστό χρόνο και στο σωστό μέρος, είχε δηλώσει απειλητικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κατηγόρησε την Τουρκία για αποικιοκρατική νοοτροπία. Οι αποικιοκρατικές φαντασιώσεις ανήκουν στα αρχεία της Ιστορίας. Οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν να βασίζονται σε απειλές, δήλωσε ο Άραβας αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του LNA της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τα πυρά του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) αν εισβάλουν στη χώρα του προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπό τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, με στόχο την κατάληψη της Σύρτης, της αεροπορικής βάσης Al Jufra και των περιοχών της ημισέληνου του πετρελαίου.

Ο Χαφτάρ κατηγόρησε προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έρχεται στη Λιβύη αναζητώντας την κληρονομιά των προγόνων του για να προσθέσει: Του λέμε λοιπόν ότι θα μεταφράσουμε αυτή την κληρονομιά σε σφαίρες. Δεν θα υπάρξει έλεος (για τις τουρκικές δυνάμεις) γιατί δεν δικαιούνται κανένα έλεος. Οι Λίβυοι δεν θα αποδέχονταν ποτέ μια τουρκική κατοχή και δεν θα μπουν ξανά στον ζυγό της αποικιοκρατίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ – ειδήσεις από την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης »