Συνολικά 18.000 δείγματα έχουν εξεταστεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΑΠΘ, που είναι και το επίσημο εργαστήριο αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Το παραπάνω έκανε γνωστό η Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Καθηγήτρια, Άννα Παππά – Κονιδάρη, στο πλαίσιο παράδοσης εξοπλισμού, ενός μηχανήματος PCR και αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του κορονοϊού, δωρεά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΠΘ: Έχουν εξεταστεί 18

Μέχρι στιγμής έχουμε εξετάσεις 18.000 δείγματα. Στην αρχή ήμασταν υπεύθυνοι για όλη την Βόρεια Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Ιωάννινα, μέχρι την Λάρισα με μέσα τα οποία είχαμε την εμπειρία, ωστόσο ήταν λίγα τα όργανα που είχαμε διαθέσιμα. Σιγά σιγά προμηθευτήκαμε διάφορα όργανα χάρη στην πολιτεία και χάρη στις δωρεές.

Κάθε τέτοιο μηχάνημα που έρχεται στο εργαστήριο αυξάνει τον αριθμό των δειγμάτων που μπορεί να εξετάζονται ταυτόχρονα. Επομένως έχουμε πιο γρήγορη διάγνωση και πιο εύκολα τα αποτελέσματα δίνονται στους κλινικούς γιατρούς, σημείωσε η κα Κονιδάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νιώσε την αυθεντική Κρήτη- Η νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης (video)

Τζιτζικώστας: Το εργαστήριο ξεπέρασε τις δυνάμεις του – Τους το χρωστάμε

Το εργαστήριο φρόντισε ξεπερνώντας τις δυνάμεις του προσωπικού, των εργαζομένων αλλά και της υλικοτεχνικής υποδομής, που μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκής για τέτοια πανδημία, να μας ενημερώνει έγκαιρα για την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό το χρωστάμε όχι μόνο ως Περιφέρεια αλλά και ως κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος, τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Είμαι περήφανος που στον χώρο αυτό υπάρχουν άνθρωποι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο και ιδιαίτερα μία καθηγήτρια, όπως η κα Παππά. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια κορυφαία επιστήμονα, η οποία όχι μόνο τώρα εξαιτίας του κορονοϊού αλλά και ευρύτερα μας έχει στηρίξει ως κοινωνία πολλές φορές προκειμένου να ξεπεράσουμε ασθένειες και προβλήματα. Η πολιτεία και ο ίδιος αναγνωρίζω την συμβολή σας και το έργο σας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι τα επίσημα κρούσματα κορονοϊού ήταν ελάχιστα στην Κεντρική Μακεδονία σε σχέση με τον πληθυσμό και τα κρούσματα σε όλη την χώρα. Στην Κεντρική Μακεδονία τα καταφέραμε ιδιαίτερα καλά σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Στα 2 εκατ. πληθυσμού καταφέραμε με την ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών να έχουμε ξεπεράσει κατά ελάχιστα τα 200 επίσημα κρούσματα.

Αυτό αναλογικά με τον πληθυσμό μας σε σχέση με τα κρούσματα όλη της χώρας είναι πολύ χαμηλά. Αυτό μα βοηθάει να χτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία των επόμενων μηνών, των επόμενων ετών, υπογράμμισε.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας έτσι ώστε να μην έχουμε πιθανό πισωγύρισμα.

Ο κορονοϊός είναι εδώ. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι αφίξεις που θα έρθουν θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών που ζουν στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και τους επισκέπτες.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε ένα πιθανό πισωγύρισμα είναι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πρύτανης ΑΠΘ: Αυτή η περίοδος να είναι η αρχή που θα δουλεύουμε όλοι μαζί

Ο Πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αρωγός όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά στην προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από το εργαστήριο Μικροβιολογίας. Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι τέτοια έτσι ώστε να έχει καταστεί το εργαστήριο εθνικής αναφοράς. Η δύσκολη αυτή περίοδος να είναι η αρχή μιας νέας περιόδου που θα δουλεύουμε όλοι μαζί χωρίς το εγώ αλλά με το εμείς.

Στην παράδοση του εξοπλισμού στο εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ έδωσαν το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χρήστος Μήττας, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Σοφοκλής Κουρτίδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Πηγή: thestival.gr

Πληροροφρίες από kede

Διαβάστε επίσης »