Πηγή: Africa News

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τα αποκαλυπτήρια ενός αρχικού χάλκινου αγάλματος του Τόμας Σάγκυρα, η κυβέρνηση αποκάλυψε ένα ακόμα ίδιο έργο.

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Τόμας Σανκάρα στην Μπουρκίνα Φάσο

Επικρίσεις ακολούθησαν το άγαλμα του Μαρτίου του 2019, το οποίο ορισμένοι είπαν ότι δεν ήταν δίκαιο για τον πρώην ηγέτη του Μπουρκινάμπε – σε ότι αφορά την εμφάνισή του.

Ο επικρινόμενος γλύπτης, Ζαν Λουκ Μπαμπάρα, επέστρεψε στην επιτροπή σχεδίου και σκέφτηκε το νέο, το οποίο πολλοί αναφέρουν ότι αποτελεί αναβάθμιση από την πρώτη εργασία.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Alpha Barry δήλωσε στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RFI: Είναι δύσκολο να πει κανείς αν μπορεί κάποιος να συλλάβει 100% τον Τόμας Σάγκυρα, αλλά αυτό που έχουμε [τώρα] τον εκπροσωπεί και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σθεναρά το έργο αυτό για να λάβει μνημείο αντάξιο του ονόματός του, τόνισε.

Ο γλύπτης Jean Luc είχε επίσης κάποια άμυνα για την αρχική εργασία: Αυτό που δεν λειτούργησε την πρώτη φορά ήταν η [σύντομη] προθεσμία, είπε, μετά υπήρχαν οι καιρικές συνθήκες.

Η χύτευση χαλκού με χαμένους κηρούς χρησιμοποιεί υλικό που λιώνει σε ζεστό καιρό. Στο 45C έλιωσε, σε σημείο που μερικά τμήματα έχασαν το σχήμα τους στο στάδιο της χύτευσης.

Τα πρώτα αποκαλυπτήρια του μνημείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου έγιναν στο περιθώριο του Αφρικανικού φεστιβάλ κινηματογράφου του 2019, Fespaco. Έγινε από τον πρόεδρο Marc Roch-Kabore μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γκάνας Τζέρι Τζον Ρόουλινγκς.

Ο άνθρωπος Τόμας Σάνκαρα – Ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής

Ο Σανκάρα, χαιρετισμένος ως πατέρας της επανάστασης, δολοφονήθηκε σε πραξικόπημα το 1987 μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Έχει γίνει σύμβολο παναφρικανισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διάσημος από μεγάλο αριθμό νέων Αφρικανών.

Συμμετείχε ενεργά στο Παναφρικανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και του αποδίδεται η αναγνώριση ότι του προσδίδει μια πραγματικά διεθνή διάσταση.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής Μνημείων στην έδρα του Εθνικού Συμβουλίου της Επανάστασης, όπου σκοτώθηκε ο Πρόεδρος Σανκάρα, και έχει ύψος πέντε μέτρων.

Ο Σανκάρα, ανέλαβε την εξουσία το 1983, όταν διατέλεσε πρωθυπουργός. Αντιμετώπισε μια αυξανόμενη πρόκληση στη χώρα λόγω των ασυμβίβαστων επιλογών του, ενώ η καταγγελία του για τον ιμπεριαλισμό του χάρισε ισχυρή εξωτερική εχθρότητα.

Σκοτώθηκε μαζί με δώδεκα συντρόφους από κομάντο στις 15 Οκτωβρίου 1987 κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τον τότε αναπληρωτή του Blaise Compaoré.

Ο τελευταίος, ύποπτος για συμμετοχή στη συνωμοσία από πολλούς Μπουρκιναμπέ, ανατράπηκε κατά τη διάρκεια λαϊκής εξέγερσης στις 31 Οκτωβρίου 2014.

Από την Guernica
Από την Guernica

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »