Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Δένδια. Την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου ανέφερε «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ από την Τουρκία: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη!

”Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έδωσε μία προκλητική ομιλία στο κοινοβούλιο σχετικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.”

Μάλιστα οι Τούρκοι για να δημιουργήσουν κλίμα, επαναφέρουν την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Οι Τούρκοι γράφουν με λίγα λόγια, πως η απόφαση της Ελλάδας, αποτελεί “casus belli”, ”αιτία πολέμου”!

”Ως αντεπιχείρημα ακούγαμε το ”casus belli”. Είναι κάτι νόμιμο; Γιατί ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, που είναι το Μέγα Σύνταγμα της διεθνούς κοινότητος μας λέει ότι η χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας είναι παράνομη. Και μάλιστα απειλή άσκησης βίας απέναντι στην άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος μονομερώς ασκουμένου, όπως είναι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Εμείς δε λέμε ότι «είμαστε αγκυροβολημένοι στο διεθνές δίκαιο»; Ο [σ.σ.: Έλληνας] ΥΠΕΞ δεν έχει πει αυτή τη φράση; Εάν είμεθα αγκυροβολημένοι στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε να δεχόμαστε μία έκνομη, εξωδικαϊκή, παράνομη απειλή από πλευράς Τουρκίας και να μην εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο στη δική μας περίπτωση. Τη στιγμή που είναι μονομερώς εφαρμοζόμενο.”

Όπως και να έχει, εάν οι Τούρκοι τολμήσουν να κάνουν το λάθος, θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από τις Ελληνικές ΕΔ!

Διαβάστε επίσης »