«Αντίδοτο στις ακρότητες και

Στο «πάντρεμα» της ακαδημαϊκής έρευνας με τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ανοίγοντας το πρωί της Πέμπτης, στο «Ολύμπιον», τις εργασίες της ημερίδας «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση» από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, την κεντρική εκδήλωση του Τμήματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

   Στην ημερίδα προβλήθηκε για πρώτη φορά το ημίωρο ντοκιμαντέρ «Το 1821 στον Κινηματογράφο», με αφηγητή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, το οποίο καταγράφει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Επανάστασης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Θανούλη Απόστολου Καρακάση.

   Με αφορμή το ντοκιμαντέρ, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι αποτελεί κομμάτι του «ευρύτερου οράματος του ΑΠΘ να μπορέσουμε να απευθυνθούμε και να προσεγγίσουμε ευρύτερα ακροατήρια, να τους φέρουμε πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και τη γνώση. Αυτό είναι το αντίδοτο στις ακρότητες και τη μισαλλοδοξία που τελευταία στην πόλη μας την είδαμε με το χειρότερο τρόπο». Ο πρύτανης του ΑΠΘ πρόσθεσε ακόμη ότι «το Τμήμα Κινηματογράφου με τις δράσεις του περνά μηνύματα εξωστρέφειας, αξιοκρατίας δημοκρατίας, «μηνύματα που πρέπει να έχουμε ως βασικό στόχο για ένα ανώτατο, δημόσιο πανεπιστήμιο», όπως τόνισε.

   Η κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών Στέλλα Λάββα έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Τμήματος Κινηματογράφου, επισημαίνοντας ότι αν και το νεότερο Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών, σημειώνει σήμερα μια «εντυπωσιακή επιτάχυνση, ενώ επιδεικνύει συνεχείς και δημιουργικές δράσεις, όπως η ίδρυση του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και η συμμετοχή του στη Διεθνή Ένωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Σχολών. «Το Τμήμα Κινηματογράφου κινείται πλέον με διεθνείς προδιαγραφές», τόνισε η κ. Λάββα.

   Στους στόχους της εκδήλωσης και του ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε η Ελευθερία Θανούλη, πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ και πρόεδρος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας οπτικοακουστικής ιστορίας. «Οι νεότερες γενιές θα μάθουν για το παρελθόν μέσα από ταινίες», τόνισε η κ. Θανούλη και υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ως πανεπιστήμιο να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια της γνώσης για τον ιστορικό κινηματογράφο και τον ρόλο που παίζει στη δημόσια σφαίρα».

   Δ. Κεχαγιά

Διαβάστε επίσης »