Ανοίγουν τα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ από Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Επαναλειτουργία δια ζώσης όλων των τάξεων των Λυκείων

Ανοίγουν τα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ από Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη (7.4.2021)

«Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Σας ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ πολύ, κύριοι Υπουργοί, για τη φιλοξενία σήμερα εδώ στο Υπουργείο Υγείας

Κυρίες και κύριοι, ανακοινώνουμε σήμερα τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η συστηματική χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, πόσο μάλλον και τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, προστίθεται στα ήδη ισχύοντα άλλο ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η σύσταση για δύο τεστ την εβδομάδα ήταν σύσταση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Η διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self-testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή. Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, συγκεκριμένα για την λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα.

Ήδη, ωστόσο, οι διανομές έχουν προχωρήσει πάρα πολύ καλά. Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ, είμαστε πιο μπροστά ακόμα και από αυτόν τον προγραμματισμό. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ, προκειμένου ακριβώς να είναι σε θέση να κάνουν δυο τεστ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-test στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, που είναι ήδη σε λειτουργία. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για την διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και έχει δοθεί στην δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό, καθώς και σχετικό βίντεο για την ενημέρωση όλων.

Κυρίες και κύριοι, προτεραιοποιήσαμε ως Κυβέρνηση το άνοιγμα των λυκείων για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις άλλες δομές. Και δεύτερον, γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες εντός της εβδομάδας εκδίδονται και κυκλοφορούν οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της ύλης στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μία συνεχής διαδικασία την οποία παρακολουθεί πολύ στενά και εποπτεύει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Συζητάμε συστηματικά με την Επιτροπή των ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για λοιπές δομές εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη τα παιδιά μας να ξαναβρεθούν στις τάξεις.

Κατανοούμε απολύτως την κόπωση, την κούραση από την πανδημία. Κατανοούμε επίσης τα όρια της τηλεκπαίδευσης η οποία, όσο χρήσιμη είναι, δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης.

Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία. Ευχαριστούμε θερμά τους ειδικούς μας για τις άοκνες προσπάθειες, την επιστημονική συμβουλή, τη διαρκή τους στήριξη.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υγειονομικούς μας, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, και πόσο μάλλον και τη σημερινή ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Τους υγειονομικούς μας που δίνουν μέρα-νύχτα αγώνα για τον κάθε ένα και την κάθε μία, για όλους μας.

Ευχαριστούμε όμως πάρα πολύ και τους μαθητές μας, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, για την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα, που ξεπέρασαν δυσκολίες και συνέβαλαν καθοριστικά προκειμένου να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το διάστημα αυτό, χάρη στις καταλυτικές προσπάθειες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, συντελέστηκε ένα πραγματικό άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.

Ερχόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το άλμα με 112 εκατομμύρια ευρώ, από τα πρώτα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να μπορέσουν 560.000 νέες και νέοι να ενισχύσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, να χτίσουμε όλοι μαζί πάνω σε αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες που αποκτήθηκαν το διάστημα αυτό και να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στον εμπλουτισμό της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με ψηφιακά εργαλεία που λαμβάνει χώρα τώρα.

Στην πλατφόρμα digital-access.gov.gr θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την επιδότηση 200 ευρώ που δίνεται στις νέες και στους νέους μας για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Σε μόλις δύο μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν εγκριθεί πάνω από 85.000 αιτήσεις.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι, με την εξής σκέψη. Παρά την κούραση, παρά την κόπωση που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα. Τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία»

Διαβάστε επίσης »