Το ανεύρυσμα μπορεί να αναπτυχθεί και να μεγαλώνει, για χρόνια, χωρίς συμπτώματα. Όμως το ανεύρυσμα είναι ένας σιωπηλός και σοβαρός κίνδυνος, για την υγεία σας.

Όπως αναφέρει το medlook.net το ανεύρυσμα, που είναι μια διαπλάτυνση μιας αρτηρίας που μοιάζει με φούσκωμα της, είναι δυνατόν να μεγαλώσει σε τέτοιο σημείο που να ανοίξει ή να πάθει ρήξη. Οδηγεί έτσι σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία του σώματος.

Τα ανευρύσματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα διαχωρισμό των χιτώνων εντός του τοιχώματος μιας αρτηρίας. Στο διαχωριστικό ανεύρυσμα δημιουργείται στην αρτηρία διπλός αυλός ή αιμορραγία με μεγάλο κίνδυνο ρήξης.

Τα ανευρύσματα που παθαίνουν ρήξη ή που διαχωρίζουν μια αρτηρία μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικό θάνατο.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος μιλήστε με το γιατρό σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε, εάν έχετε άλλους παράγοντες που δημιουργούν ψηλό κίνδυνο για πρόκληση ανευρύσματος.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν ανεύρυσμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυτά που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος. Υπολογίζεται ότι υπάρχει γενετική συνιστώσα σε 20% των ατόμων που έχουν ανεύρυσμα.

Άλλοι παράγοντες που αδυνατίζουν τα τοιχώματα των αρτηριών και αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεύρυσμα περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την ψηλή πίεση, την αθηρωμάτωση (εναπόθεση και οργάνωση λιπώδους ιστού στα τοιχώματα των αρτηριών), τις μολύνσεις, και τους τραυματισμούς όπως για παράδειγμα αυτούς που συμβαίνουν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Η ηλικία και το φύλο συμβάλουν στον κίνδυνο για ανεύρυσμα. Τα ανευρύσματα είναι συχνότερα στους άνδρες άνω των 65 ετών. Τα ανευρύσματα στον εγκέφαλο εκδηλώνονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών.

Τα άτομα που έχουν ψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν ανεύρυσμα μπορεί να χρειάζονται συστηματικές εξετάσεις για την ανεύρεση και παρακολούθηση κάποιου ανευρύσματος.

Παράλληλα τόσο οι άνθρωποι με παράγοντες ψηλού κινδύνου όσο και και οι υπόλοιποι μπορούν να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα που μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ανευρύσματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αποφυγή κάθε μορφής καπνίσματος, η διατήρηση της πίεσης και της χοληστερόλης αίματος σε κανονικά επίπεδα, η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Τα περισσότερα ανευρύσματα εκδηλώνονται στις αρτηρίες βαθιά στο θώρακα, στην κοιλιά ή στον εγκέφαλο. Οι πλείστοι θάνατοι λόγω ανευρύσματος οφείλονται σε ρήξη ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 50 ανθρώπους έχει κάποιου τύπου ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Πολλά από αυτά είναι μικρά και δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο ένα ποσοστό παθαίνει ρήξη και είναι αιτία εγκεφαλικού αιμορραγικού επεισοδίου.

Τα συμπτώματα του ανευρύσματος εξαρτώνται από την θέση και το μέγεθος του:

Τα μεγάλα ανευρύσματα στην κοιλιά που δημιουργούνται στο κοιλιακό τμήμα της αορτής, δυνατόν να προκαλούν ένα ρυθμικό κτύπο. Η αίσθηση ενός ξαφνικού και πολύ δυνατού πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης μπορεί να είναι ένδειξη ρήξης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής

Τα ανευρύσματα στη θωρακική αορτή μπορεί να δημιουργούν πόνο στην πλάτη, στη σιαγόνα στο λαιμό και στο στήθος. Η ρήξη ή ο διαχωρισμός ενός ανευρύσματος στη θωρακική αορτή προκαλεί πολύ δυνατό πόνο που οδεύει από το πάνω μέρος της πλάτης έως την κοιλιά

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου μπορεί να προκαλούν πόνο γύρω από το μάτι ή μούδιασμα στη μια μεριά του προσώπου. Η ρήξη ανευρυσμάτων του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά ένα πολύ δυνατό πονοκέφαλο.

Επειδή όμως τα περισσότερα ανευρύσματα δεν προκαλούν συμπτώματα συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά την επίσκεψη στο γιατρό ή όταν για άλλους λόγους γίνονται εξετάσεις όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Σε περιπτώσεις που ένα ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι αρκετά μεγάλο, ο γιατρός μπορεί να το ψηλαφήσει κατά τη διάρκεια μιας συστηματικής κλινικής εξέτασης.

Η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων περιλαμβάνει φάρμακα, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, που απομακρύνει έτσι τον κίνδυνο ρήξης. Εάν το ανεύρυσμα είναι μικρό, πιθανόν να χρειάζεται μόνο τακτικός έλεγχος για παρακολούθηση του μεγέθους του.

Τα μεγάλα ανευρύσματα ή αυτά που μεγαλώνουν γρήγορα μπορούν να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση. Οι επεμβάσεις για ανευρύσματα στον εγκέφαλο συνοδεύονται από πολλούς κινδύνους.

Οι επιλογές θεραπείας για τα ανευρύσματα αορτής περιλαμβάνουν την ανοικτή χειρουργική επέμβαση και την ενδοαγγειακή διόρθωση με τοποθέτηση στέντ, δηλαδή ειδικού ενδοαγγειακού νάρθηκα.

Είναι σημαντικό για όλους να αποφεύγουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γένεσης ανευρύσματος.

Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος πρέπει να το αναφέρουν στο γιατρό τους για να κάνουν τις ανιχνευτικές εξετάσεις που απαιτούνται.

Η επικαιρότητα στο Twitter:
Dimitri Triantaphyllou
Hot off the press! Σημερινό μου άρθρο στον φιλόξενο ιστότοπου του @CNNgreece. Ο ρεαλισμός προτάσσει διερευνητικές και διάλογο -
Εθνική Χήρα 👰🏻
Κατι απο χθες βραδυ 😋😊
report247.gr
Ελένη Τοπαλούδη : Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα της ανήμερα των γενεθλίων της
report247.gr
Μαρία Συρεγγέλα: Ευχή να βρουν και άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου
SKAI.gr
Σταμπουλίδης σε ΣΚΑΪ: Δε θα ανοίξουν κομμωτήρια και υπηρεσίες στις κόκκινες περιοχές
Nea Moudania Blog
Lockdown: Πότε ανοίγουν οι εκκλησίες.
10DECO Interior | Διακόσμηση
📌 The shape of a woman - Ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Κόκκινου - ΔΕΙΤΕ:
SKAI.gr
Χωρίς ρεύμα περιοχές στην Ανατολική Θεσσαλονίκη λόγω της επέλασης του χιονιά
Greek Cypriot Glory
Eternal Greek Cypriot Glory🇨🇾🇬🇷🇨🇾🇬🇷🇨🇾
Γενέτειρα της Δημοκρατίας
Birthplace of civilization
Lilith aka EU Deplorable
Η Ελλάδα να εμπνευστεί!

Υπόσχομαι ότι θα καλέσω όλους τους φίλους μου στην ταβέρνα κάθε μέρα, αν κάνετε το ίδιο.

eReportaz
Σκορπιός: Σε ελληνικό «Μόντε Κάρλο» μετατρέπει το νησί η επένδυση 165 εκατ ο Ριμπολόβλεφ

via @ereportaz
MacedoniaCenter.gr
Eternal Greek and Cypriot Glory🇬🇷🇨🇾🇫🇷🇪🇺🇳🇱🇨🇾🇬🇷
Γενέτειρα της Δημοκρατίας
Birthplace of civilization
SKAI.gr
Στον αέρα η πλατφόρμα
dimosvosinakis
Μία επίκαιρη υπενθύμιση επειδή άσπρισε η οθόνη. Καλό σκ
SKAI.gr
Μενδώνη για Μπεκατώρου: Η γενναία στάση της αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν κακοποιηθεί
Διαβάστε επίσης »