Να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού καλούνται εργοδότες και εργαζόμενοι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, ενώ με ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Σύμφωνα με το ethnos.gr , ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες επιβάλλουν άτυπες καραντίνες με 5ήμερες άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στην δουλειά.

Μέρα με την μέρα οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών αυξάνονται. Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να μπουν σε ιδιότυπη καραντίνα επιστρέφοντας από τις διακοπές, με 5 μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Επειδή ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών είναι παράνομος, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν σχετικές δηλώσεις, πως δήθεν οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια χωρίς αποδοχές, επισημαίνει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Με ερωτηματικά η ασφαλής επιστροφή στο γραφείο:

Η ασφαλής επιστροφή στο γραφείο, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα που γυρίζουν από νησιά προβληματίζει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο πως τα προληπτικά τεστ και η τηλεργασία τουλάχιστον μιας εβδομάδας έχουν μπει ήδη από τα μέσα Αυγούστου στη ζωή των εργαζομένων, αρχικά στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και στη συνέχεια στις τράπεζες. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία την διεξαγωγή προληπτικών τεστ σε όσους γυρίζουν από διακοπές ζήτησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και είναι κάτι που εφαρμόζεται πλέον συστηματικά.

Αλλά και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες εφάρμοσαν εγκαίρως τα δικά τους πρωτόκολλα επιστροφής στο γραφείο, με προληπτικό τεστ που καλύπτεται από την τράπεζα και τηλεργασία μιας εβδομάδας μετά την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια. Τα τελευταία 24ωρα οι οδηγίες εντείνονται ώστε ακόμη και οι τραπεζοϋπάλληλοι που απασχολούνται στα καταστήματα να μένουν μια βδομάδα σπίτι μετά τις διακοπές.

Αν και δεν υπάρχει ένα γενικής εφαρμογής πρωτόκολλο επιστροφής στο γραφείο – με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες – υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι κανόνες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. Όπως λένε, για παράδειγμα, οι ειδικοί, την άδεια άνευ αποδοχών την αιτείται ο εργαζόμενος και ο εργοδότης μπορεί να την χορηγήσει ή να την αρνηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να την επιβάλλει ο εργοδότης μονομερώς, καθώς αυτό είναι παράνομο.

Σε κάθε περίπτωση η λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων συνιστά σύμφωνα με το νόμο υποχρέωση του εργοδότη. Στο πλαίσιο αυτό διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

Οι εργαζόμενοι που διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό λαμβάνουν αναρρωτική άδεια, το εύρος της οποίας εξαρτάται από την προϋπηρεσία του μισθωτού. Ειδικότερα, η άδεια λόγω ασθένειας μπορεί να έχει διάρκεια 1 μήνα, για τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο εργοδότη ως 4 συνεχόμενα έτη και έως 3 μήνες για υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο εργοδότη περισσότερο από 4 συνεχόμενα έτη. Επίσης η άδεια ασθενείας μπορεί να έχει διάρκεια έως 4 μήνες για τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο εργοδότη περισσότερο από 10 συνεχόμενα έτη, ενώ για όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη από 15 έτη και άνω η ίδια άδεια μπορεί να έχει διάρκεια έως 6 μήνες.

Για τους εργαζόμενους που θεωρούνται δυνητικοί ασθενείς και ύποπτα περιστατικά – για παράδειγμα στις διακοπές κάποιος νόσησε από την παρέα – δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη. Κατά την άποψη των ειδικών κι εφόσον υπάρχει ιατρική σύσταση για 7ήμερη ή 14ήμερη αποχή από την εργασία, πρέπει να χορηγείται δικαιολογημένη απουσία με την μορφή προληπτικής άδειας ασθενείας. Παραδείγματα τέτοιας πρακτικής υπάρχουν. Πρόσφατα ο ΕΟΔΥ χορήγησε άδεια ασθενείας σε συνάδελφο γραμματέα που νόσησε από τον ιό, ενώ η ίδια δεν είχε νοσήσει, αλλά το γραφείο έκλεισε με εντολή του ΕΟΔΥ για απολύμανση. Με την ίδια φόρμουλα, οι ειδικοί προτρέπουν στην απομόνωση με άδεια ασθενείας, των συναδέλφων όσων νοσούν.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε μέσω μιας νέας ΠΝΠ ειδικά μέτρα τα οποία ισχύουν οριζόντια για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Με την εν λόγω ΠΝΠ προβλέφθηκε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν εφαρμογή τηλεργασίας ακόμη και με ένα sms, ενώ οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τις νέες διατάξεις και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων τους, όταν αυτοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν με πρόστιμο – φωτιά ύψους 5.000 ευρώ ανά παράβαση.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως

Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, αν είναι δηλαδή απαραίτητο από την φύση της εργασίας ο εργαζόμενος να έρχεται σε επαφή με κοινό, τότε ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης »